Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce jako lék - Fíky

24. 07. 2010 | Nemoci

Poslední výzkumy archeologů dokládají, že fíky patřily k vůbec prvním rostlinám, které naši předkové pěstovali. Na archeologických nalezištích na Blízkém východě byly objeveny zuhelnatělé zbytky fíků staré více než 11 000 let! Fíkovník je symbolickou rostlinou mnoha kultur: Adam a Eva zakryli svou nahotu listy fíkovníku, Buddha došel osvícení ve stínu fíkovníku a prorok Mohammed si prý přál, aby v ráji určitě rostly fíkovníky.
 
Čerstvé fíky mají sladkou lahodnou chuť a skvělou výživovou hodnotu, protože obsahují cenné bílkoviny, ovoce-jako-lek-fikyvelké množství draslíku, vlákniny, slizovitých látek, vitamínů a samozřejmě jednoduchých cukrů, které lidské tělo rychle vstřebává. Právě to činí z čerstvých i sušených fíků ideální pochoutku pro všechny, kteří potřebují energetickou „první pomoc“ při náročné duševní i fyzické práci. Přestože mnoho zdrojů uvádí, že fíky jsou ideální náhradou sladkostí při redukčních dietách, je třeba mít na paměti, že to platí pro čerstvé plody. Sušením fíky ztrácejí až 80 procent vody, čímž stoupá podíl sacharidů. Nemírná konzumace tedy ke snížení nadváhy rozhodně nepřispěje.

Fíky byly uznávány jako léčivé ovoce od pradávna. Nejznámější je jejich působení na poruchy zažívání. Jsou zřejmě nejúčinnějším přírodním projímadlem. Stejný účinek mají fíky čerstvé i sušené, máčené ve vodě i macerované v olivovém oleji. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou ideální pro ty, kteří mají problémy s činností střev. Ideální poměr lehce stravitelných cukrů a vitamínů skupiny B pomáhá při nervozitě, duševní únavě, zlepšuje soustředění. Působí mírně močopudně. Obsah slizovitých látek předurčuje fíky jako léčivého pomocníka při nemocech dýchacích cest. Odvar v mléce je skvělým kloktadlem při bolavých zánětech v krku a při angíně.


VYZKOUŠEJTE:
Při chřipce a nachlazení přijde k duhu lahodný léčivý čaj původem z Orientu: dva sušené fíky uvařte v hrnku vody, oslaďte medem a horké vypijte!

 

Zdroj: DTEST


Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktaky mam radaaaaaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nas se jedi celou zimu spolecne s orisky. Orisek se vylouskne, jedno jestli vlassky nebo liskovy a vlozi se dovnitr fiku. Abych pravdu rekla, zalibu jsem v tom nenasla, oboji je dobre, ale jedene zvlast
Obrázek uživatelky
profil
prečo sú tak drahé?
Obrázek uživatelky
profil
těch peciček ......
Obrázek uživatelky
profil
ráda fíky. Vždy, když jsme byli v Jugoslávii, později Chorvatsku ,jsem se jich najedla do sytosti.Většinou rostly kolem moře mimo soukromé zahrady.Čerstvé mám radši než sušené. Viděla jsem jak se suší fíky na střechách domků na slunci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles