Možné spojení mezi prevencí rakoviny a látkou nacházející se v aspirinu může také vysvětlit mezinárodní odlišnosti v počtu výskytu rakoviny, které jsou, například, mnohem méně časté u vegetariánů. Dále je prokázáno, že konvenčně pěstované a pesticidy ošetřované ovoce a zelenina, má nižší množství salicylátů než ekologicky pěstovaná zelenina a ovoce.
Profesor Peter Elwood z lékařské fakulty University v Cardiffu, který studii vedl, řekl britskému deníku The Independent: „Myslím si, že jsme objevili velmi důležitou oblast, která si zaslouží další výzkumu. Většina lékařských odborníků po 20 let tvrdí, že jsou to antioxidanty, které mají tyto ochranné vlastnosti. Výsledky studie nás nutí přemýšlet o tom, zda ovoce a zelenina má blahodárné účinky právě díky obsahu salicylátů".Salicyláty, poprvé objeveny v jahodách na začátku 20. století, se přirozeně vyskytují v řadě plodin. Jejich role ve snižování rizika rakoviny tlustého střeva byla již v minulosti zkoumána. Nicméně vstřebávání salicylátů z různých zdrojů a nutné množství pro zdravotní účinek se velice obtížně měří.
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026











