Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaterní dieta není přežitek

1. 09. 2009 | Diety
Nejdokonalejší biochemickou laboratoř světa si nosí každý z nás ve svém pravém podžebří pod názvem játra. Ne každý má však to štěstí, aby mu tento orgán fungoval spolehlivě celý život. Jak se o ně starat, když se poškodí?

Za vším hledej játra


Vše, co sníme, putuje hned ze střeva do jater. Zde se odehrává mnoho klíčových reakcí. Díky nim se živiny efektivně využijí, některé léky se přemění na účinnou formu a mnohé škodliviny se odbourají. Játra tvoří bílkoviny, které mají v našem organismu rozmanité a nezastupitelné role (umožňují přepravu živin v krvi, správné srážení krve). Játra mají vliv i na rovnováhu pohlavních hormonů. Mají částečnou odpovědnost i za hladiny cholesterolu a krevního cukru. Zkrátka, játra ovlivňují náš organismus komplexně. Proto je jejich poškození tak závažné a musí se léčit nejen léky, ale i změnou životosprávy.

"Nevinní" zabijáci


Jaterní dieta není přežitekByli jste na báječném večírku a dvě piva ve vás zmizela, ani nevíte jak? Už tato dávka ohrožuje vaše játra! Pokud vypijete za večer láhev vína, prokážete jim tutéž medvědí službu. Pro ženy jsou rizikové již poloviční dávky. Kdo by nemiloval řízky a jiné smažené dobroty… Snad jen vaše játra. A dají vám to patřičně najevo nevolností, případně průjmem – poškozená játra ani nevytvoří dost žluče na vstřebání takové tukové nálože. Stejně tak potrava příliš kořeněná či slaná játrům nepřidá. Záludné jsou i buchty, koláče, čokoláda a podobné pochutiny. Skrývají v sobě mnoho tuku.

Když je jídlo lékem


Zdá se vám, že játrům škodí vše chutné? Ale i jaterní dieta může být gurmánský zážitek. Proč maskovat chuť čerstvé zeleniny a libového masa (zvlášť drůbežího) množstvím soli a koření? Proč si místo tučných krémů nedopřát šťavnaté jablko? Pokud svá játra budete hýčkat, nejspíš časem pocítíte zvýšení výkonnosti a budete méně unavení. Možná vás opustí nechutenství a rozhodně se budete cítit lépe. Pamatujete na Promethea? I naše játra umí regenerovat. Jen je v období léčby a rekonvalescence nesmíte přetěžovat. Tak proto jaterní dieta.

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V našem živdotě jsou nepostradatelná játra, ale mnoho lidí, zvláště hospodských typů, si svého zdraví neváží. Játra soustavně přetěžují. Ale i obyčejní lidé. Já mám hrozně ráda řízky, takže asi také dávám svojím játrům zabrat.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek.Jen pár poznámek-tošťavnaté jablíčko je plné olova,zdravá mrkvička zas plná dusitanů.A jak se říká - Včil mudruj...
Obrázek uživatelky
profil
dejme si zdravé jablíčko/je v něm olovo/ nebo mrkvičku,ta je zas plná dusitanů.On si člověk nevybere Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles