Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

9 důvodů, proč se nechat očkovat proti meningokokům v dospívajícím věku

21. 07. 2021 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Meningokoková infekce může postihnout kohokoliv - od kojenců po dospělé, a její výskyt v ČR každý rok stoupá. Přenáší se kapénkovou infekcí a napadá ochranné obaly mozku a míchy (meningy). Je nepředvídatelná, postupuje velmi rychle a často vede až k úmrtí. Nejúčinnější ochranou proti nákaze je očkování


Velkou část nakažených bakterií meningokoka tvoří mladí lidé ve věku od 15 do 25 let. Meningokok může poznamenat jejich celý další život a v řadě případů ho i ukončí. Proč si meningokok vybírá tak často mladé, jinak zdravé, lidi? A proč je dobré neodkládat očkování ani v období koronaviru?

Ohrožení mladí lidé


Vyšší výskyt nemoci u mladých lidí lékaři přikládají náročnosti životního stylu: mladí lidé často přetěžují organismus sportem, ponocováním, málo odpočívají, a hlavně mezi sebou sdílejí pití, cigarety, čímž často unikají počátečním příznakům a následky jsou pak fatální, protože je nelze odchytit v rané fázi. Drobnohled ze strany rodičů již není tak silný, jako v případě malých dětí.

Přestože se meningokoková meningitida objevuje v méně případech, než tomu bylo například právě u aktuální koronavirové pandemie, úmrtnost může být 10-20 %. A právě proto lékaři neustále apelují na to, aby očkování v rizikových věkových kategoriích rodiče využívali a své děti očkovali.

Očkování v době koronavirové


Ačkoliv by se toto onemocnění mohlo léčit antibiotiky, v mnoha případech lékaři nejsou schopni v krátké době zasáhnout a předcházet tak nejenom závažným komplikacím, ale často i úmrtím. Očkování samo o sobě zaměstná jen velice nepatrnou část imunitního systému. Vytváří se určitá paměť tak, aby se organismus příště dokázal ochránit před infekcí, jestliže se s ní setká. „Zátěž organismu je pak neporovnatelná s klasickým onemocněním, kdy dochází k zánětlivé reakci celého organismu. Neočkují se tedy jen děti a lidé v karanténě nebo ti, kteří mají například zvýšenou teplotu. V takovém případě se doporučuje očkování odložit. Očkování probíhá aktivně i v době epidemie a děje se tak po celém světě. Naopak považujeme za veliký hazard s očkováním skončit nebo jej dočasně omezit. Neočkovat znamená riskovat a případně jít naproti jiné pandemii,“ vysvětluje MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti.


Proč se nechat v období 15. až 25. roku očkovat?


1. Protože chcete beze strachu užívat pubertu.
2. Chcete-li sportovat na maximum a pouštět se do všech možných dobrodružství.
3. Když si chcete život užívat do sytosti.
4. Protože i studium může být stresující aktivitou, která bere nejen sílu, ale i spánek.
5. Jestliže se chystáte cestovat do (nejen) rizikových zemí.
6. Chcete-li randit, líbat se a prožívat lásku beze strachu.
7. Protože jste podlehli jste kuřáckému zlozvyku.
8. Pokud vás čeká nástup na vysokou školu a bydlení na koleji.
9. Jestli chcete po rozvolnění aktuálních opatření opět vyrážet pravidelně na koncert, do klubu nebo třeba do divadla.


















A pokud vás ani toto nepřesvědčí, očkujte se proto, že i když se u vás nemoc nerozvine, můžete se stát bezpříznakovým nosičem, který sice žádné příznaky nemá, chováte se jako zdravý jedinec, avšak nevědomky můžete šířit nákazu dál.

Zdroj foto: usplash


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles