Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 látek důležitých pro zdraví. Kde je najdete?

8. 09. 2021 | Péče o tělo
Pokud nejíte dostatek ovoce, zeleniny či mléčných výrobků, nejste sami. Připravujete tím však své tělo o důležité látky. Které to jsou a kde je najít?

Hodně lidí jí více než je třeba, zároveň ale svému tělu nedodává dostatek živin. Často konzumujeme potraviny s vysokým obsahem kalorií, tuků a cukru, v nichž schází důležité vitaminy a minerály. Zároveň nejíme dostatek ovoce a zeleniny, které patří mezi nejbohatší zdroje těchto zdraví prospěšných látek. Nízká konzumace mléčných výrobků zase může vést k nedostatku vápníku a vitamínu D.

Není tedy žádným překvapením, že vitamíny a minerály chybějící v jídelníčku mnoha z nás, jsou zejména ty, které se hojně vyskytují právě v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích. Ověřte si, zda každý den přijímáte dostatečné množství těchto pěti důležitých látek.

Kyselina listová


Proč je důležitá: Kyselina listová (či tzv. folát, což je forma, v níž se vyskytuje v potravě) je jedním z osmi B vitaminů potřebných k vytváření a údržbě buněk, a to především v období zvýšeného buněčného růstu. Proto je velmi důležitá její konzumace před a během těhotenství. Kyselina listová slouží mimo jiné k vytváření genetického materiálu a červených krvinek.

Kde ji najdeme: Jak název napovídá, nejhojněji se vyskytuje v zelené listové zelenině. Najdeme ji rovněž v chřestu, brokolici, avokádu, citrusech či luštěninách a oříšcích.

Vitamin A


Proč je důležitý: Klíčovou funkcí vitaminu A je podpora zdravého zraku. Má ústřední funkci při přenosu signálů z oka do mozku. Vitamin A dále podporuje kožní a sliznicové membrány, které tělu slouží jako přirozená bariéra proti infekcím. Přispívá rovněž ke zdravému fungování rozmnožovacího a imunitního systému.

Kde ho najdeme: Ve své aktivní formě, kterou naše tělo dokáže okamžitě využít, se vitamin A nachází v některých živočišných produktech jako vajíčka, játra nebo máslo. Většinu této důležité látky však získáváme prostřednictvím betakarotenu, který je v těle přeměněn na aktivní formu vitaminu A. Betakaroten je barvivo, které dodává ovoci a zelenině tmavě zelenou, žlutou a oranžovou barvu. Nachází se v barevných potravinách včetně mrkve, dýní, broskví, meruněk, papáji, sladkých brambor, brokolice a listové zeleniny.

Vápník


Proč je důležitý: Nejvíce zastoupeným minerálem v lidském těle je právě vápník, který je uložen především v zubech a kostech. Většina lidí si uvědomuje, jak důležitý pro tyto části těla vápník je, má však i jiné funkce. Hraje důležitou roli v procesu svalových stahů, pomáhá regulovat srdeční tep a podporuje imunitní systém.

Kde ho najdeme: Ačkoli si většina lidí spojuje vápník především s mléčnými výrobky, které patří
k nejbohatším zdrojům, najdeme ho také v listové zelenině, tofu, luštěninách a mandlích.


Vitamin D


Proč je důležitý: Vitamin D stimuluje vstřebávání vápníku a fosforu ze zažívacího traktu. Je proto nezbytný pro vývoj a zdraví kostí a zubů, kam jsou tyto minerály ukládány. Podporuje také zdravé fungování svalů a imunitního systému.

Kde ho najdeme: Naše tělo je schopné vitamin D samo vytvářet, pokud je vystaveno dostatku slunečního záření. Proto se vitaminu D někdy přezdívá „sluneční vitamin“. Mnoho lidí však nemusí mít slunečního záření dostatek, a to z mnoha důvodů. Přírodních zdrojů vitaminu D je pouze několik. Především jsou to tučné ryby, vaječné žloutky a játra. V mnoha zemích je o vitamin D obohacováno také mléko.

Draslík


Proč je důležitý: Draslík přispívá ke správnému fungování nervové soustavy, pomáhá k udržování zdravého krevního tlaku a podporuje extrakci živin z potravy.  Všechny naše svaly včetně srdce navíc potřebují draslík ke správnému stahování.

Kde ho najdeme: Ovoce a zelenina jsou plné draslíku. Nejlepšími zdroji mezi ovocem jsou meloun, banán, avokádo, meruňky, citrusy a jahody. Ze zeleniny zase sáhněte po rajčeti, mrkvi, špenátu nebo brokolici. Dobrým zdrojem draslíku je rovněž mléko.


Zdroj, foto: Herbalife Nutrition


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !