Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celotělová kryoterapie aneb ochlaďte tělo v -120 °C

6. 11. 2013 | Péče o tělo
Celotělová chladová terapie neboli celotělová kryoterapie je moderní lázeňská a rehabilitační metoda. Jejím principem je využívání střídavých účinků velmi nízkých a pokojových teplot na lidský organismus. Základní princip je do jisté míry obdobný jako u sauny. Sauna pracuje s vlhkým a ohřátým vzduchem o teplotě plus 60 až 110°C.

Celotělová chladová terapie používá účinek extrémních chladových hodnot okolo minus 120 °C. Výrazným rozdílem oproti sauně je skutečnost, že zatímco po sauně je doporučován klidový režim a odpočinek, po celotělové chladové terapii je naopak žádoucí intenzivní pohyb.

V České republice se jedná o relativně novou metodu léčení, ve světě se používá tato metoda více jak 30 let. Dostupná zahraniční literatura uvádí, že se jedná o relativně velmi bezpečnou metodu, jejíž léčebné účinky mohou využívat prakticky všechny věkové i zdravotní skupiny obyvatelstva.

Celotělová kryoterapie aneb ochlaďte tělo v -120 °CCo se děje při celotělové kryoterapii?


Poprvé se začala celotělová chladová terapie používat v Japonsku v 70. letech 20. století. První výsledky publikoval profesor T. Yamauchi při léčení revmatických kloubních chorob a astmatu. V prvním období se jako chladící médium používal kapalný dusík.
V 80. letech 20. století se celotělová chladová terapie rozšířila i do Evropy, nejprve do Německa, a potom do Polska a dalších států.

Zavedení této metody v širším měřítku vedlo k získání cenných poznatků k léčení dalších onemocnění, a také ke zjištění, že využití celotělové chladové terapie je možné i preventivně a u sportovců. V současné době se používá jako chladící médium kapalný vzduch.

Účinek celotělové kryoterapie je dvojí


1) místní snížení teploty - povrchová teplota kůže a podkožních tkání klesne v průběhu procedury na 2 až 0°C. Jelikož je působení nízkých teplot jen 1 až 4 minuty, nedojde k ochlazení tělesného jádra. Následkem extrémního ochlazení povrchu kůže se bleskově utlumí kožní nervová zakončení, tzn., sníží se vnímání bolesti a zároveň se zpomalí rychlost vedení bolestivých vzruchů v nervech do centra.

Po ukončení procedury se povrch těla rychle oteplí a až čtyřnásobně se zvýší místní prokrvení. Návrat tělesné teploty k hodnotám před aplikací chladu nastane u nemocné tkáně do 25 - 30 minut, u zdravé tkáně do 50 minut. Kromě léčebného působení místního překrvení byl prokázán i preventivní místní efekt v procesu stárnutí a degenerace podkožního vaziva při celulitidě. Kromě léčebných a rehabilitačních účinků lze očekávat i velmi dobrý kosmetický efekt této metody.

2) reflexní celotělový účinek - vyvolaný vlivem silného podráždění chladových receptorů má za následek celou řadu pochodů v organismu vedoucích k příznivému ovlivnění různých onemocnění. Byl zaznamenán příznivý imunomodulační efekt u pacientů s obtížně terapeuticky zvládanými revmatickými onemocněními.

V literatuře je popisováno i přechodné snížení krevních hladin kyseliny močové, cholesterolu, triglyceridů, volných mastných kyselin a glykémie. Procedura nevyvolává následnou stresovou reakci organismu, kromě krátkodobého vzestupu noradrenalinu zůstávají hladiny naprosté většiny stresových hormonů nízké.

Během metody dochází k vyplavení hormonů endorfinů, což vyvolává prakticky u všech osob po absolvování celotělové kryoterapie pocit mimořádné tělesné síly a duševní pohody. Kromě endorfinů dochází i ke změnám hladin u dopaminu, serotoninu a kortizolu.

Vlastní aplikaci celotělové kryoterapie předchází lékařské vyšetření


Léčebná metoda celotělové chladové terapie využívá zlepšeného prokrvení kůže, vaziva, šlach a svalů a kloubů. Po provedení série celotělové kryoterapie dochází ke zvětšení pohyblivosti kloubů, ke zvýšení svalové síly, zvýšení tolerance fyzické zátěže, zmenšení bolesti a ke snížení potřeby užívání protizánětlivých a protibolestivých léků.

Kryoterapie jako doplněk léčení a rehabilitace


I proto se dnes celotělová kryoterapie využívá v různých oborech medicíny. Dle zahraniční i naší literatury je doplňkem léčení a rehabilitace u nemocí:

•    revmatologických (revmatoidní arthritis, revmatismus měkkých tkání, kolagenózy, vaskulitidy, Bechtěrevova choroba, Reiterova choroba, artrózy drobných ručních kloubů i kloubů nosných, DNA, lichen ruber planus)
•    neurologických (roztroušená skleróza mozkomíšní, Parkinsonova choroba, spastické obrny, myastenie, chronické bolestivé páteřní syndromy, neuralgie sedacího nervu)
•    ortopedických (stavy po operacích nosných kloubů, stavy po operacích výhřezů páteřních plotének)
•    plicních (asthma bronchiale a spastická bronchitis)
•    kožních (lupénka a psoriarthritická arthritida)
•    poúrazových stavů (následky nehod i jiných úrazů v dopravě i průmyslu – Sudeckův poúrazový syndrom)

Dále je možno metodu celotělové kryoterapie využívat k léčení potíží při menopauze, k posílení výkonnosti imunitního systému a zpomalení procesu stárnutí organizmu.

Zdroj, foto: Lázně Teplice nad Bečvou

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !