Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata kvůli změnám klimatu možná změní své „stravovací“ návyky

5. 07. 2009 | Nemoci
Ve své práci na téma, jak mohou klimatické změny ovlivnit podobu a přenos infekčních chorob, zmiňují vědci z Yalské univerzity také lymeskou borreliózu. Kvůli změnám klimatu prý klíšťata změní své „stravovací“ zvyklosti, což se projeví i na rozšíření a závažnosti tohoto onemocnění.

Životní cyklus klíšťat

Klíště žije přibližně dva roky a během této doby projde stadiem larvy, nymfy a dospělce. V průběhu každého z těchto stadií se potřebuje klíště alespoň jednou důkladně napít hostitelovy krve, aby mohlo přežít a přeměnit se do následujícího životního stadia. Pokud je v pořadí první zdroj potravy (myš, pták nebo jiné malé zvíře) infikován bakterií způsobující lymeskou borreliózu, stává se také klíště infikovaným a borreliózu přenáší i na svého dalšího hostitele (člověka nebo divoké zvíře), kterého napadá v nymfálním stadiu.

Má klima vliv na závažnost onemocnění?

Klíšťata kvůli změnám klimatu možná změní své „stravovací“ návykyTým vědců z Yalské univerzity se snaží dokázat, že právě cyklus života klíštěte, ovlivněný podnebím a rozdíly teplot v jednotlivých ročních obdobích, má významný vliv na závažnost, s jakou lymeská borrelióza propukne u člověka. Například v mírném klimatu severovýchodní části Spojených států se nymfy klíšťat napájejí krví v pozdním létě, dlouho po jarním krmení infikovaných larev. Pokud je doba mezi sáními delší, přežijí v klíštěti s větší pravděpodobností jen ty nejodolnější bakteriální kmeny lymeské borreliózy. Odolnější bakterie pak způsobují u člověka také závažnější onemocnění.

K opačnému jevu dochází na americkém středozápadě, kde jsou během roku běžné velké teplotní rozdíly a doba mezi sáním larvy a nymfy klíštěte je kratší. Během této doby se v klíšťatech nestihnou vyselektovat dostatečně odolné bakteriální kmeny, a tak je počet i závažnost hlášených případů lymeské borreliózy nižší. Závěr plynoucí z faktu globálního oteplování je tedy podle vědců jasný: teplejší počasí během celého roku dá více času bakteriím, aby vyselektovaly ty nejodolnější kmeny, a proto i případů lymeské borreliózy bude více a budou závažnější.

Zdroj: Klíšťová-encefalitida_cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak se píše, klíšťata budou čím dál nebezpečnější.
Obrázek uživatelky
profil
V životě jsem zažila nejvíce strachu o svou dceru, když jí bylo 9 let a dostala meningokok. Přestože jsem vždy dceru pečlivě prohlížela žádné klíště nenašla, tvrdili lékaři, že pravděpodobně klíště měla, možná samo odpadlo. Tu hrůzu, kdy mi v nemocnici řekli, že se mám připravit na nejhorší, bych nepřála ani svému největšímu nepříteli. Naštěstí se lékařůmve Vsetíně podařil zázrak a my jsme včas vyhledali pomoc, tak všechno dobře dopadlo, ale dcera se z toho dostávala půl roku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles