Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vřes obecný - zdraví ze zahrádky

28. 04. 2011 | Zahrádka
Vřes obecný  je stále zelený keřík, který je pěknou ozdobou zahrad po celý rok. Dorůstá do výšky 50 cm s krásnými růžově fialkovými květy uspořádanými do hroznů.  Kvete od července do září.

Při květu působí jako krásně rozkvetlý koberec. Pěstuje se nejen jako ozdoba skalek, ale také jako léčivá rostlinka, která pomáhá při léčení různých nemocí. Obsahuje spoustu účinných látek prospěšných pro naše zdraví. Sbíráme nať s květem.

Bylinka se vyskytuje se na slunných místech poblíž lesa, skal, pastvin, parků a loukách.

Působí povzbudivě na náš metabolizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry.

Pěstování


Můžeme ho pěstovat na skalce a také bylinkové zahrádce. Vřes obecný má rád slunná místa s kyselou půdou, nejlépe směs písku a rašeliny. Pěstuje se v mnoha zahradních kultivarech lišících se barvou květu. Patří mezi nejméně náročné rostlinky. Vysazovat ho můžete na jaře, ale i na podzim.Vypěstovat se dá ze semen, nebo z předpěstovaných sazenic, které si koupíme v zahradnictví nebo v marketu. Dále se množí řízkováním, nejlépe na podzim. Nasbírané řízky necháme  přezimovat ve skleníku nebo pařeništi, kde vám rychleji zakoření. Když mají řízky kořínky, můžete je zasadit do malých květináčů, směsi rašeliny a písku.


Léčí a uzdravuje


Patří mezi výborné bylinky na pročištění organismu.Zbavuje tělo otoků. Léčí dnu a pomáhá při revmatismu. Vřes je také lékem při zánětu ledvin a močových cest. Pomáhá také při rozpouštění a odplavování močových a ledvinových kamínků.

Sběr a sušení


Nejvhodnější doba ke sběru vřesu je druhá polovina léta, v době vrcholu jeho kvetení. V některých teplejších oblastech vřes kvete i koncem jara. Při sběru sbíráme květ a také nať. Pro sběr volíme mladší nedřevnaté výhonky. Květy i nať před sušením nepereme. Květy sušíme  v tenké vrstvě na savém papíře ve stínu. Nať v malých zavěšených kytičkách na suchém a dobře větraném místě. Dobře usušený vřes  má mít po usušení původní barvu. Po usušení uskladníme do uzavíratelných sklenic, mimo dosah slunečních paprsků.

Vřes jako dekorace

Květy i nať vřesu po usušení zachovávají svoji původní barvu. Proto se dají  použít na různé dekorace  sušených květin. Vřes můžete aranžovat do kytiček, různých proutěných košíčků, které zkrášlí váš útulný domov.


Krásné zelené keříky vřesu jsou pěknou ozdobou skalek, truhlíků a různých dekorativních nádob.

 

Autor: marta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za pěkné hodnocení.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek mne zaujal
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkto jsem nevěděla, že je dobrý i na močové cetySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles