Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Země živitelka 2013 nabízí bohatý program

28. 08. 2013 | Kultura
Letošní jubilejní 40. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka se uskuteční na českobudějovickém výstavišti ve dnech 29.8. 2013– 3.9. 2013. Výstava Země živitelka 2013 je pořádána ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR a Zemědělským svazem ČR. Nemalý prostor pro propagaci svých aktivit včetně podpory kvalitních českých potravin zaujme na výstavě i Státní zemědělský a intervenční fond. Slavnostní zahájení výstavy Země živitelka 2013 proběhne, za účasti nejvyšších představitelů státu, ve čtvrtek 29. 8. od 10:00 hodin v Pivovarské zahradě.

Země živitelka 2013 je jedinou výstavou v republice, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Jednou z oblastí výstavy je zemědělská technika a služby pro zemědělství s prezentací různých typů traktorů, strojů, zařízení a novinek pro zemědělství, řemeslnických potřeb a ochranných a pracovních pomůcek. Následuje rostlinná a živočišná výroba s prezentacemi plemenných koní, krav a beranů na předvadišti, součástí je také možnost zakoupení krmiv, potřeb a zařízení pro chov. Ukázky budou probíhat na předvadišti po celou dobu výstavy!

Země živitelka 2013 nabízí bohatý programZemě živitelka 2013 – program:


V posledních letech výstavy Země živitelka nabývá na stále větším významu odvětví potravinářská výroba, kde se opět propojí linie: český výrobce - český zpracovatel - český distributor - český spotřebitel. I nadále zde zůstává hlavní prioritou prezentace regionálních potravin oceněných v regionálních soutěžích jednotlivých krajů značkou kvality „Regionální potravina“ a potraviny s národní značkou kvality KLASA. Po celou dobu výstavy Země živitelka 2013 budou v multifunkčním pavilonu T pro návštěvníky připraveny prezentace a ochutnávky potravin vyrobených v českých regionech z českých surovin s možností jejich zakoupení. Prezentovat se budou rovněž výrobky značky „Chutná hezky. Jihočesky“, které byly vyhodnoceny nezávislou komisí již v červnu při výstavě Slavnosti piva na českobudějovickém výstavišti a také značka „Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR“.

V rámci lesního a vodního hospodářství budou pro návštěvníky veletrhu Země živitelka 2013 v pavilonech myslivosti, lovectví a rybářství (R1, R3) připraveny expozice Českomoravské myslivecké jednoty o.s. a Českého rybářského svazu, zbraní, střeliva, oblečení, obuvi a potřeb pro myslivce a rybáře. Na volné ploše 508 budou uspořádány aktivity pro děti a mládež na téma „Lesní pedagogika“, které pořádá MZe. V Rybářské baště mohou návštěvníci ochutnat rybí speciality a shlédnout zajímavé ukázky zpracování ryb. Chybět nebude ani rybářská soutěž o zajímavé ceny.

Obnova a rozvoj venkova pod hlavním mottem „Budoucnost českého zemědělství a českého venkova“ zahrnuje činnost místních akčních skupin, tvorbu a ochranu krajiny nebo agroturistiku. V „Pavilonu venkova“ – pavilonu Z proběhnou prezentace Národní sítě Místních akčních skupin ČR, o.s., Spolku pro obnovu venkova ČR, Místních akčních skupin z ČR, o.s. a Asociace regionálních značek a regionálních produktů. Slovenský venkov bude zastoupen Národnou sieťou rozvoja vidieka SR a sítí Místních akčních skupin SR.

V pátek 30.8. 2013 se v rámci prezentace Pavilonu venkova uskuteční od 19 hodin společenský „Večer venkova“ za účastí ministra zemědělství. Celodenní program v pavilonu Z a na volné ploše 507 společně s ukázkami řemesel, venkovskou tržnicí, občerstvením a lidovou muzikou dotvoří pozitivní obraz života na českém, moravském a slovenském venkově.
Významnou událostí letošní výstavy Země Živitelka 2013 bude opět Mezinárodní výstava družstevnictví v pavilonu E1 a E5, která nabízí aktuální informace o podnikání zemědělských, výrobních nebo odbytových družstev a prezentace úspěšných družstevních podniků s širokým sortimentem kvalitních výrobků.

Součástí akce Země Živitelka 2013 je již neodmyslitelně tvorba a ochrana životního prostředí, pod samostatným názvem Ekostyl, kde se budou prezentovat především firmy zaměřené na alternativní zdroje energie, likvidaci odpadů, ekologické technologie, bioprodukty a zdravý životní styl.

Země Živitelka 2013 – doprovodný program:


V rámci odborného doprovodného programu veletrhu Země živitelka 2013 se uskuteční soutěž o „ZLATÝ KLAS“, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo zemědělství prostřednictvím Výstaviště České Budějovice a.s. Soutěž probíhá v  pěti oborech: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potřeby a služby zemědělství, potravinářský a zpracovatelský průmysl.

Exponáty přihlášené do soutěže posuzuje a hodnotí odborná porota sestavená ze zástupců ministerstva zemědělství, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu a Výstaviště České Budějovice a.s. Vyhodnoceným exponátům uděluje vyhlašovatel soutěže diplom Zlatý klas spolu s výstavní cenou. Exponátům oceněným diplomem Zlatý klas může soutěžní porota udělit i zvláštní ocenění za mimořádný přínos pro ochranu životního prostředí - ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU. Vyhlášení oceněných exponátů proběhne v pátek 30. 8. od 10:00 hodin v pavilonu R2. Po té bude následovat tisková konference.

Země živitelka 2013 nabízí bohatý programVýstava je opět jako každý rok rozdělena do jednotlivých tematických dnů.
ČTVRTEK 29.8. 2013 je DNEM ZEMĚ ŽIVITELKY A DNEM ČESKÝCH PEKAŘŮ A CUKRÁŘŮ, kdy proběhne v 10:00 hodin slavnostní zahájení 40. ročníku výstavy Země živitelka za účasti prezidenta republiky Ing. Miloše Zemana, CSc., ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc., prezidenta Agrární komory ČR Ing. Jana Veleby a dalších představitelů státu spojené s předáním těchto ocenění:

•    Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2013
•    Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2013
•    Slavnostní předání certifikátu národní značky kvality KLASA
•    Slavnostní předání certifikátu „Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR“

V prvním patře pavilonu Z a v pavilonu T1 proběhne od 9 hodin výstava dožínkových koláčů a od 13 hodin v pavilonu Z se uskuteční odborný seminář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR. Od 14:00 hodin zde také proběhne seminář „Moderní technologie v zemědělství“, který pořádá Obchodní zastoupení Ruské federace v ČR ve spolupráci s Agrární komorou ČR a Obchodně průmyslovou komorou RF.

V areálu výstavy Země živitelka 2013 a v pavilonu R2 proběhne hodnocení exponátů soutěže Zlatý klas, v pavilonu F4 se uskuteční seminář „Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v zemědělství“, který pořádá MPSV a EU-OSHA. V Pivovarské zahradě vystoupí Vysočinka a Chodovarka, v Letním amfiteátru kapela Jaksi Taksi. Těšit se můžete také na Netradiční dudáckou a dechovou kapelu Duha a folklorní soubor Malý Furiant na volné ploše 507, mezi pavilony Z a T1.

PÁTEK 30.8. 2013 je DRUŽSTEVNÍM DNEM a DNEM ČESKÉHO VENKOVA.

V pavilonu Z proběhne v rámci veletrhu Země živitelka 2013 několik seminářů se zajímavými tématy např. „Den společnosti Agroteam“, „Perspektivy družstevní formy podnikání“ (pořádá Družstevní Asociace ČR), „Podpora rozvoje venkova v ČR, pozemkové úpravy 2014+“ (pořádá Spolek pro obnovu venkova ČR a MMR a MZe), dále seminář „Kvalitní a bezpečné české potraviny“ (pořádá MZe, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin).
Zahrádkáři si mohou nechat poradit v diskuzním fóru „Ovoce 2013“ v pavilonu F4 pořádané Ovocnářskou unií ČR.

Pavilon R2 nabídne od 10 hodin oficiální vyhlášení exponátů oceněných v soutěži Zlatý klas. Do pavilonu T1 mohou návštěvníci přijít shlédnout expozice Potravinářské komory ČR, kde od 15 hodin proběhne degustace piva přímo pro návštěvníky s představením piv ze soutěže CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013 (pořádá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.).

Návštěvníky zveme od 13 hodin na předvadiště, kde proběhne letošní novinka 4. ročník internetové ankety „Nejkrásnější kůň České republiky 2013“. Pivovarská zahrada nabídne Den dechovky s Českým rozhlasem, kde vystoupí Horalka z Domažlic, Babouci a Sebranka z Vlašimi. Na Gabrielu Goldovou a kapelu Parkán se můžete těšit v Letním amfiteátru a Dudácký soubor Jitra Soběslav a Folklorní soubor Javor zahraje na volné ploše 507.

NÁRODNÍ DOŽÍNKY A DEN MYSLIVOSTI se uskuteční v SOBOTU 31.8. 2013, kdy proběhne slavnostní zahájení Národních dožínek v 10:00 hodin v Pivovarské zahradě za přislíbené účasti předsedy vlády Ing. Jiřího Rusnoka a dalších představitelů státu. Národní dožínky jsou pořádány jako poděkování zemědělcům za sklizenou úrodu. Dožínkové věnce, které budou předány při tradičním ceremoniálu hlavním představitelům státu, letos požehná sídelní biskup českobudějovické diecéze Mons. Jiří Paďour OFMCap.

Na volné ploše 508 veletrhu Země živitelka 2013 se uskuteční „Den zdraví“, s informačním promo stánkem Informačního centra bezpečnosti potravin a soutěžemi o ceny, pořádá MZe, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin. Pro děti předškolního věku a 1. stupně základních škol je od 10 a od 13 hodin připraven hudebně zábavný program dua Standa a Vanda „Přijede k nám návštěva“ na téma „Zdravá výživa a bezpečnost potravin“, pořádá MZe a Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin.
Na volné ploše 310 proběhne od 11 a od 14 hodin dřevorubecká show Stihl Timbersports Martina Komárka.

K tanci a poslechu zahrají v Pivovarské zahradě kapely Keramička, Studánka, Březí a Veselá sedma. V Letním amfiteátru se návštěvníci mohou těšit na Podnikový orchestr ŠKODA AUTO Mladá Boleslav a volná plocha 507 nabídne Mysliveckou kapelu Atlas.
Pro nejmenší návštěvníky je v dětském koutku připraven zábavný program s názvem „Dětská farma“, pořádá Shaker production. Na malé návštěvníky čekají speciální farmářská stanoviště, zábavný program a bezedný Farmářský krámek.

NEDĚLE 1.9. 2013 bude pro letošní rok DNEM JIHOČESKÉHO KRAJE A DNEM ZDRAVÍ.

V pavilonu Z proběhne „Ekologický den“ – odpovědný přístup k životnímu prostředí, pořádáno v rámci projektu Aktivně a udržitelně v Kraji pod Šumavou.
K dobré náladě zahrají v Pivovarské zahradě Mistříňanka a Jižani, do Letního amfiteátru zveme na rockové odpoledne se skupinou Arakain a na ploše 507 vystoupí Národopisný soubor Doudleban a Jihočeský folklorní soubor Kovářovan.

V PONDĚLÍ 2.9. 2013 se během DNE ZEMĚDĚLSKÉ TECHNIKY uskuteční v pavilonu Z seminář na téma „Vize zemědělství 2014“, který pořádá GE money Bank.
V Pivovarské zahradě vystoupí Podkověnka a Samsonka, v Letním amfiteátru Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou a na ploše 507 Šumavská osmička a Folklorní soubor Lučina.
Během ÚTERÝ 3. září – DNE POTRAVIN jsou návštěvníci naposledy zváni na ochutnávky kvalitních českých potravin do multifunkčního pavilonu T.

V pavilonu F4 proběhne diskuze na téma „Regionální potraviny“, pořádá MAFRA, a.s.
Návštěvníci se mohou těšit v Pivovarské zahradě na Babouky, v Letním amfiteátru vystoupí skupina Bryčka a na volné ploše 507 Folklorní soubor Bárováček. PO CELOU DOBU VÝSTAVY mohou návštěvníci v pavilonu F4 shlédnout „40 let výstavy Země živitelka“ - průřez historií jedné z nejnavštěvovanějších výstav v ČR. Návštěvníci se mohou těšit také na výstavu historické zemědělské techniky v pavilonu C1.

Pro všechny příchozí je opět připravena VELKÁ NÁVŠTĚVNICKÁ SOUTĚŽ, kde je hlavní cenou benzínová sekačka od firmy Agrozet. Volná plocha 310 nabídne předvádění práce se sekerou a s nožem, s odborným výkladem firmy AC-T Servis s.r.o. V domě služeb u hlavní brány bude v rámci veletrhu Země živitelka 2013 probíhat Měření tělesných hodnot, např. cholesterolu, krevního tlaku, BMI apod. Pro děti bude opět připraven celodenní zábavný program s kohoutem Edou na téma „Prázdniny na venkově dětem“, s tvůrčími dílničkami, tradičními řemesly, ochutnávkami produktů z našeho venkova, soutěžemi, slámovým bludištěm a zajímavými tipy na výlety a ubytování na našem venkově.

Navštivte akci s názvem Země Živitelka 2013, která ve dnech ve dnech 29.8. 2013– 3.9. 2013 nabídne opravdu velmi bohatý program.

Zdroj, foto: VCB.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý programSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Před mnoha lety jsem Živitelku často navštěvoval.Vůbec České Budějovice jsou krásné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles