Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů, jak na dovolené platit bezpečně

1. 07. 2021 | Praktické rady
Vstupy na památky, nákupy zmrzliny, platba za pronájem auta nebo zapůjčení plážového vybavení. Letní aktivity i letos provětrají naše peněženky, ať už strávíme léto aktivně nebo raději odpočinkově. Prosluněný týden na pláži, poznávací zájezd nebo pohodový pobyt v kempu totiž vyžadují mít peníze neustále po ruce. Seznamte se s několika tipy, které vám letní placení zjednoduší. Třeba natolik, že útratu z dovolené zaplatíte jednoduše až poté, co budete sedět zpátky doma.

Hotovosti pomálu


Bezhotovostní placení je dnes na drtivé většině míst standardem. Není proto nutné, abyste před odjezdem na dovolenou vzali útokem bankomat a v hotelu či penzionu pak nervózně přemýšleli, kam tak velký obnos schováte. Případně se trápili v zahraničí pocitem, jestli jste si ve směnárně nechali vyměnit dostatek peněz v hotovosti ve chvíli, kdy vám vaše banka dá stejně výhodný kurz při placení kartou.
Vyrazit zcela bez hotovosti však není rozumné nikdy. Pokaždé si tedy pár bankovek vezměte. Jaké je rozumné množství? Ideálně takové, abyste mohli koupit jídlo na jeden den a zaplatili si i střechu nad hlavou.

Možnosti karty před cestou „osekejte“


Při placení na dovolené doma i v zahraničí už většina z nás volí právě platební kartu. Je to pohodlný způsob, ale paradoxně s sebou nese vyšší riziko. Jakmile o kartu přijdete, nemáte často možnost dostat se rychle k penězům, navíc vždy hrozí zneužití.
Nastavte si proto před dovolenou na kartě nižší limity na jednorázové výběry i platby. Pokud máte karet víc, zvažte, která je nejméně riziková. A v internetovém bankovnictví si nastavte upozornění notifikací na všechny realizované platby. Nezapomeňte, že pokud si někdo údaje z karty opíše, může s ní zkusit zaplatit i ve chvíli, kdy ji držíte v ruce.

Pokud jste ještě nezačali používat aplikaci své banky v mobilu, teď je čas to napravit. Na dovolené totiž oceníte kontrolu nad svou kartou přímo z mobilu. Většina bank dnes například změnu limitů umožňuje ve své aplikaci, kde můžete kartě také měnit PIN nebo ji zcela zablokovat.

Vezměte si na dovolenou skipovací kartu neboli chytrou kreditku


Další ze stále oblíbenějších variant je vzít si na dovolenou skipovací kartu. Ta není provázána s vaším účtem, ale napojená na účet poskytovatele. Platby, které s ní uskutečníte, se vám jednoduše a zdarma odloží na přesně stanovené období a vy je zaplatíte způsobem, který vám vyhovuje nejvíce. A to klidně až po návratu z dovolené.


Dejte pozor, ať vás bankomat nebo terminál nenatáhnou


Ano, je to tak. I bankomat nebo terminál vás může při výběru peněz v cizině pěkně „natáhnout“. A to zcela legálně. Může za to trik nazvaný „dynamic currency conversion“. Pokud bankomat nebo terminál detekují, že vaše karta byla vydána v jiné zemi, než se nacházíte, může vám nabídnout dvě varianty výběru peněz, respektive platby. S konverzí nebo bez konverze (with conversion / without conversion). A to tak lišácky, že logičtější se zdá výběr s konverzí, který je ostatně nabídnut tam, kde byste čekali tlačítko pro pokračování transakce.
A pozor, může se vám to stát i u bankomatu od banky, která patří do stejné skupiny, jako je doma ta vaše.

Pokud zvolíte výběr s konverzí, víte přesně dopředu, za kolik vám bude směněno. Tyto částky jsou však zpravidla velice nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. Když zvolíte variantu bez konverze, použije se aktuální kurz, který vám nabízí vaše domácí banka. Sice není nejvýhodnější, ale rozhodně bývá férový a srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou.

Nahrajte si kartu do mobilu nebo rovnou používejte jen tu virtuální


Nejnavštěvovanější turistické destinace jsou rájem kapesních zlodějů, ať jste v Českém Krumlově nebo u Niagarských vodopádů. Neulehčujte nenechavcům práci a noste s sebou na dovolené jen minimum cenných věcí. Využijte bezpečnostní pouzdra na peníze a doklady, která můžete mít přímo na těle, a ostatní zbytné věci nechte uzamčené na hotelu. Kde to je možné, plaťte na bezkontaktním termínálu mobilem nebo hodinkami s biometrickým ověřením. Nemusíte se pak bát, že kartu někde ztratíte.

Dejte pozor na „výhodné“ nabídky


Chcete si na dovolené půjčit auto na jednodenní výlet nebo si rezervovat loď? Neskočte po první levné nabídce, která se objeví.  Každoročně se během letní sezóny vyrojí řada podezřelých webů, které se pod záminkou extra výhodných služeb snaží získat vaše osobní údaje včetně čísla karty. Každou nabídku nejdřív prověřte a nikdy nenakupujte pod tlakem. Konkrétní službu nebo webovou stránku si vždy prověříme, najdeme uživatelské recenze a hodnocení. Platit kartou bychom měli jen přes ověřené a zabezpečené platební brány a je třeba dávat pozor na podvodné stránky, které se liší třeba jen drobnou změnou názvu a sází především na naši nepozornost.

Utrácejte s rozmyslem


Na dovolené se většina z nás chce tak trochu rozmazlit a dopřát si i věci, které si přes rok odpíráme. Nikdo by neměl utrácet bezhlavě, ovšem může se stát, že potřebujeme zaplatit trochu větší obnos, než se kterým jsme počítali – třeba když se nám otevře možnost zajímavého celodenního výletu s průvodcem. Pokud víte, že se často „neudržíte“, nastavte si předem limit, který nechcete přesáhnout. K zodpovědnosti veďte i děti, kterým můžete určit přesné kapesné a naučit je tak i na dovolené lépe hospodařit s penězi a útratou. A pokud limit překročíte, druhý den naopak útratu omezte.

Zdroj, foto: MALL Pay



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !