Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Země živitelka 2015 nabídne bohatý program

27. 08. 2015 | Kultura
Letošní již 42. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka 2015 proběhne na českobudějovickém výstavišti ve dnech 27. 8. – 1. 9. 2015. Výstava, doprovázena Ekostylem a Mezinárodní výstavou družstevnictví, je tradičně pořádána ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR a Zemědělským svazem ČR. Státní zemědělský a intervenční fond podpoří kvalitní české potraviny.

Svým rozpětím tyto výstavy obsáhnou celý zemědělsko-potravinářský sektor a řadí se
k největší akci svého druhu na území České republiky. Potravinářství již tradičně reprezentují české kvalitní potraviny oceněné značkami „Regionální potravina“, KLASA, „CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY“, „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“ a „Kvalitní evropský výrobek“. Návštěvníky čekají kuchařské show s ochutnávkami a oceněné potraviny si mohou v pavilonu T i zakoupit.

Země živitelka 2015 nabídne bohatý programV rámci živočišné výroby návštěvníci uvidí expozicí ovcí, koní, skotu apod. a expozici
Českého chovatelského svazu chovatelů drobného zvířectva,
která se letos nachází samostatně v pavilonu H. Lesní a vodní hospodářství nabídne Pavilon myslivosti (pavilon R1), připraveny jsou ukázky sokolníků, kynologie a lukostřelby, potřeby pro myslivce, rybáře a Lesní pedagogika - aktivity pro děti a mládež pořádáné MZe. Rybářská bašta zajistí chytání ryb na zapůjčený prut, ukázky filetování a ukázky živých ryb v akváriích a kádích. Část expozice související s vodním hospodářstvím je umístěna i v pavilonu R3.

Obnova a rozvoj venkova se soustředí v Pavilonu venkova, jímž se stane pavilon Z.
V něm se budou prezentovat Celostátní sítě pro venkov jak z České, tak Slovenské republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj a další zájmové organizace spjaté s českým venkovem.
Mezinárodní výstavu družstevnictví reprezentovanou Svazem českých a moravských
výrobních družstev návštěvníci naleznou v pavilonech E1, E5 a na venkovní ploše 701.
Ekostyl zahrnující tvorbu a ochranu životního prostředí představí především firmy
zaměřené na ekologické stavby, likvidaci odpadů, alternativní zdroje energie, ale i na racionální výživu a zdravý životní styl.

I tento ročník pokračuje v trendu zvyšování odbornosti celé výstavy. Byla zvětšena
zpevněná venkovní výstavní plocha o cca 1000 m2, což Výstavišti České Budějovice a.s.
umožnilo prezentovat více zemědělské techniky. Změnu doznala koncepce výstavních ploch
umístěných hned za hlavní branou. Ucelenou expozici naleznou návštěvníci mimo jiné
v pavilonu T2, který je celý zaměřený na zemědělské technologie, výrobu krmiva a zpracování zemědělských produktů.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne v Pivovarské zahradě ve čtvrtek 27. 8. od 10:00 hodin za přislíbené účasti prezidenta České republiky Miloše Zemana, ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky a dalších nejvyšších představitelů státu a vlády.

Země Živitelka 2015 – program:


Země Živitelka 2015 - ČTVRTEK 27. 8. – Den Země Živitelky, Den českých pekařů a cukrářů

Slavnostní zahájení v 10:00 hodin v Pivovarské zahradě za účasti nejvyšších představitelů státu a vlády, spojené s předáním ocenění:

- Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2015
- Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2015
- Slavnostní předání certifikátu národní značky kvality KLASA

Areál výstaviště navštíví na pozvání ministra zemědělství ČR delegace ministerstev zemědělství Visegrádské skupiny doplněné o Rakousko a Slovinsko. Jednání představenstva Regionální agrární komory Jihočeského kraje s jihočeskými poslanci a senátory je naplánováno v pavilonu F4 od 14:00 hodin. Od 9:00 do 12:00 hodin proběhne v areálu hodnocení exponátů soutěže Zlatý klas. Tuto soutěž vyhlašuje Ministerstvo zemědělství prostřednictvím Výstaviště České Budějovice a.s. a na základě vydaného Soutěžního řádu posuzují exponáty v oborech rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potřeby a služby zemědělství, potravinářství a zpracovatelský průmysl.

Tento rok se přihlásilo 28 exponátů. Pavilon T1 bude ve znamení „Dne českých pekařů a cukrářů“. Administrativní budova poskytne v čase od 13:00 do 16:00 hodin prostory k jednání ekonomické komise Agrární komory ČR. K tanci a poslechu zahraje v Pivovarské zahradě Samsonka a Gloria a na venkovním pódiu mezi pavilony Z a T1 Soběslavský Ráček a Jihočeský folklorní soubor Kovářovan.

Země Živitelka 2015 - PÁTEK 28. 8. – Den českého venkova

Odborné semináře, tisková konference a diskusní fóra proběhnou v 1. patře pavilonu Z.  Na programu jsou aktuální témata „“Podpora rozvoje venkova v ČR“, „Podpora venkova
z národních zdrojů pro rok 2016“ a „Připravované legislativní změny v oblasti nakládání s majetkem“. Od 9:30 hodin přijde na řadu jednání představenstva dozorčí rady Agrární komory ČR za účasti ministra zemědělství ČR. Ve 13:00 hodin začne tisková konference Agrární komory ČR k výsledkům sklizně a aktuálním problémům zemědělství, diskusní seminář za účasti ministra zemědělství ČR na téma „Perspektiva českého potravinářství“, diskusní fórum „Ovoce 2015“ a seminář společnosti DOTin s.r.o. na téma „Dotace tím správným směrem“.

Ministerstvo zemědělství, odbor Řídící orgán PRV-14110 pořádá od 14:00 hodin seminář na téma „Aktuality z Programu rozvoje venkova 2014 – 2020“. V pavilonu Z své místo najde také představení a křest publikace SMS ČR „Jak se vám líbí náš venkov? Příklady dobré praxe spolupráce obcí v místních akčních skupinách.“ „Den partnerských regionů Jihočeského kraje“ je připravený Krajským úřadem Jihočeského kraje v pavilonu F4. Pracovní schůze „Aktiv držitelů šlechtitelských práv k odrůdám brambor“ se bude konat v administrativní budově od 10:00 hodin pod taktovkou Družstva vlastníků odrůd.

V pavilonu R2 dojde v 11:00 hodin k oficiálnímu vyhlášení exponátů oceněných v soutěži o Zlatý klas. Následuje tisková konference. O večerní zábavu se postará v pavilonu Z a na volné ploše 507 „Večer venkova“ ve znamení oslav soutěže „Vesnice roku“. Akci pořádá Národní síť Místních akčních skupin ČR ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov, Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova ČR, Svazem měst a obcí ČR a ministerstvem pro místní rozvoj. Den dechovky s Českým rozhlasem České Budějovice a Kubešovo hudebním vydavatelstvím si návštěvníci užijí v Pivovarské zahradě. Vystoupí Horalka, Třeboňská 12 a Babouci. Na páteční hudební scéně mezi pavilony Z a T1 se objeví Netradiční krojovaná dudácká kapela Duha a Malý Furiant.

Země Živitelka 2015 - SOBOTA 29. 8. – Národní dožínky

Ke slavnostnímu zahájení Národních dožínek za účasti nejvyšších představitelů státu
a vlády dojde v Pivovarské zahradě od 10:00 hodin. Zároveň budou předány certifikáty Český výrobek garantováno Potravinářskou komorou ČR a Ceny prezidenta Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek. Pořadatelem je Agrární komora ČR
a Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Výstavištěm České Budějovice a.s.
Sobotní odborný seminář v 1. patře pavilonu Z na téma „Doporučení výživy výběrem
vhodných potravin pro lidský organismus a vyloučení škodlivých prvků z denní stravy
na základě krevních rozborů“ začne ve 14:00 hodin.

Národní dožínky doprovodí hudební bloky v Pivovarské zahradě s následujícími kapelami: Květovanka, Lidovka a Malá kapela Pavla Havlíka. Soutěže pro návštěvníky připravil časopis Zemědělec a Českomoravská myslivecká jednota. Program v Pivovarské zahradě, který pořádá Agrární komora ČR ve spolupráci s Výstavištěm České Budějovice a.s. a agenturou Kristián production spol. s r.o. za dramaturgické podpory Jaroslava Šprongla, moderují oblíbený český herec a moderátor Jan Čenský a Ivana Šimánková. Mysliveckou kapelu Atlas návštěvníci uslyší na venkovní pódiu mezi pavilony Z a T1. V dětském koutku pořádá Husqvarna Česko spol. s r.o. „Finálový závod Česká sekera 2015“ se soutěžní disciplínou v házení oboustrannou sekerou na terč.

Země živitelka 2015 nabídne bohatý programZemě Živitelka 2015 - NEDĚLE 30. 8. – Den zdraví

PROMO stánek Informačního centra bezpečnosti potravin na volné ploše 508 nabídne
informační materiál, aktuální informace a soutěže o zajímavé ceny. Od 9:00 do 16:00 hodin tam pořádá Ministerstvo zemědělství a Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny „Den zdraví“. Na stejném místě naleznou rodiče s dětmi hudebně zábavný program dua Standa a Vanda na téma Zdravá výživa a bezpečnost potravin: „Přijede k nám návštěva“, taktéž od Mze, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny a Odboru bezpečnosti potravin. V Pivovarské zahradě zazní písničky od Jižanů, Tomáše Linky a Přímé linky a K.T.O. Venkovní pódium mezi pavilony Z a T1 bude patřit Myslivecké kapele Atlas.

Země Živitelka 2015 - PONDĚLÍ 31. 8. – Den myslivosti

Pavilon Z od 9:30 hodin propůjčí své prostory v 1. patře odbornému jednání Myslivecké
komise Agrární komory ČR k aktuálním otázkám myslivosti v souvislosti se zemědělským a lesnickým hospodařením. V 9:00 hodin v 1. patře pavilonu Z začne i „Den společnosti  Agroteam“. O pondělní dobrou náladu se v Pivovarské zahradě postará Malá muzika Nauše Pepíka a Dubňanka, na venkovním pódiu mezi pavilony Z a T1 Dětský folklórní soubor Bárováček a Dětský folklorní soubor Dubínek,

Země Živitelka 2015 - ÚTERÝ 1.9. – Den zemědělství

Centrum Prosperity s.r.o. uspořádá od 9:00 hodin v 1. patře pavilonu Z konferenci
na téma: „Zvládání emocí zákazníka – cesta k úspěšnému prodeji“. Konference je určena
majitelům a vedoucím pracovníkům výrobních a obchodních organizací a prodejcům zemědělské techniky. V Pivovarské zahradě zahrají Babouci, na venkovním pódiu mezi pavilony Z a T1 Šumavská osmička. Zajímavý program je připraven každý den v prostorách Předvadiště: předvádění plemenných koní, beranů a krav, připraveny jsou také ukázky jízdárny, jezdecké hry nebo práce ovčáckých psů s ovcemi.

Po celou dobu výstavy v pavilonu T je možné shlédnout prezentace a ochutnávky regionálních potravin ze všech krajů ČR, prezentace významných institucí, zemědělských strojů a technologií a služeb pro zemědělce. Expozice myslivosti, lovectví a rybářství jsou umístěny do pavilonu R3, D5 na volnou plochu 310 a do pavilonu R1, který je letos samostatným Pavilonem myslivosti.

V „Pavilonu venkova“ (pavilon Z) a na volné ploše 507 se v rámci agrosalonu Země Živitelka 2015 představí Celostátní síť pro venkov, Národní sítě Místních akčních skupin ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv České republiky, Asociace regionálních značek, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů,
Společnost mladých agrárníků České republiky a Observatoř venkova ve spolupráci místních
akčních skupin ČR, Národná sieť rozvoja vidieka SR, ELARD a další čeští i zahraniční partneři. Součástí bude „VENKOVSKÁ TRŽNICE“ s prezentací regionálních potravin a produktů pořádaná s Asociací regionálních značek na volné ploše 507. Výstavu historické zemědělské techniky Jihočeského zemědělského muzea se zaměřením na zpracování mléka naleznou návštěvníci v pavilonu C. Výstava je pod záštitou ministra zemědělství.

Prezentace Svazu českých a moravských výrobních družstev budou v rámci agrosalonu Země Živitelka 2015 umístěné do pavilonů E1, E5 a na venkovní plochu 701. Historii soutěže Zlatý klas přiblíží pavilon B1 i s ukázkami oceněných exponátů. Expozici Českého svazu chovatelů drobného zvířectva bude doplněna o atraktivní soutěž Králičí hop. Na volné ploše 508 v rámci „Lesní pedagogiky“ připravilo Ministerstvo zemědělství aktivity pro děti a mládež. Kondici si návštěvníci ověří v domu služeb u hlavní brány, kde si mohou v Poradně podpory zdraví Národní sítě podpory zdraví, z. s. nechat změřit tělesné hodnoty jako je např. cholesterol, krevní tlak, BMI apod.

Na ukázky filetování a zpracování ryb zveme do Rybářské bašty, kde mohou návštěvníci na břehu rybníka zkusit rybářskou zdatnost s vlastním nebo vypůjčeným prutem. Pochutnat si mohou nejen na rybích specialitách. Pro děti jsou v dětském koutku k dispozici kolotoče a zábavné atrakce. Návštěvníci ocení navýšení počtu parkovacích míst, cca o 250, který Výstaviště České Budějovice získalo odstraněním starého pavilonu A. Ti návštěvníci, kteří budou vjíždět do areálu přes parkoviště P1, budou moci stejně jako v loňském roce parkovat za expozicemi kolem Rybářské bašty. I pro letošní rok chceme využít jako parkoviště pro návštěvníky travnatou plochu před areálem.

Letošní již 42. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka 2015 proběhne na českobudějovickém výstavišti ve dnech 27.8. – 1.9. 2015.


Zdroj, foto: VCB.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Země živitelka 2015 nabídne bohatý program:

Země živitelka 2015 nabídne bohatý program
Země živitelka 2015 nabídne bohatý program
Země živitelka 2015 nabídne bohatý program
Země živitelka 2015 nabídne bohatý program
Země živitelka 2015 nabídne bohatý program
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !