Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vliv světla na spánek

15. 06. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Spánek je jednou z nejdůležitějších věcí, která má vliv na naše zdraví, produktivitu i kondici. Přesto často ubíráme jak z jeho délky, tak i kvality. Jedním z důležitých faktorů, který má vliv na kvalitu spánku, je světlo. Pojďme se podívat, čím světlo a tma spánek ovlivňují a jak kvalitu spánku zvýšit.

Co jsou cirkadiánní hodiny a jak souvisí se spánkem i světlem?


Na spánek nemá vliv pouze prostředí, která si vytvoříme v noci, ale i to, co děláme přes den. Jsou za tím tzv. cirkadiánní hodiny, které mmj. ovlivňují i rytmus spánku a bdění. Pokud máme cirkadiánní rytmus nastavený správně, kvalita spánku se zvyšuje – a naopak. Cirkadiánní hodiny mají všechny živé organismy včetně rostlin.

Dnešní doba však jejich přirozenému rytmu příliš nepřeje. Jak si cirkadiánní hodiny co nejpřirozeněji „opravit?“

Vliv světla na spánekEliminace světla ve večerních hodinách


Jedním ze zásadních faktorů, které mají vliv na kvalitu spánku je tma.

Nebo v našem případě spíše její nedostatek. Světelný smog se nevyhýbá žádné domácnosti. Pokud si chcete zlepšit kvalitu spánku, jeho eliminace je naprosto zásadní. Jenže okolnosti tomu, zvlášť ve městě, příliš nepřejí. Takže jak na to?

Zatemňovací závěsy

Doma máme alespoň nějakou kontrolu nad tím, jaké světlo si do ložnice pustíme. Ale co osvětlení zvenku? Zvlášť ve městech si otravná a škodlivá světla pouličních lamp do našich ložnic chtě nechtě cestu najdou.

Tomu se dá naštěstí poměrně snadno zabránit s pomocí zatemňovacích závěsů, které venkovní světelné znečištění poměrně účinně odstraní.

Odložte telefon a počítač – nebo je alespoň chytře nastavte

Zatemňovací závěsy jsou skvělé v ložnici, ale svému cirkadiánnímu rytmu bychom měli jít naproti už pár hodin předtím, než se začneme ke spánku chystat. V této době je ideální vypnout počítač i televizi, odložit telefon a místo toho se věnovat například knize.

Nechcete se večerního filmu či čtení na telefonu vzdát? Telefony i počítače nabízejí možnost nočního podsvícení, které jejich negativní dopad před spaním minimalizuje.

Stáhněte jas a upravte teplotu světla

Modré a bílé světlo ve večerních hodinách je pro naše cirkadiánní hodiny naprostou katastrofou. Proto při západu slunce zhasněte velká světla a použijte místo nich večerní lampičky. Použít můžete také chytrou žárovku, kterou si můžete na večerní světlo nastavit.
Ideální však je, pokud večer světlo nemáme nad hlavou – chytrá žárovka v kombinaci s lampičkou je tak ideální.

Před spaním veškeré zdroje světla eliminujte

Těsně předtím, než si jdete lehnout, se ujistěte, že nemáte nikde žádné otravné světýlko ze spotřebičů a pokud ano, buď ho vypněte nebo alespoň zakryjte. I malé světlo může spánek výrazně narušit.

Pokud těchto pár rad dodržíte, měli byste za pár dní pozorovat výsledky na vaší denní čilosti, ale možná i na snižování váhy!
 
 
 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !