Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Některé potraviny pomáhají léčit

5. 04. 2012 | Nemoci
Záleží na tom, co jíte, říkají nám dietologové a lékaři. Když například konzumujeme méně tučného, máme šanci být štíhlejší a zdravější. Nyní ale lékaři přicházejí s novou a převratnou myšlenkou: když budete jíst určité potraviny, pomůže vám to navrátit ztracené zdraví.

Na skutečnost, že potraviny s přesně určeným složením mohou napomáhat při léčbě určitých onemocnění, přišel jako první dvojnásobný nositel Nobelovy ceny doktor Linus Pauling (1901-1994). Jeho myšlenka se brzy rychle rozšířila – dnes už je na této myšlence vystavěn jeden seriózní medicínský obor, takzvaná ortomolekulární medicína.

V současnosti se i na český trh dostávají první konkrétní výsledky lékařských výzkumů ve formě potravin pro zvláštní lékařské účely (tzv. Orthomolů). Některé potraviny pomáhají léčitOdborníci se v první fázi soustředili na některé velmi rozšířené nemoci, například na kardiovaskulární onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v západním světě. A výsledky jejich výzkumů ukázaly, že speciální potraviny dokážou podpořit léčbu aterosklerózy, srdečních arytmií či ischemické choroby srdeční.

Výzkumy vlastně využívají starých poznatků, které dokázaly nově využít. Nikdo nezpochybňoval, že vitamíny, mastné kyseliny, minerály a stopové prvky mají důležitý vliv na naše zdraví, o jejich léčivém potenciálu se ale moc nevědělo. Při dalších výzkumech se ovšem ukázalo, že přirozené zdroje těchto látek – především ovoce a zelenina – už nejsou tak vydatné jako dříve. Negativně se na tom například podepisuje dnešní globální obchod – zdraví prospěšné látky se z nich vytrácejí vinou dlouhého a často špatného skladování. Navíc je naše tělo z těchto přirozených zdrojů vstřebává čím dál hůře. Je to především vinou stresu, ale i zvýšené konzumace alkoholu, kávy či kouření, což se stresem přímo souvisí, neboť si těmito zlozvyky zmírňujeme pocity napětí. Také nepravidelné stravování typické pro dnešní život našemu tělu moc nepomáhá.

Při různých nemocech navíc náš organismus potřebuje vitamínů, mastných kyselin, minerálů a stopových prvků více než jindy. Každá choroba však vyžaduje jiný poměr těchto prvků. Proto lékaři vyvíjejí pro každou chorobu speciální potravinu s konkrétním složením, která přispívá k uzdravení.
Dokázali například experimentálně vytvořit i potravinu pro zvláštní účely (pro představu: prodávají se nejčastěji ve formě tablet či prášku), která pomůže lidem náchylným k nachlazení – v budoucnu by je díky ní mohly pravidelné zimní potíže trápit mnohem méně.

Na trhu jsou nyní kromě potravin napomáhajících léčbě nemocí srdce i ty, které jsou prospěšné lidem trpícím osteoartrózou či chronickým únavovým syndromem. Do budoucna můžeme očekávat, že těchto speciálních potravin bude stále přibývat – velkou výzvou pro výzkumníky jsou například nádorová onemocnění.


autorka: Mgr. Marta Duspivová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vždy na každém šprochu, pravdy trochu.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík je pravda,že ovoce a zelenina už mnohdy nejsou nejzdravější, vzhledem uchovávání než příjdou na stůl...ale prášky jsou taky chemie...tak baboSmajlík raď...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
právě proto nedám dopustit na mladý ječmen Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
které že to konkrétně jsou ty speciální potraviny, co napomáhají při léčbě nemocí srdce atd. a jsou už u nás na trhu? A jsou to vlastně vůbec POTRAVINY?
Jinak jsem ráda, že podle autorky ovoce a zelenina není všespasitelné, jak se nám často předkládá a že konečně někdo napsal, jak to s nimi dneska je co se týká obsahu prospěšných látek atd. Kupované ovoce a zelenina (bohužel nemáme vlastní) mi dnes už většinou přijde bez chuti a "o ničem" (leda o penězích) a o obsahu vitaminů bych taky pochybovala po tom co absolvuje než se dostane na naše pulty.
Obrázek uživatelky
profil
to už budeme jíst i ovoce a zeleninu v prášcích?
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles