Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na co si dát v létě pozor - hrozí úpal, přehřátí i poškození kůže

4. 07. 2016 | Nemoci
Na sluníčko se v létě všichni těšíme, nicméně přílišná intenzita slunečního záření a vysoké teploty nám mohou způsobit celou řadu zdravotních obtíží, a to jak při pobytu u moře, tak i v rozpáleném velkoměstě. Nejčastější je úpal či vyčerpání z přehřátí, velmi časté je ale také poškození kůže. Výjimkou však nejsou ani virózy.

Letní virózy


Nadměrné vystavení se ultrafialovému záření snižuje obranyschopnost organismu a může přispět k rozvoji virové infekce. I během letních měsíců se lékaři setkávají s pacienty s příznaky akutních virových infektů horních cest dýchacích. Tyto infekty vznikají v důsledku oslabení organismu zpravidla při prochlazení vlivem koupání ve studené vodě, dlouhého nošení mokrých plavek, špatně nastavené klimatizaci apod. a následné expozici virové infekci. Příznaky jsou stejné jako v zimě a léčba je symptomatická.

na co si dát v létě pozorNejčastější jsou infekce horní části dýchacích cest. 70–80 % těchto onemocnění je způsobeno viry, na jaře a v létě je toto procento ještě vyšší. Typickými příznaky jsou zvýšená teplota, případně horečka, pocit pálení až bolest v nose a nosohltanu. Může se také přidat rýma, kašel a bolest v krku. Tyto příznaky obvykle do 48 – 72 hodin ustupují, stejně jako bolesti svalů, kloubů a bolesti hlavy.
Antibiotika jsou v případě virové infekce zcela neúčinná, naopak mohou nemocnému ještě více ublížit dalším oslabením organizmu. Proto tyto nemoci léčíme výhradně symptomaticky léky na tlumení horečky a bolesti. Plně dostačující jsou volně prodejné léky.


Úpal a vyčerpání z přehřátí

Objeví-li se příznaky úpalu – bolest hlavy, závratě, zmatenost, nevolnost, suchá horká červená pokožka nebo horečka bez pocení – je nezbytné okamžitě poskytnout první pomoc ochlazováním těla (ponořit se do vany se studenou vodou, osprchovat se studenou vodou, otírat se ručníkem namočeným ve studené vodě apod.) a přivolat lékařskou pomoc. Důležité je sledovat zejména malé děti a starší osoby.

Vyčerpání z přehřátí je odpověď organizmu na nadměrnou ztrátu vody a soli pocením, která vzniká po pobytu v prostředí s vysokými teplotami při nedostatečném příjmu tekutin. Projevuje se únavou, slabostí, pocením, nevolností či zvracením, bledostí, svalovými křečemi, závratěmi až mdlobou. Pro léčbu i prevenci nemocí z horka je důležitá dostatečná hydratace (dostatek tekutin), klid a pobyt mimo slunce. Pít je třeba v malých dávkách v průběhu celého dne, tedy nečekat na pocit žízně. Vhodné jsou minerální vody, bylinné i ovocné čaje, ředěné šťávy a při namáhavých výkonech i iontové nápoje. Nedoporučuje se alkohol a káva, které naopak přispívají k odvodnění organizmu.

Chraňte si kůži před spálením


Intenzita slunečního záření je v létě mnohem vyšší a z celkové denní dávky záření celá polovina připadá na dobu mezi 11. až 13. hodinou. Intenzitu zvyšuje i odraz od vodní plochy, proto je důležité dostatečně se chránit proti spálení. Pozor - spreje proti hmyzu snižují účinek přípravků na ochranu kůže před sluníčkem až o 30 %, proto je potřeba aplikovat ochranný krém vždy před jejich použitím.

Z letních cest si také často přivážíme kožní alergické reakce. V létě hrozí tzv. fotosenzitivní reakce - kožní reakce na určité krémy v kombinaci s pobytem na sluníčku. Takové nepříjemné vyrážky způsobují i některé léčivé masti, které se používají například k léčbě následků sportovních úrazů, jako jsou poranění šlach, svalů a kloubů, zhmoždění, natažení či podvrtnutí. „Reakce vzniká bezprostředně po oslunění, ale může se projevit i několik dní po aplikaci masti a následném vystavení kůže UV záření. Tzv. fotodermatózy, tedy záněty kůže vznikají snadno i u jinak zdravých jedinců. Právě v létě je tedy třeba před aplikací čehokoli na pokožku velice pečlivě prostudovat příbalový leták a rizikovým přípravkům se raději vyhnout,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.


Zdroj: Paralen


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !