Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Málo spíte? Může tím trpět vaše profese!

20. 04. 2009 | Péče o tělo
Obtížným usínáním, častým probouzením během noci, brzkým ranním probouzením a pocitem únavy během dne. Právě tím posledním se problémy se spánkem projevují nejčastěji. Tato únava má ale přímý vliv na naši výkonnost v práci.

Pracovní nasazení a stres v práci krátí spánek

Nejčastější poruchu spánku představuje právě nespavost. Postihuje 20–30 % populace a její výskyt roste s věkem. Může být jen dočasná (trvající jen několik dní), ale i chronická. V praxi to znamená trápení i několik let.

Lékaři se ve svých ordinacích stále častěji setkávají s pacienty, kteří říkají, že spí denně jen 4 hodiny a bohatě jim to stačí. Nikdy v životě nespali déle a takto krátký spánek se na nich nijak nepodepisuje. Tito lidé jsou ale spíše výjimky. Daleko častěji spí takto málo lidé, kteří pracují ve velké firmě, a ještě k tomu na důležitých pracovních pozicích. Špatně spí od doby, kdy byli povýšeni, mají zodpovědnost, žijí ve vysokém pracovním tempu a tzv. "nic nestíhají". Souvislost s dnešním životním stylem je nasnadě: přemíra práce, zodpovědnosti, žádné respektování ročních období (v zimě pracujeme stejně jako v létě, kdy je ale daleko více světla a máme více energie) atd.

Kratší spánek pak vede ke snížení výkonu

Nespavost také vede k významnému narušení pracovního výkonu během následujícího dne.

Špatný spánek může vést k:

  • trvalému pocitu únavy
  • poruchám paměti
  • narušené schopnosti se soustředit
  • změnám nálady, depresím.

Lidé si stěžují na únavu buď ráno, nebo častěji během dne. Vyskytuje se alespoň 3x týdně během jednoho měsíce. Jejím přímým následkem je poté jasná osobní nepohoda či narušení osobního denního výkonu, na který jsme byli zvyklí (s narůstajícím věkem se samozřejmě výkon snižuje, zde se jedná o zřetelný úbytek).

Nedostatek spánku je nejčastější příčinou pracovního úrazu

V souvislosti s prací může narušení kvality nebo kvantity spánku významně snížit produktivitu, a to přímo i nepřímo. Daleko zákeřnější je následné snížení odolnosti vůči stresu a nesoustředění se. To může nepřímo vést i k pracovnímu úrazu.

Nespavost nakonec ovlivní i celkovou kvalitu života

Problémy se spánkem ovlivňují zejména intelektuální schopnosti, zdraví, náladu a kvalitu života, a to jak v zaměstnání, tak i v soukromí. Dochází ke zvýšené podrážděnosti a ke zvýšení rizika onemocnění.

Nedostatek spánku má proto nejen zdravotní, ale i ekonomické následky pro vaši firmu, rodinu nebo okolí. Začněte proto tento problém řešit včas. Váš lékař vám může pomoci.

ZDROJ: Dobrý spánek.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdraví spánek lidem prostě prospívá, naopak nezdraví spánek je ničí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles