Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Žleby

22. 04. 2016 | Česká republika

Zámek ve Žlebech patří mezi dominanty Kutnohorska a je velmi hojně navštěvován. Jeho krásné prostředí jste mohli spatřit v mnoha filmech. Je to například Slasti otce vlasti, Královský slib, Šípková Růženka, Nejkrásnější hádanka a dokonce se zde natáčelo i několik scén do Formanova Amadea.

Historie zámku je hodně dlouhá a pestrá. Tak jen pár důležitých informací. První písemná zmínka o původně gotickém hradu Žleby pochází z roku 1289. Vlastníkem byl Jindřich z Lichtenburku. Již od počátku měl hrad hlavně strategické postavení. Během husitských válek byl dobyt a vydán do rukou sirotků. V dalším období se změnil v čtyřkřídlý renesanční zámek s arkádovým nádvořím. Dost často se zde střídali majitelé a panství prošlo mnoha proměnami. Do dnešní podoby byl přestavěn pravděpodobně v roce 1848 Karlem Vincentem Auersperkem podle anglické předlohy. Od té doby se zámek zachoval téměř v nezměněné podobě až dodnes. V roce 1945 byl zestátněn a státu patří i nyní.

zámek žlebyMůžete si zde vybrat ze tří prohlídkových okruhů: Kouzlo romantického zámku, Život na zámku a Knížecí rezidence – jeden zajímavější než druhý. Prohlédnete si řadu pokojů, které svou úpravou představují určitý styl. Také se dá jít do vysoké hlásky, z které je nádherný rozhled po okolí. V romantických bohatě vybavených interiérech se mísí původní historické památky s dobovými prvky a starožitnostmi. Je zde k vidění velké množství uměleckých předmětů, v kapli je umístěn pozdně gotický oltář a gotická křtitelnice, renesanční nábytek a plastiky. Unikátní je také zařízení zámecké kuchyně.

K zámku patří i anglický park, který je velmi rozlehlý a plný krásných zákoutí. Park vznikal v druhé polovině devatenáctého století za knížete Auersperka. Navštívit zde můžete i ukázkovou oboru, kde uvidíte na poměrně krátkou vzdálenost krásné bílé jeleny. Vždy ve dvanáct hodin je přikrmují, takže si je prohlédnete. Jsou tu ke spatření i divoká prasata, mufloni, daňci, draví ptáci, vodní ptáci, sovy, kunovité šelmy a další. Během léta jsou dvakrát denně pořádány přednášky o sokolnictví, ochraně a chovu dravců a sov. Uvidíte také ukázky letu a výcviku dravců. Při těchto akcích vám těsně nad hlavou létají ptáci a supi se procházejí mezi diváky. Povídání je velmi zajímavé a dokonce se i zasmějete. Přeci jen jsou to zvířata a ta se nechovají vždy tak, jak by si člověk přál.

Romantický zámek Žleby ve stylu anglické novogotiky je skrytý mezi vzrostlými stromy zámeckého parku. Jeho krásu tedy uvidíte, až když přijdete k němu. A návštěva opravdu stojí za to.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Žleby:

Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezký zámek..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles