8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 rad, jak bojovat proti křečovým žilám

29. 01. 2014 | Péče o tělo
Víte jak se bránit nepříjemnostem, spojeným s křečovými žilami? Pokud vás trápí, mohou za to s velkou pravděpodobností díky dědičnosti vaši rodiče, ale stejně tak dobře si je můžete způsobit sami. Ve spolupráci s MUDr. Matějem Hladkým, odborníkem na léčbu křečových žil, jsme pro vás připravili 10 tipů, jak vystavit neestetickým modrým žílám na nohou stopku! Jsou ošklivé, nepříjemné a bolestivé.

Křečové žíly! I když vznikají při jednostranném zatěžování organismu - ať už je to pravidelné dlouhodobé stání nebo sezení, až z 90 % jsou bohužel dědičné. Jak se proti nim bránit, když už na vás zaútočily?

1. Chce to hodně pohybu
Je důležité, abyste svému tělu dopřáli každodenní pohyb. Pokud trpíte nadváhou, měli byste začít přemýšlet nad vhodnou dietou v kombinaci se sportem. Těžká váha křečovým žilám pěkně nahrává!

2. Žádné překřižování nohou a vysoké podpatky
I když to může působit sexy, věřte, že pro vaše nohy to představuje úplnou pohromu. Noha přes nohu sice může působit na určitý čas pohodlně, ale takto si na nich brzy vyrýsujete neestetické žilky.

10 rad, jak bojovat proti křečovým žilám3. Jednostranné zatěžování organismu
Pokud v práci dlouho sedíte, nebo stojíte, zkuste si dělat malé přestávky, nebo si zacvičte a Protáhněte se. A když se na vás kolegové budou nechápavě dívat, zapojte i je!

4. Nohy na stůl
Toto se vašemu šéfovi asi nebude moc zamlouvat, ale doma už tuto radu můžete směle praktikovat. Kromě toho pomůže, pokud si v noci nohy umístěte nad úrovní srdce, alespoň deset centimetrů.

5. Vyhýbejte se příliš úzkým ponožkám a podkolenkám
Netýrejte vaše nohy v upnutých modelech ponožek, punčošek či podkolenek.

6. Sauna a vysoké teploty jsou tabu
Do sauny a horké vody se raději velmi nehrňte. Vysoké teploty totiž žíly zvětšují. Zhoršování stavu přeje i přehřívání nohou na slunci. Podle odborníka na léčbu křečových žil, MUDr. Matěje Hladkého, slunění po delší dobu působí na povrch těla a zvyšuje tělesnou teplotu, čímž dochází k dilataci žil. A protože je horký i vosk na epilaci, raději přejděte na žiletky, či jiný způsob odstraňování nežádoucího ochlupení.  

7. Vypijte alespoň dva litry tekutin za den
Jak potvrzuje doktor Hladký, dostatečné zavodnění zlepšuje rheologické vlastnosti krve tj. snižuje její hustotu. Dobrý pitný režim je důležitý i pro boj s nadváhou.

8. Nepijte alkohol a nekuřte
Podle doktora Hladkého alkohol tělo dehydratuje a zvyšuje taktéž hustotu krve. Nikotin obecně poškozuje cévní stěny jak tepen, tak žil.

9. Kompresní prevence
Noste elastické punčochy správné velikosti, kterou určí při vyšetření angiolog nebo elastické obinadla - důležitý je nácvik správného přiložení. Jde o přímé působení tlaku na tkáňové struktury, který napomáhá fyziologickému stavu v oblasti žilního a lymfatického oběhu. Má vliv na zánětlivé kožní změny, napětí kůže a podkoží, zmírňuje bolest, pocit tíhy a tlaku.

10. Prevence venofarmaky
Tyto přípravky pravidelně užívá asi 70 % pacientů. Zlepšují návrat žilní krve k srdci a lymfatickou drenáž. Mají vliv na žilní stěnu a chlopně v žilách, které zajišťují zpětný proud krve směrem k srdci. Snižují propustnost cév, ovlivňují poškození výstelky cév zánětlivými změnami. Zmírňují bolest, pocit těžkých nohou, křeče v nohách a zmenšují otok. Nejčastěji užívanými účinnými látkami je kombinace diosminu a  hesperidinu, která je nejvíce ověřena v klinických studiích (více než 100 studií) a je součástí mezinárodně doporučených postupů.

„Z výše uvedeného je patrné, že pro prevenci křečových žil je nutno na jedné straně zlepšit odtok z žil dolních končetin, případně odstranit zevní překážku proudění žilní krve a naopak prosazuje návrat - body 1-5 . Správná životospráva, pohyb a případě správné medikace vedená odborníkem může výrazně posunout manifestaci tvorby varixů,“ uzavírá soubor rad  MUDr. Matěj Hladký.

Autor: MUDr. Matěj Hladký
Zdroj: Mobivenal


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám křečové žíly od 19 let..už jsem po 3 operacích a zase se mi žíla na jedné noze dělá..punčochy, dlouhé nahoře s krajkou, samodržící mám od loňska s malým doplatkem asi 60-70Kč..dříve byly i ty s krajkou úplně zdarma..dokud jsem pracovala, kupovala jsem si v lékárně Švýcarské punčochové kalhoty,ale stály přes 1 000 Kč..tak jsem je střídala, pod kalhoty punčochy z pojišťovny, k sukni punčocháče.. plíseň jsem nikdy neměla..punčochy si beru bez prstů, jen po špičky..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak ty moje zaplatila pojišťovna a lékarnice se mi i do velikosti trefily.čeká mě taky ještě druhá a ja doufám že za takových 10 let při dodržovaní bodu 1-5 saunu tu nepustím je mi hodně zimaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám dědičné,právě po operaci a víc jak 12 let jsem je dokázala zvládnou stravou ,pohybem, nohy na stůl a vyhybám se překřižováním nohou.taky jsem měla problém punčochmi že se mi rolovali a nyní mám s krajkou a ty sedí perfektně a teď když je zima další vrstva se hodí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles