Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Omrzela vás sauna? Vyzkoušejte polárium!

20. 11. 2009 | Péče o tělo
O tom, že lidskému tělu může prospívat pobyt v sauně, ví i malé dítě. Méně je však veřejnost informovaná o tom, že existuje i dokonalý protipól sauny, tzv. polárium. Co to vůbec je, jak funguje a pro koho je vhodné?


Nápad ze starověku

Kryoterapie je metoda, při níž je organismus krátkodobě vystaven extrémně nízkým teplotám, povětšinou ve speciálně zkonstruované kryokomoře. Chladicím médiem v těchto komorách bývá většinou kapalný dusík. Díky nízké vlhkosti vzduchu v komoře je chlad vnímán jako příjemný pocit.

O blahodárných účincích nízkých teplot věděli už staří Egypťané, a dokonce i Hippokrates léčil své nemocné chladem. Kryoterapie jako "vědecká" lékařská metoda byla vyvinuta počátkem 20. století. Její zavedení do praxe se připisuje Japonci Toširovi Jamučimu, který se v roce 1978 podílel i na konstrukci první kryokomory na světě. Dále ji pak zdokonalili polští odborníci. Do masové obliby se různá polária dostala v 90. letech 20. století.


Jak polárium funguje

Nízké teploty vzduchu jsou pro člověka většinou velmi nepříjemné. V poláriu je tomu ale jinak. Díky tomu, že v kryokomoře je pouze upravený suchý vzduch (téměř bez vlhkosti), je krátkodobý pobyt v poláriu naopak velmi příjemný. Nedochází totiž vůbec ke snížení vnitřní teploty těla, ale pouze se prudce ochladí jeho povrch, což vyústí v obrovské periferní překrvení a urychlení metabolismu a hojivých procesů.

Po pobytu v poláriu dojde k radikálnímu zvýšení hladiny hormonů tlumících zánětlivé reakce. Nadměrnou aktivitou a prokrvením se uvolňují zatuhlé svaly a na mnoho hodin vymizí i dlouhodobá bolest, včetně různých bolestí zad a pohybového ústrojí.


Kdo ano a kdo ne

Vzhledem k tomu, že pobyt v poláriu zatíží tělo u zdravého člověka zhruba jako rychlejší chůze, je pobyt v něm povolen téměř všem lidem. Výjimku tvoří ženy v 3. trimestru těhotenství, pacienti trpící klaustrofobií (strachem z malých prostorů), těžkou alergií na chlad, vysokým krevním tlakem nad 160/100 a akutními onemocněními srdce a oběhu (srdeční infarkt, nestabilní angina pectoris, plicní embolie, myokarditidy atd.) prodělanými v posledních šesti měsících.


Kolik polárium stojí

Do kryokomory chodí člověk většinou v dobře padnoucím gymnastickém oděvu (z čisté vlny nebo bavlny) s ochranou úst, nosu, uší, rukavicemi, silnými ponožkami a pevnou izolační obuví. Návštěva polária (cca 2–3 minuty v kryokomoře + cca 30 minut cvičení před vstupem a po něm) stojí kolem 400–500 Kč.

 

Zdroj: Dobrý-spánek.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje dcera tuto metodu vyzkoušela a skutečně jí pomohla, pouze si opakování může těžko dovolit.
Obrázek uživatelky
profil
nemuselo by to být špatné, jenom ta cena se mi zdá dost vysoká.
Obrázek uživatelky
profil
velice zajímavé a určitě prospěšné zdraví!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle