Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vrch Vysoká

29. 12. 2015 | Česká republika

Vrch Vysoká se nachází nedaleko obce Miskovice u Kutné Hory. Je to nejvyšší kopec ve středním Polabí – 472 metrů nad mořem. Z Kutné Hory tam vede turistická trasa dlouhá asi pět kilometrů. Samozřejmě můžete jet na kole nebo autem.

Cesta vede až do Miskovic přírodou. Když jsme se na tuto procházku vypravili, dozrávaly právě švestky. Kolem cesty jich je poměrně dost, tak jsme si utrhli a ochutnali. Byly výborné, v obchodě takové nekoupíte. Na poli již bylo posečeno, tak jsme si zkrátili cestu přes něj. Byly zde hotové kulaté „balíky“ slámy. Děti mezi nimi nejdříve jen pobíhaly a schovávaly se. Potom někdo dostal nápad vylézt na ně. Vzhledem k tomu, že jsou dost velké, tak to byla docela makačka. S malou pomocí dospělých to zvládli všichni. Každý si tedy „osedlal“ jeden „balík“ a chvíli poseděli. Po tomto krátkém odpočinku jsme pokračovali v cestě. V Miskovicích byla další krátká zastávka, tentokrát na zmrzlinu. Mají zde opravdu výbornou. Vždy, když máme cestu tímto směrem, neodoláme a koupíme si ji.

Vrch VysokáPotom už cesta vedla po silnici a do kopce. Provoz tu není moc velký, tak to jde. Kousek za Miskovicemi je farma, kde chovají lamy, ovce, hrůzostrašného berana, daňky…  Když se někdo zastaví u plotu, zvířata hned přiběhnou. Jsou zvyklá, že je každý krmí. Děti si natrhaly trávu a už ji prostrkovaly plotem. Lamě se to asi nelíbilo, tak nás pěkně poprskala. No smrad to byl hrozný. Tak jsme se zasmáli a pokračovali v cestě. Za chvíli jsme spatřili cíl naší cesty – vrch Vysokou s rozhlednou. Opět si cestu zkrátíme přes pole a jsme nahoře během chvilky.

Rozhledna je ocelová a zahájila provoz v roce 2002 jako součást telekomunikačního vysílače. Nahoru se dostanete po točitém schodišti po 144 schodech až do výšky 25 metrů. Je odtud nádherný výhled na Kutnohorsko, Polabí a Železné hory. Při velmi dobré viditelnosti je možné spatřit třeba Bezděz, Trosky, Ještěd, Sněžku. Krom rozhledny zde je ještě pozůstatek letohrádku a kaple svatého Jana Křtitele nazvaný Belveder. V letech 1695 – 1697 ho dal vystavět hrabě Špork. Kaple byla původně jednoposchoďová s půdorysem oktogonu. Po úderu bleskem v roce 1834 vše vyhořelo a již nebylo obnoveno. Dochovala se jen část obvodového zdiva.

Po krátkém odpočinku a malé svačince se vydáváme na cestu zpět. Ta už nám uteče rychle. Nejdříve seběhneme z kopce a potom už jdeme po rovině. Počasí se vydařilo, takže to byl úžasný výlet.

 


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vrch Vysoká:

Vrch Vysoká
Vrch Vysoká
Vrch Vysoká
Vrch Vysoká
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bezva výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký výlet, pro nás příjemné počtení.
Obrázek uživatelky
profil
jistě pěkné místoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles