Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ve zdravém těle zdravý duch! Užijte si pohyb se svým chlupáčem

29. 04. 2023 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

A je to tu. Stále trošku nesměle, ale přeci jen už jaro vykukuje. A s jarními paprsky dostáváme víc sil a chuť se projít, proběhnout či si jít ven zacvičit. A to je ideální období pro sport s chlupáči. Kromě procházek a pobíhání po parku můžete pejska zabavit sportovní aktivitou a zároveň ho i něčemu novému přiučit. Máme pro vás  tipy na hry a aktivity vhodné pro každého psa.

Než začneme sportovat


Pro pravidelný sport musí být pes dostatečně vyspělý – fyzicky i psychicky. Další důležitý faktor je fyzická zdatnost psa. Pokud pes celé dny nic nedělá, je nebezpečné ho vzít skákat agility nebo i běhat za pullerem. Je potřeba udržovat psa v kondici, nasvaleného, aby danou aktivitu zvládl a nezranil se.

Dog pullerPřed samotným tréninkem


Hydratace je základ. Psa je nutné udržovat dostatečně hydratovaného nejen po celou dobu sportovních aktivit. Existují i nápoje pro psy před výkonem a po výkonu na regeneraci.
Krmit dostatečně dlouho před akcí, aby už měl pejsek vytráveno a nehrozila torze žaludku.
Rozcvička na začátek je vždy potřeba. Psa rozhýbat, zahřát mu svaly, takže nejprve ideálně vyvenčit klidnou chůzí, pak rozběhat a na závěr nějaké cviky na přípravu. Cviky se budou lišit i podle aktivity, na kterou si pejska chystáme. Po tréninku zase pejska vychodíme, ať se v klidu vydýchá a svaly pomalu chladnou. Čím větší zima je venku, tím víc času musíme trávit rozcvičkou a vychozením. Na závěr psa protáhneme pasivně a necháme odpočívat.


Tréninková i sportovní pomůcka. Dog puller je alternativou pro míček nebo frisbee. Potřebujete jen trochu prostoru a dvě pomůcky ve tvaru kruhu. Prodává se v různých velikostech, takže tuto zábavu mohou vyzkoušet opravdu všechna plemena. První aktivitou je running, kdy házíme hračku do dálky tak, aby se kutálela. Pejsek za ní běhá a nosí ji zpět. Pomůcka je vhodná také pro přetahování nebo vyskakování. Největší výhodou je pružný materiál, chycení je tak na rozdíl od klacku bezpečné. Pejsky díky pulleru nejen zabavíte, ale i rychle a vhodně unavíte.

Hoopers


Máte staršího nebo méně fyzicky zdatného pejska, ale i přesto byste s ním rádi sportovali, či dokonce závodili? Máme pro vás řešení. „Hoopers je běh s překážkami, je podobný agility parkuru,“ vysvětluje produktová specialistka Zuzana Sequensová ze společnosti SpokojenýPes.cz. Na trase čekají na chlupáče nově pět druhů překážek. Tunelem a obloukem pejsek probíhá, barel a branku obíhá. Nejnovější překážka se jmenuje TanGoMat a funguje jako velký terč, přes který musí pes proběhnout rovně a šlápnout na něj. Další odlišností je, že psovod svého čtyřnohého parťáka na trase nedoprovází. Neomrzí to brzy psa nebo psovoda?

Kouzlo hoopers spočívá v tom, že psovod neběží se psem, ale zůstává v přesně vymezeném čtverci a ovládá svého psa na dálku. Využívá k tomu klasické slovní povely či posunky. Pejsci začátečníci mají větší čtverec a překážky blízko a pokročilí profíci mají menší čtverec a překážky daleko. Pes se tedy učí větší samostatnosti a úspěšné zvládnutí parkuru je o dokonalé souhře psa a jeho majitele.

DogtrekkingAgility


Máte rádi túry na horách? Pak je tento sport ideální pro vás a vašeho psího parťáka. Jde o extrémní vytrvalostní sport, při kterém jsou běžně překonávány vzdálenosti okolo 100 kilometrů. Při vysokohorské túře je pes po celou dobu připoután k psovodovi vodítkem, zatímco ten nese výstroj. Výšlapy mohou být i několikadenní, proto je potřeba pamatovat na správnou výbavu.
„Pokud se s pejskem necítíte na 100km túru, tak se dají najít i neoficiální treky, které mají trasy přizpůsobené i začátečníkům a klidně se dá vyrazit na 20kilometrový výlet,“ radí Zuzana Sequensová, produktová specialistka ze společnosti SpokojenýPes.cz.

Do batohu byste pro svého psa neměli zapomenout přibalit stravu, láhev s vodou, misku, lékárničku a botičky. Pokud se rádi touláte přírodou, je tento sport pro vás jako stvořený.

Tanec se psem


Sport, kde pes pod vedením psovoda provádí cviky v rytmu hudby, je někdy nazýván anglickým názvem dogdancing. Forma tance se využívá pro trénink a udržování psa v kondici. U tance se psem je povolena celá škála pohybů od chůze u nohy, po otočky, slalom mezi nohama, couvání, podávání pacek, panáčkování, válení sudů, skákání přes ruce nebo nohy psovoda nebo chůze po zadních nožkách. Některé cviky jsou pro nedospělého psa s nedovyvinutými klouby nebezpečné (couvání, chůze na zadních, rotování v otočkách nebo sudech, skoky). Tanec může sloužit i jako sociální výcvik, protože vyžaduje, aby pes poslouchal a reagoval na povely.

Agility


Jde o zábavní sportovní aktivitu, kdy vzniká spolupráce mezi psem a jeho majitelem. Cílem agility je probíhat tratě, které jsou sestaveny z různých překážek. Pes musí zvládnout přeskoky, serpentiny a spousty jiných náročných povelů. Navíc pes musí vše zvládnout s co největší přesností a v co nejkratším čase. Tento druh tréninku posiluje důvěru mezi páníčkem a psem, zároveň je to zábava, kterou si všichni užívají.


Péče o sportujícího psaSpokojenýPes.cz


Při dlouhodobém fyzickém zatížení je dobré dávat psům krmivo do zátěže, které dodá více energie. Pokud ale jdeme s pejskem 1× týdně na trénink nebo 3× týdně si zaběhat, není to pro něj žádná zátěž.

Je třeba myslet i na kloubní výživu. U sportujících psů je zátěž na klouby vyšší než u psů lidově zvaných gaučáků. Proto je vhodné klouby podporovat a podávat preventivně kloubní výživu. Záleží hodně i na plemeni, menší lehký pes nebude mít takové problémy jako těžká plemena psů.
„Určitě není špatná fyzioterapie, čas od času je vhodné nechat pejska prohlédnout a promasírovat odborníkem,“ radí Zuzana Sequensová, produktová specialistka ze společnosti SpokojenýPes.cz.
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
3
Obrázek uživatelky
profil
Třetí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
2JÍDLA
Obrázek uživatelky
profil
DruhéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
První Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles