Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hepatitida C: zrádné a špatně odhalitelné onemocnění

18. 07. 2009 | Nemoci
Hepatitida C je závažné onemocnění, které navíc může mít u pacientů dost různorodé projevy. Kvůli tomu je nemoc často špatně odhalitelná. Majitel viru tak často ani netuší, že jej v sobě má. A nemoc zatím pracuje v jeho neprospěch.


Je důležité zmínit, že hepatitida typu C je choroba, která je přenášena hlavně nesterilními jehlami při užívání drog. Postihuje tudíž převážně rizikové skupiny obyvatelstva. Pokud tedy dotyčný neužívá drogy či není v blízkém kontaktu s nakaženou osobou, je riziko onemocnění hepatitidou C velmi malé.


Kdo by měl být otestován na hepatitidu C?

O hlavní skupině lidí, kteří se mohou nakazit hepatitidou C, jsme se již zmínili. Nejnebezpečnějším chováním spojeným s tímto onemocněním je jednoznačně injekční užívání drog. V jistém riziku jsou i osoby, které v minulosti podstoupily transfuzi krve, transplantaci či dlouhodobou hemodialýzu. Jednou z rizikových skupin jsou také pacienti nakažení virem HIV. Děti narozené matkám s hepatitidou C mohou být také nemocné.

Jen obecný krevní test nestačí

Hepatitida C: zrádné a špatně odhalitelné onemocněníHepatitida C se dá v krvi prokázat několika různými testy. Jaterní testy, které jsou součástí například preventivních prohlídek u lékaře, bohužel ukážou jen na neurčité postižení jater. Aby se dalo určit, zda je pacient nakažený hepatitidou C, musí se provést konkrétní testy na průkaz viru v krvi. Mezi tato vyšetření patří stanovení protilátek, které se u nakažené osoby vytvoří jako obrana proti viru. Osoba, která se s infekcí nikdy nesetkala, tyto protilátky mít nebude. Jistou nevýhodou těchto testů je, že protilátky se v krvi vytvoří až po určité době. Dají se proto nalézt 4–10 týdnů po nakažení. Dalším testem je přímý průkaz viru metodami molekulární medicíny. Pomocí těchto metod odhalíme virus o něco dříve, za 2–3 týdny.


Pokud má lékař u pacienta podezření na nákazu virem hepatitidy C, má k ruce několik testů, které mohou diagnózu potvrdit. Jedná se o testy poměrně vysoce spolehlivé. Lékař následně porovná výsledky testů se svými závěry vyšetření pacienta. Důležitým faktem totiž není to, že virus v těle pacienta je. Důležité je, jak v něm působí a jak závažné problémy vyvolává.

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak jsme se dozvěděli, hepatitida typu C se dá zjistit až 4 - 10 týdnů po nakažení. Takže bych určitě nechtěla přijmout jakoukoli krev. Bála bych se, že se nakazím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles