Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lahodný a zdravý včelí med

18. 08. 2010 | Péče o tělo

Člověk zná med přibližně 15000 let. Před zhruba 8000 lety začal chovat včely a  zabývat se včelařstvím. Egypťané včely zbožňovali, neboť je považovali za oživlé slzy boha slunce Ra. Faraonům a členům jejich rodiny byl med dáván na jejich poslední cestu do hrobu. Pro Řeky byly včely "posly bohyní" a řecká mytologie  praví, že otec všech bohů Zeus byl jako dítě krmen včelami. Med nebyl používán jen  jako potravina, ale také jako lék a zkrášlující prostředek.


Med a zdravé srdce

Med významnou měrou podporuje práci srdečního svalu, a proto má jeho pravidelné  podávání léčebný význam při různých oběhových potížích - například při srdeční slabosti, srdeční arytmii, vysokém krevním tlaku či angině pectoris.

Med a ledviny

Účinky medu lze s úspěchem využívat i při léčení ledvin a močových cest nejlépe v kombinaci s urologickým čajem. Jeho podávání se osvědčilo i při nežádoucím nočním  pomočování (1 polévková lžíce večer zapitá několika doušky vody).

Med a tvorba krve

Med příznivě ovlivňuje krvetvorbu a  je vhodným prostředkem proti chudokrevnosti.  Pravidelné užívání medu zvyšuje krevní srážlivost a tím působí proti chorobné krvácivosti

Med a nachlazení

Med je účinný při kašli, bronchitidě, astmatu a zánětu dutin. Větší účinek se dosáhne, přidáme-li do medu lžičku nasekaného tymiánu nebo když připravíme sirup - med smícháme s citronem nebo jablečným octem. Dostatek tekutin, třeba v podobě bylinkových čajů slazených medem, podporuje tvorbu hlenu a usnadňuje odkašlávání.

Med a trávení

Med s jablečnou šťávou (1 lžíce medu rozmíchaného ve skleničce jablečného moštu) zlepšuje stav střevní mikroflóry a upraví zažívání. Med prokazatelně podporuje hojení peptického vředu. Nejúčinněji působí podávání teplého medového nápoje - 1 lžíce medu se rozpustí v šálku teplé převařené vody a zvolna se vypije. Vždy asi 1,5 hodiny před jídlem. Med je i regulátor stolice - slabě projímá a při průjmech mírně staví. Působí i proti zácpě (na lačný žaludek sníme polévkovou lžící medu).

Med a ženy v přechodu

Ženský organismus v období přechodu reaguje hodně silně na jakékoliv změny hormonální  rovnováhy. To má za následek nepříjemné pocity, návaly a závratě. Proti závratím může pomoci med - jednu lžičku medu každé ráno nalačno a večer před spaním pomalu slízejte.

Med a osvěžení

Jestliže vaše pozornost klesá, zkuste se osvěžit medem. Snězte 2-3krát denně dvě lžičky medu rozmíchané ve sklenici jablečného moštu. Rychlé osvěžení docílíte,  když do čerstvě vymačkané pomerančové šťávy rozmícháte lžičku medu. Také samotný med (čajová lžička) během dne dokáže člověka postavit na nohy. Důvodem je hroznový cukr, který se postará o  rychlé zásobení energií.

Med a klidný spánek

Med stimuluje tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu  mozku a navozuje uvolnění, dobrý spánek. Může také mírnit bolesti hlavy a neuralgii. Zpravidla se podává jedna lžička medu na skleničku teplého mléka či teplé vody. Med se v nápoji rozmíchá a pomalu se vypije.


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
med je chuťovka
Obrázek uživatelky
profil
velká chvála medu!!!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký a zajímavý článek, ale weendy má pravdu, alergika by to dorazilo....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles