8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Žleby

22. 04. 2016 | Česká republika

Zámek ve Žlebech patří mezi dominanty Kutnohorska a je velmi hojně navštěvován. Jeho krásné prostředí jste mohli spatřit v mnoha filmech. Je to například Slasti otce vlasti, Královský slib, Šípková Růženka, Nejkrásnější hádanka a dokonce se zde natáčelo i několik scén do Formanova Amadea.

Historie zámku je hodně dlouhá a pestrá. Tak jen pár důležitých informací. První písemná zmínka o původně gotickém hradu Žleby pochází z roku 1289. Vlastníkem byl Jindřich z Lichtenburku. Již od počátku měl hrad hlavně strategické postavení. Během husitských válek byl dobyt a vydán do rukou sirotků. V dalším období se změnil v čtyřkřídlý renesanční zámek s arkádovým nádvořím. Dost často se zde střídali majitelé a panství prošlo mnoha proměnami. Do dnešní podoby byl přestavěn pravděpodobně v roce 1848 Karlem Vincentem Auersperkem podle anglické předlohy. Od té doby se zámek zachoval téměř v nezměněné podobě až dodnes. V roce 1945 byl zestátněn a státu patří i nyní.

zámek žlebyMůžete si zde vybrat ze tří prohlídkových okruhů: Kouzlo romantického zámku, Život na zámku a Knížecí rezidence – jeden zajímavější než druhý. Prohlédnete si řadu pokojů, které svou úpravou představují určitý styl. Také se dá jít do vysoké hlásky, z které je nádherný rozhled po okolí. V romantických bohatě vybavených interiérech se mísí původní historické památky s dobovými prvky a starožitnostmi. Je zde k vidění velké množství uměleckých předmětů, v kapli je umístěn pozdně gotický oltář a gotická křtitelnice, renesanční nábytek a plastiky. Unikátní je také zařízení zámecké kuchyně.

K zámku patří i anglický park, který je velmi rozlehlý a plný krásných zákoutí. Park vznikal v druhé polovině devatenáctého století za knížete Auersperka. Navštívit zde můžete i ukázkovou oboru, kde uvidíte na poměrně krátkou vzdálenost krásné bílé jeleny. Vždy ve dvanáct hodin je přikrmují, takže si je prohlédnete. Jsou tu ke spatření i divoká prasata, mufloni, daňci, draví ptáci, vodní ptáci, sovy, kunovité šelmy a další. Během léta jsou dvakrát denně pořádány přednášky o sokolnictví, ochraně a chovu dravců a sov. Uvidíte také ukázky letu a výcviku dravců. Při těchto akcích vám těsně nad hlavou létají ptáci a supi se procházejí mezi diváky. Povídání je velmi zajímavé a dokonce se i zasmějete. Přeci jen jsou to zvířata a ta se nechovají vždy tak, jak by si člověk přál.

Romantický zámek Žleby ve stylu anglické novogotiky je skrytý mezi vzrostlými stromy zámeckého parku. Jeho krásu tedy uvidíte, až když přijdete k němu. A návštěva opravdu stojí za to.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Žleby:

Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
Zámek Žleby
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc krásný zámek, o loňské dovolené jsme se tam byli podívat a můžu jen doporučit
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, je pěkný. Kde je dnes pokladna, tam dříve bydlela mojí babičky sestra, která na zámku provázela návštěvníky. Její muž byl u Auersperka zahradníkem.Já jsem k ní s babičkou jezdila často a to Trabantem až k dnešní pokladně.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles