Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hepatitidou C se lze nakazit i při líbání

8. 09. 2008 | Nemoci

Všichni jistě víme, že nejen v exotických zemích, ale i v České republice bychom se měli mít na pozoru před kontaktem s krví. Krev může být zdrojem nákazy hepatitidy C, ale i celé řady dalších nemocí. Zároveň bychom si ovšem měli dávat pozor i na sliny, se kterými můžeme přijít do styku třeba při líbání. Podle toho nejhoršího scénáře by totiž mohl romantický večer a ohnivá noc s temperamentním jižanem nebo neodolatelnou Thajkou skončit chronickým onemocněním s doživotními následky.

Nákaza číhá na kartáčku i u zubaře

Doposud se mělo za to, že hepatitida C se přenáší krví, se kterou se můžeme setkat například při poranění druhé osoby, při sexuálním styku nebo pokud si pořídíme suvenýr ve formě tetování či piercingu v salonu, kde se nedodržují hygienické normy. Nové výzkumy ale naznačují, že se potenciálně smrtící nemoc může přenášet také slinami. Nakazit bychom se tak mohli i zubním kartáčkem nebo líbáním s infikovanou osobou.

Ilustrační fotoRizikové dásně

Američtí vědci z University of Washington v Seattlu testovali po tři týdny sliny dvanácti lidí, kteří byli nakaženi hepatitidou C. V průběhu každého dne byl ode všech respondentů odebrán vzorek slin. Pětina všech vzorků obsahovala virus hepatitidy C. Virus byl nalezen především ve slinách těch, kteří měli v krvi vysokou koncentraci viru hepatitidy C. Virus byl také spíše pozorován ve slinách jedinců s onemocněním dásní. Drobná poranění a oděrky dásní mohou při čištění zubů krvácet a stopy krve se poté smísí se slinami.

Naše zdraví, naše zodpovědnost

Jak ale nepropadnout panice a dovolenou zvládnout beze strachu z nebezpečné infekce? Je důležité, abychom si uvědomili, že v každé chvíli neseme odpovědnost za vlastní zdraví. Je sice báječné užívat si krás exotické země, vždy bychom ale měli pamatovat na to, že pobýváme v prostředí, které je z hlediska nákazy infekčními nemocemi rizikovější. Proto doporučujeme držet se i na dovolené určitých pravidel a nevrhat se bezhlavě do známostí s domorodci. Pokud si nemůžete pomoct a vášeň nelze potlačit, poskytne vám alespoň minimální ochranu před sexuálně přenosnými nemocemi kondom.

Zdroj: BBC News Online.

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !