Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava HRY A HLAVOLAMY - přijďte si potrápit mozek

14. 07. 2008 | Výstavy
Výstava z cyklu HRY A HLAVOLAMY je největší ve svém oboru a návštěvníci této jedinečné události se mohou již počtrnácté seznámit s novinkami ze světa her, hlavolamů a žonglování. Na výstavě si přijdou na své hravé děti, zvídaví rodiče, milovníci deskových a společenských her a v neposlední řadě vášniví řešitelé rébusů a hlavolamů.

11. - 13. 9. 2008

(čtvrtek až sobota)

Kulturní dům Vltavská, Bubenská 1, Praha 7 (nedaleko metra C Vltavská)
Ve čtvrtek a v sobotu otevřeno 9.00 - 19.00 hodin, v sobotu otevřeno 9.00 - 18.00 hodin
Vstupné: děti, studenti, senioři 30 Kč, dospělí 50 Kč, rodina 90 Kč; slevy pro školy a skupiny

hry a hlavolamyDoprovodný program:

o  Velkolepá herna moderních společenských, deskových i karetních her
o  „Od Platóna k Newtonovi“ – přednáška pro školy RNDr. Jaroslava Flejberka
o  „Síň sběratelů“ – setkání sběratelů hlavolamů (sobota)
o  „Kdo si hraje, nezlobí“ – workshop pro vedoucí herních klubů a dětských kolektivů

Člověk je hravý tvor a deskové hry se stávají stále oblíbenější kratochvílí dětí i dospělých. Moderní deskové, společenské, logické i strategické hry promění váš stůl v jiný svět a slibují zábavu a dobrodružství každý den. Mezi novinkami, které se představí na 14. Výstavě z cyklu HRY A HLAVOLAMY bude například Ubongo, originální hra, která spojuje skládání hlavolamu a soutěžení. Hráči musí v každém kole napasovat dílky do vymezeného prostoru na 36 hracích kartách. Kdo to stihne včas, může si vzít dva drahokamy, kdo nasbírá nejvíce drahokamů jednoho druhu, vítězí. Skvělou strategickou hrou jsou Théby. Stejně jako archeologové cestují hráči po Evropě, aby získali dostatečné znalosti a potřebné vybavení pro expedici na archeologická naleziště. Jakmile mají vše potřebné, vyrazí na výpravu do Egypta, Řecka či Mezopotámie, aby po "týdnech" kopání odhalili cenné artefakty, které jim přinesou slávu a zvýší jejich reputaci na počitadle vítězných bodů. Cabo da Roca je nejzápadnější výběžek evropského kontinentu a také námořní obchodnická hra, ve které se hráči snaží kupovat lodě, přepravovat zboží z přístavu do přístavu a vydělat co nejvíce peníz. Soupeřům mohou překazit obchody pirátstvím nebo obsazováním ostrovů.
Těšit se však můžete také na společenskou hru Aktivity Original 2, logické GO, Abalone a ThinkFun nebo strategické Kámen, zbraně, papír a San Juan.
Z karetních her čeká na návštěvníky Tik Tak Bum, Bang! – Střela, Švábí salát a samozřejmě také sběratelské karty. Výstavy z cyklu HRY A HLAVOLAMY jsou jedinečné tím, že si návštěvníci mohou všechny zmiňované i další hry zahrát ve velké herně, kde dětem i dospělým vysvětlí pravidla zkušení herní instruktoři.

hry a hlavolamyHry však nejsou jediným lákadlem. Odborným garantem výstavy je matematik a spoluzakladatel MENSY ČR RNDr. Jaroslav Flejberk, který se řadí mezi nejvýznamnější sběratele hlavolamů u nás a je uznávaným znalcem společenských her. Jeho sbírka čítá více než 7000 hlavolamů a velká část z nich potrápí i vaši šedou kúru mozkovou. Na výstavu se sběratel přijede pochlubit s novinkami jako jsou například indické kovové zámky, Newtonův rázostroj, Tantrix nebo Puzzleball. Tantrix není jen napínavá strategická hra pro celou rodinu, ale i sbírka hlavolamů, která nabízí zábavu pro každého. Cílem je sestavování smyček různých forem a velikostí. Začíná se pouze se třemi žetony. Každý další přidaný žeton zvyšuje obtížnost hlavolamu. Barvy všech dotýkajících se linií sousedících žetonů musí vždy souhlasit. Červená linie musí navazovat na červenou, modrá na modrou, atd. Tantrix však není jen hlavolam, ale také napínavá hra, ve které je důležité spojení chytré taktiky, logiky i trochy štěstí. Kolekce Puzzleball jsou jednou z variant 3D puzzle. Díly se neskládají na plochu, ale díky svému zakřivení vytvářejí kouli. Těšit se ale můžete na celou řadu tradičních i moderních hlavolamů nejrůznějších tvarů, druhů, použitých materiálů i obtížností.

hry a hlavolamyKdyž dnes uslyšíte slovo rébus, pravděpodobně se Vám současně vybaví Sudoku. Na rozdíl od „mezinárodního“ Sudoku, na které narazíte v téměř každém obchodě, můžete na výstavě vyzkoušet rébusy typicky české. Dvě malé knížečky „Rébusy – zvířata“ ukrývají každá 111 zvířat. Rébusy jsou obrázky složené z písmen čísel a dalších symbolů. Když pomocí předložek a spojek šikovně popíšete jejich vzájemné umístění, máte vyhráno. Ve druhé části knížky naleznete abecední seznam zvířat z rébusů se zajímavostmi z jejich života. Co v knížečce nenajdete – to jsou jednotlivá řešení – díky tomu nemusíte bojovat s pokušením do řešení nahlédnout a můžete vychutnat ten příjemný okamžik, kdy Vám – ať dříve nebo později – „blikne“!

Kdo by si však myslel, že letošní výstava nepřináší nic dalšího, velmi by se mýlil. RNDr. Jaroslav Flejberk si již tradičně připravil přednášku s povídáním o původu a historii hlavolamů, kterou doplní jednoduché i složitější logické hříčky, tentokrát s názvem „Od Platóna k Newtonovi“. Pro vedoucí dětských kolektivů a herních klubů je připaven workshop s názvem „Kdo si hraje nezlobí“. Workshop je praktickou i teoretickou ukázkou využití hlavolamů a deskových her v činnosti oddílů,  volnočasových klubů, kroužků, školních družin a dalších zařízení realizujících volnočasové aktivity dětí a mládeže.
Hlavně si však na výstavě a hlavně v herně můžete hrát, hrát a zase hrát. Školení demonstrátoři Vás naučí pravidla, poradí se strategií nebo výběrem vhodného typu hry, ať už je vám 5 let nebo 80. Možná napovíme i postup luštění některých hlavolamů…


Více informací se dozvíte také na webových stránkách výstavy Hry a hlavolamy.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
my si ted chodíme lámat hlavy do iq parku v liberci
Obrázek uživatelky
profil
lákavé úlohy
Obrázek uživatelky
profil
jsme BRNO venkovSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavolamů v klasických obchodech
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles