Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

11 důvodů, proč kupovat biopotraviny

12. 11. 2007 | Ze společnosti
Ať už jste se pro biopotraviny rozhodli, anebo ještě váháte, pak vězte, že:

I. Ekologičtí zemědělci neznečišťují vzduch, půdu a vodu chemickými jedy (pesticidy, herbicidy, insekticidy…) ani umělými hnojivy

Každoročně jsou na celém světě odplavovány obrovské plochy zemědělské půdy v důsledku eroze, která je způsobována intenzívním způsobem obhospodařování. Jsou to nenahraditelné ztráty, neboť úrodná půda vzniká mnoho let. Ekologičtí zemědělci to dobře vědí a půdu chrání a pečlivě obhospodařují jako základ své farmy.

V konvenčním zemědělství se na velkých plochách pěstují stále stejné plodiny, tzv. monokultury, pouze s malými obměnami rok co rok. Zatímco produkce se ztrojnásobila, nedostatečná druhová pestrost pěstovaných rostlin způsobila vyčerpání živin z půdy. Na obnovení půdní úrodnosti se používají umělá hnojiva ve stále větších dávkách. Monokulturně pěstované plodiny jsou náchylné na kalamitní výskyt chorob a škůdců, což nutí zemědělce aplikovat velká množství pesticidů na ochranu své úrody. Navzdory zvyšující se spotřebě chemických postřiků jsou každý rok velké ztráty na výnosech, částečně i díky tomu, že některé druhy chorob a škůdců už se staly rezistentními vůči používaným chemickým látkám.

Život krav na ekofarmě Mlýnec
11 důvodů, proč kupovat biopotraviny
V ekologickém zemědělství se nepoužívají umělá hnojiva ani jedovaté pesticidy.

II. Se zvířaty v ekologickém zemědělství chovatelé zacházejí dobře a nedávají jim, růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika

Hospodářská zvířata chovaná intenzívním způsobem jsou denně krmena antibiotiky, hormony, léky proti parazitům a jinými léčivy bez ohledu na to, zda jsou nemocná nebo ne. Tyto látky pak přecházejí do jejich masa a mléka a následně do organismu těch, kdo tyto potraviny konzumují, a přispívají ke vzniku koronárních chorob a vysokého krevního tlaku. V ekologickém chovu se zvířatům podávají syntetické léky jen v odůvodněných a nutných případech a takové zvíře následně není certifikováno jako bio.

Dojnice ekofarmáře pana Šrůtka na pastvě
11 důvodů, proč kupovat biopotraviny

III. Biopotraviny jsou zdravé

Několik studií prokázalo, že biozelenina a bioovoce obsahují v průměru o 50% více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci.

Ekologicky pěstované plodiny nejsou kontaminovány jedovatými chemikáliemi. Na povrchu průměrného jablka vypěstovaného konvenčním způsobem najdeme 20-30 umělých jedů, a to i po omytí. Mnoho pesticidů bylo schváleno dlouho předtím, než se začala zkoumat spojitost mezi těmito chemickými látkami a rakovinou či jinými chorobami. V současnosti EPA předpokládá, že 60% herbicidů, 90% fungicidů a 30% insekticidů jsou karcinogenní látky. Pesticidy jsou jedy vyráběné na zničení živých organismů, a jsou tedy škodlivé i pro člověka. Kromě rakoviny mohou způsobovat také poškození plodu, poškození nervové soustavy a genetické mutace.

U ekologicky pěstovaných plodin se snižuje riziko výskytu reziduí pesticidů. Mají rovněž nižší obsah dusitanů oproti konvenčním plodinám.

IV. Biopotraviny jsou chutné

Bioovoce a biozelenina obsahují méně vody a více sušiny a přirozených aromatických látek, takže mají mnohdy lepší a výraznější chuť.

Zvířata chovaná v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu a s kvalitním krmením, dávají kvalitnější a chutnější mléko a vejce a jejich maso je hodnotnější oproti zvířatům z konvenčních velkochovů.

© Iveta Kopicová, PRO-BIO LIGA a Svaz PRO-BIO
11 důvodů, proč kupovat biopotraviny
V. Biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy

Při koupi biopotraviny si můžete být naprosto jisti, že byla vypěstována bez použití geneticky modifikovaného materiálu. Biopotravin jsou jediný způsob, jak se vyhnout třeba i nevědomému požívání GMO, protože v žádném stupni výroby a zpracování biopotravin nesmějí být podle Zákona o EZ geneticky modifikované organismy použity.

VI. Šetříte energii. Bioprodukce snižuje naši závislost na neobnovitelných zdrojích

Zemědělství se za poslední tři generace radikálně změnilo. Z malých rodinných hospodářství založených na lidské práci vznikly výrobní podniky zcela závislé na strojích, které spotřebovávají velká množství fosilních paliv. Ještě více energie se dnes spotřebuje na výrobu umělých hnojiv. Ekologické zemědělství používá tradiční metody pěstování, jako je ruční pletí, zelené hnojení místo umělých hnojiv, přirozenou obnovu půdní úrodnosti. A v neposlední řadě místní výrobky přicházejí na místní trh, takže odpadají tisíce zbytečně ujetých kilometrů.

VII. Ekologické farmy chrání biodiverzitu (přírodní pestrost druhů)

Intenzívní zemědělství způsobuje silnou erozi půdy. Rozoráním mezí, odlesněním krajiny, vysoušením bažin a regulací toků ztratily volně žijící druhy rostlin a živočichů svá přirozená stanoviště. V některých oblastech zmizelo přes 70% ptáků, mnoha druhům motýlů, obojživelníků, plazů a malých savců hrozí vyhubení. Ekologické zemědělství je mnohem přátelštější k životnímu prostředí a přírodě. Na místech, kde se hospodaří tímto způsobem, se rozšiřuje druhová pestrost ptáků, motýlů a rostlin. V ekologickém zemědělství je zakázáno používat chemické látky, ať již umělá hnojiva nebo jedovaté postřiky, které zabíjejí živé organismy. Střídání plodin a pěstování starých zapomenutých odrůd, které jsou přizpůsobené místním podmínkám, stejně jako ochrana mezí a remízků napomáhá vrátit do krajiny téměř již vymizelé druhy rostlin a živočichů.

VIII. Podporujete "správnou" ekonomiku

Biopotraviny ve skutečnosti nejsou dražší než konvenční potraviny, protože konvenční produkce je zaplacena ještě několikrát, skrytě a nenápadně, z našich daní. Platíme škody na řekách znečištěných hnojivy, platíme výzkumy a testy na BSE, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidaci nebezpečných odpadů a důsledky znečištění životního prostředí. Americký autor Gary Null říká: "Když shrneme skutečné ekologické a sociální výdaje na zavlažení jedné hlávky salátu, její cena se bude pohybovat mezi 2 - 3 dolary" (60-90 Kč).

© archiv PRO-BIO LIGA 11 důvodů, proč kupovat biopotraviny

IX. Biopotraviny jsou nutričně bohatší

Několik studií dokázalo, že biopotraviny obsahují více vitamínů a živin nežli produkce z konvenčního zemědělství. Bio plodiny měly podle vědeckých studií vyšší průměrný obsah všech 21 analyzovaných živin. Výsledky byly statisticky průkazné pro vitamín C (o 27% více), hořčík (29%), železo (21%) a fosfor (14%).

X. Chráníte budoucí generace

"Nezdědili jsme Zemi od našich otců, půjčujeme si ji od našich dětí" Lester Brown Děti jsou mnohonásobně více vystaveny nebezpečí konzumace zbytků nebezpečných pesticidů v jídle. Váš výběr potravin dnes, má velký význam na zdraví vašich dětí v budoucnu. A pokud chcete, aby vaše děti a vnoučata měla možnost navštěvovat venkov a hrát si v lese a na poli, tak jako jsme to dělávali zamlada my, kupujte biopotraviny - chráníte budoucí generace.

XI. Lidé při práci na farmě nejsou ohroženi jedy

Práce v konvenčním zemědělství může vážně poškodit zdraví pracovníků. Jsou vystaveni mnohem většímu riziku onemocnění rakovinou, respiračními chorobami a jinými vážnými nemocemi. Vědecké studie dokazují, že farmáři vystavovaní působení herbicidů jsou šestkrát více ohroženi rakovinou než ti, co v zemědělství nepracují. Odhaduje se, že se ročně asi 1 milion lidí otráví pesticidy.

Ekofarmy poskytují bezpečné místo, kde se nikdo nevystavuje působení toxických chemikálií.

Internetové stránky www.biospotrebitel.cz jsou určeny všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Jejich cílem je přinášet návštěvníkům spotřebitelsky zajímavé informace o českém ekologickém zemědělství a českých biopotravinách, usnadňovat spotřebitelům orientaci při nákupu biopotravin a napomáhat vytváření vzájemných vazeb mezi českými sedláky – výrobci biopotravin a jejich odběrateli.

Zdroj: www.biospotrebitel.cz
Foto: © PRO-BIO LIGA, Martin Faltus

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zrzkadrzka - nějak nechápu souvislost. že kupuješ bio, protože dcera je vegetarián.

No, jinak nevím, kdo si dopřeje k obědu biokuře - kilo za 500, k tobu bio brambory, kilo skoro za 70...
To bych se po týdnu mohla jít pást.
Jinak nevím, zda si od toho lidi slibují, že je to zdravější. Nevěřím tomu.
Třeba biomáslo bylo vyhodnoceno jako nejhorší - prý hranice poživatelnosti, žluklý tuk, spoustu mikroorganismů...
Ale lidi to prostě kupují, protože bio je v módě. A protože takové máslo stojí padesátku, říkají si, co udělali pro zdraví.
teď nedávno zase ty plesnivé biofazole...
Prostě je v tom stejný bordel jako v každém jiném jídle. Jen je to moderní, takže drahé
Obrázek uživatelky
profil
uznávám, že vypěstovat bio a vychovat bio je nákladnější, než normální, ale nelíbí se mi, jak se prezentuje například chov krav v nebio chovech. pracuji jako zootechnik a máme pastevní odchov krav. že by se s nimi zacházelo špatně, toho si vědoma nejsem, léčiva dostanou jen v opravdu závažných důvodech a né že bychom to do nich cpali denodenně. krávy v bio chovu podstupují stejná vyšetření jako naše. na pastviny nesypeme žádná chemická hnojiva atd. a byli by další příklady.
Obrázek uživatelky
profil
Jelikož je dcera již přes 4 roky vegetarián, tak biopotraviny kupuji.A jsem s nimi spokojená. Jen doufám, že jsou opravdu takové zdravé.A komentář dcery ke zvířatům chovaným na těch farmách...stejně je nakonec zabijíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel, co je označnané BIO je drahé... Ráda si kupuji BIO sýry a jogurty, ale ne vždy, kvůli ceně. Taky to radši kupuji ve specializovaných prodejnách... v supermarketech tomu nevěřím - lepí si své samolepky na co chtějí... když mohou prošlé maso dávat do marinád aby ho nevyhodili, proč by nenatiskli pár obalů s nápisem BIO a neprodali dané zboží drážSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My máme rádi i bio i nebio, ale je fakt, že biopotraviny jsou dražší, takže si dopřáváme jen občas
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles