Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergie na sluneční záření

29. 05. 2012 | Péče o tělo
V jarních a letních měsících se častěji můžeme setkat se vznikem nepříjemné kožní reakce po oslunění. Velmi častý typ sluneční alergie trápí čím dál tím více lidí. Může se objevit hned poté, co vystavíte poprvé svou pokožku sluníčku v dubnu nebo květnu, nebo také poprvé u moře.

Sluneční záření vyvolává vyrážku v podobě malých, červených, svědících a pálících pupínků. Malé červené skvrnky jsou nepříjemné a nevypadají na pokožce hezky. Vyrážka, vyvolána slunečným zářením, se obvykle objevuje po několika hodinách. Postihuje většinou dívky a ženy. Objevuje se na místech vystavených slunečním paprskům, na ramenech, pažích a nohou.

Prevence

Alergie na sluneční zářeníVyhněte se opalování mezi 12. a 16. hodinou. Na sluníčku noste ochranné oblečení. Pokud se opalujete, začínejte s opalováním pomalu a natírejte se krémem s vysokým faktorem nejméně 15 až 20. Pokud užíváte nějaké léky, například antirevmatika, tak se po čas léčby slunění vyhněte. Kůže potřebuje především beta-karoten, který se nachází v mrkvi, rajských jablíčkách, červené paprice, brokolici, listové zelenině, hrášku, meruňkách, třešních  a jiných druzích ovoce a zeleniny. Beta-karotenové tablety si můžete koupit v tabletách. Jako vnitřní ochrana při alergii na slunce pomáhají také tablety Calcium a správný pitný režim, hodně pijte. Když se vyrážka po slunění objeví, můžete kůži chladit studenými obklady, které se namáčejí také do černého čaje, tvarohu nebo jogurtu.

Alergie na pyl

Pylová alergie se nejčastěji projevuje alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Je označována jako „senná rýma“. Je doprovázena otokem nosní sliznice, ucpaným nosem, rýmou a svěděním. Zánětem očních spojivek, pálením a svěděním.

Pylová sezóna trvá zhruba od poloviny března do konce září. Rozděluje se do tří období, jarní, letní a podzimní. Jarní období, kdy se v ovzduší vyskytuje pyl kvetoucích dřevin, například břízy, habru, dubu, cypřiše, javoru, jasanu, buku, kaštanovníku, olše, vrby, ořešáku, lísky, topolu a lípy. V letním období to jsou zejména pyly trav pýr, kukuřice, rákos, srha aj. Na podzim pyl z bylin a plevelů jako je jitrocele, vojtěšky, řepky, jetele, drnavce aj.

Co musíme udělat?

Pokud máte jakoukoli alergickou reakci, je nutné navštívit odborného lékaře - alergologa. Ten zjistí, o jaký druh alergie se jedná a napíše vám vhodné protizánětlivé léky. Na sennou rýmu také pomáhá pobyt v solné jeskyni, kde se nevyskytují žádné alergeny, prach a pylové částice z venku. Pobyt je vhodný pro pylové alergiky. Čím máte těžší formu pylové alergii, tím častěji navštěvujte solnou jeskyni.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Alergii na sluneční záření nemám. Ale na pyly ano.
Záleží na lékaři. Celý život jsem prokuckala, záchvaty až k udušení. Na vyšetření mne poslal až syn. Kdyby nebylo jeho, nevím. Byla jsem již zoufalá. Naše paní doktorka mne ignorovala. Kdo se nechá jako já, je to špatné. Člověk má jít někam jinam. Moje potíže vymizely a je mi fajn.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles