MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak správně běhat

19. 08. 2018 | Fitness
Zkusili jste začít běhat a odradily vás bolavé nohy, záda nebo píchání v boku? Máte pocit, že jste unavení a vůbec vám to nesvědčí? Nechte se inspirovat radami.

Náležitá příprava

Běh nám dopomáhá ke správnému fungování srdce, celkového organismu nebo ke skvělé fyzické kondici. Pokud se však provádí špatně, stejně jako jakýkoliv jiný sport, může být spíše na škodu. Než vůbec vyběhnete, zkontrolujte, zda máte vzhledem ke svému běžeckému došlapu tu správnou obuv. Podle svého došlapu pak vybíráte konstrukci mezi podešvi a svršku boty.

6 tipů, jak správně běhatSprávné dýchání

Jedním z důležitých faktorů efektivního běhu, je správné dýchání. Pokud při běhu špatně dýcháte poznáte to jednoduchým způsobem, začne vás totiž postupem času nepříjemně píchat v boku. Celý trik spočívá v tom, že se musíte naučit dýchat přes bránici neboli do břicha. Nejlépe si to nacvičíte v leže, dáte si jednu dlaň na hrudník a druhou položíte na břicho. Při hlubokém nadechnutí dlaň na hrudi zůstává nehybná a zvedá se pouze ta na břišních svalech. Když se nad dýcháním budete chvíli zamýšlet a tuto techniku se naučíte v klidné poloze, přirozeně jí pak začněte aplikovat i při běhu.

Technika samotného běhu

Neméně důležité je také správné držení těla. Správný běžecký styl je především prací celého těla, ve všech případech však platí, že musíte držet vzpřímený postoj s hlavou směřující dopředu. Současně se postavte do mírného náklonu v ose těla s pánví mírně předsazenou. Ramena necháváte naprosto uvolněná a ruce pokrčené, tak aby svíraly pravý uhel.

Dostatek regenerace

Jestliže má mít běh ten správný účinek, musí se vykompenzovat náležitým odpočinkem. Trénování a vylepšování vlastní kondice funguje na principu přidávaného zatížení. Náš organismus má dokonalé schopnosti při zvýšených nárocích své energetické zásoby zvyšovat. Pokud však nedopřejeme našemu tělu dostatečnou regeneraci, začne se pod tlakem hroutit.

Optimální trénink by měl být třikrát týdně, a to s časovým odstupem, nejlépe doplněn o kompenzační sport pro běh. Oblíbenou doplňkovou aktivitou běžců bývá například plavání nebo jóga.  

Načasované stravování a hydratace

Patříte-li mezi ranní ptáčata, kteří si na svůj pravidelný běžecký trénink rádi přivstanou, nemusíte si s před-běžeckým stravováním dělat hlavu. Pokud neběháte déle než hodinu, bude vám stačit jedna sklenka vody a dobré psychické rozpoložení. V opačném případě, tedy při delším běhu nebo při tréninku během dne platí jednoduchá pravidla. Dodržujte časový odstup jedné hodiny od lehčích jídel a dvou až tří hodin od jídel s masem. Vždy u sebe mějte potraviny obsahující větší množství sacharidů. Před tréninkem si vybírejte sacharidy obsahující nízký glykemický index, ty udrží nízkou hladinu v cukru po delší časový interval. Nezapomínejte ani na pravidelné doplnění tekutin a pestrou stravu.

Zdroj, foto: RunCzech


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak spíše chůze.........
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles