MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konopí, konopný olej a léčba poškozené pokožky

23. 07. 2019 | Nemoci
Od pradávna je konopí osvědčeným prostředkem pro léčbu nemocí, které se projevují zhoršeným stavem pokožky. Ať už je to ve formě mastí, krémů, oleje, pojídáním semínek, mytím konopným mýdlem či koupelemi a obklady z odvaru z konopných listů. Pomáhá především při léčbě o atopické ekzémy i některé druhy lupenky a akné.

Vnitřní i zevní užití konopného oleje

Podáváním oleje lisovaného z konopných semen v potravě se výrazně zlepší klinické symptomy ekzémů. Příznivé působení je důsledkem vysokého obsahu esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, které jsou v konopném oleji zastoupeny v ideálním poměru pro lidské zdraví.

Historické kořeny v Číně

Konopný olej se používal jako potravina i lék tisíce let před naším letopočtem ve starověké Číně. V lidovém léčitelství se tradičně předepisoval na léčbu spálenin, ekzémů a dalších postižení kůže, a to zevně i vnitřně. Dlouhodobé užívání lidmi i zvířaty posiluje vlasy, nehty, chlupy a další tkáně tohoto typu a má pozitivní účinek na metabolismus a imunitní systém.

konopí a konopný olej - léčka ekzémů

Konopný olej patří mezi nejcennější rostlinné oleje

Konopný olej je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, jelikož obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin. Ty lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. Jedná se především o esenciální mastné omega-3 a omega-6 kyseliny – jsou to kyselina linolová a alfa-linolenová a vzácná GLA kyselina gama-linolenová. Esenciální jsou proto, protože si je lidské tělo neumí vyrobit a musíme je tedy přijímat z potravy či vstřebáváním. Tyto kyseliny také slouží pro tvorbu endokanabinoidů. Jedná se o látky, které fungují v rámci endokanabinoidního systému.

K čemu slouží konopný olej?

„Udržuje rovnováhu v životně důležitých systémech v lidském organismu. Má velký vliv i na správnou funkci imunitního systému, jenž hraje významnou roli ve výskytu kožních nemocí. Konopný olej obsahuje mnoho látek s příznivým účinkem na zdraví – zejména kanabidiol (CBD), který má mnoho farmakologických účinků,“ říká Jiří Stabla. Dále fytosteroly, antioxidanty, terpény a vitamíny – a mimo příznivého vlivu na stav pokožky blahodárně účinkuje i v dalších oblastech lidského zdraví.

Jak se pozná poškozená kůže?

Nezdravou pokožku poznáme již podle toho, že je neobvykle suchá. Bývá totiž příznakem nějakého závažnějšího zdravotního problému. Některé formy suché kůže mohou být vrozené a patří k nim nejčastěji atopie projevující se atopickými ekzémy. Může také vznikat působením dalších vlivů v našem životním prostředí, je ovlivněna věkem, onemocněním nebo užíváním léků.
Suchá kůže vzniká snížením obsahu tuků v pokožce, konkrétně úbytkem ceramidů, k němuž dochází vlivem nemoci nebo životního prostředí. Ceramidy se z pokožky vymývají například při mytí nádobí, ručním praní a úklidu s použitím saponátů. Nedostatek tvorby ceramidů má za následek narušení bariérové funkce kůže, což platí zejména u malých dětí. Voda z hlubších vrstev se dostává na povrch, kůže tak rychle vysychá a dochází ke svědění, které nutí ke škrábání. To samozřejmě stav kůže dále zhoršuje a otevírá bránu infekci.

konopí a konopný olej - léčka ekzémuV jakých podobách konopí léčí?

Velmi účinným lékem z konopí je panenský konopný olej lisovaný ze semen konopí. Dokáže zvýšit obsah ceramidů v pokožce, protože pro jejich tvorbu je nezbytně nutná kyselina linolová. Osvědčuje se jak při promazávání pokožky v různých konopných mastech, tak při orálním podávání v potravě.
Léčba konopným olejem zevně je vhodná doplňková terapie pro pacienty s atopickými ekzémy, lupenkou nebo akné. Stav postižené kůže se při prvních aplikacích oleje u některých pacientů zhorší. To může trvat několik dnů, maximálně týden, jde však většinou o signál, že začíná proces hojení.

Na co vše konopné masti z celých výtažků rostlin pomáhají?

Bolesti kloubů, svalů, šlach, záněty,
lupénka, atopický ekzém, i další ekzémy,
kožní choroby a alergie,
bolesti zad a páteře,
hemeroidy a problémy v oblasti konečníku,
křečové žíly a záněty žil,
bércové vředy
artritické a revmatické bolesti (do II.stupně),
astmatické potíže (uvolňuje dýchání),
plísně, včetně bílé nehtové,
migrény, bolesti hlavy,
modřiny, výrony, otoky,
popáleniny, říznutí, odřeniny,
bradavice, kuří oka
proleženiny, zapařeniny,
suchá, drsná, popsraskaná a svědivá kůže,
nachlazení a bolest v krku,
zánět hrtanu, začínající rýma,
menstruační bolesti.
štípance od hmyzu včetně klíšťat a komárů,
tetování, a další.

Zdroj, foto: KonopnyShop.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
děkuji, určitě vyzkouším Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
líbí se mi článek.Ve VIP Prostřeno použila Dolinová semínka i sirup z konopí.Zjistila jsem si že se dájí koupit v Zelené obchodu(v lékárně by měli mít mast).Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dostala jsem mazání a opravdu je super,nedám na něj dopustit i když mi to smrdí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem o tom slyšela, pokusím se sehnat a vyzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to jsem nevěděla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles