Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aloe vera – přírodní zázrak (nejen) pro krásnou pleť

25. 08. 2022 | Krása
Příroda je mocná léčitelka a nás neustále baví objevovat její potenciál. Rostlina jménem Aloe vera už je důkladně probádaná a všem známá. Informace, které jsou o ní zajímavé, jsme se proto tentokrát rozhodli dát na jedno místo.

ALOE VERA – ROSTLINA POUŽÍVANÁ PO TISÍCE LET


Je poměrně malá, statná, možná trochu pichlavá a plná vody. Vybavíte si, jak aloe vypadá? Celým jménem Aloe vera či A. barbadensis je silná rostlina s krátkými stonky a listy, do nichž ukládá vodu. Svými léčivými vlastnosti je známá minimálně 6000 let. V dávné historii byla známá jako „rostlina nesmrtelnosti“ a např. egyptští faraonové si ji nesli s sebou do hrobů jako pohřební dar.
ZAJÍMAVOST: Slovo „aloe“ pochází z arabského výrazu alloeh, což znamená „zářící hořká látka“ a „vera“ pochází z latinského slova veritas, v překladu „pravda“.

Aloe veraV průběhu času se aloe a její užívání rozšířilo do různých geografických oblastí, např. do Číny, Indie, Mexika či do severní Ameriky. Aloe místně přezdívanou třeba jako „rostlinu na popáleniny“, „lilii z pouště“ či „sloní žluč“, používali k léčbě ran, trávicích problémů, ale i padajících vlasů nebo hemoroidů.

V praxi se z aloe užívají dvě části – buď listy naplněné čirým gelem (osvědčuje se na popáleniny a kožní problémy), nebo aloe latex – žlutá dužina těsně pod vnějším povrchem listu (má projímavé vlastnosti a je vhodná k řešení zácpy).

VĚDĚLI JSTE, ŽE aloe obsahuje až 95 % vody?

       
                 

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY ALOE VERA

Legislativa nás nutí být ve všech zdravotních soudech opatrnými. Je to tak správně – existuje ale dostatek důkazů ve formě studií a jiných vědeckých statí, které již spolehlivě prokázaly, že aloe vera skutečně funguje, jak se o ní říká. Jedno je však jisté – užitím aloe vera se neotrávíte (leda, že byste na ni měli alergii, proto doporučujeme vyzkoušet vždy napřed malé množství). Pokud doma její rostlinku máte a zrovna se potýkáte s nějakým neduhem, určitě její sílu otestujte.
Aloe vera může pomáhat na:

    • Zažívací potíže

Aloe latex obsahuje glykosid barbaloin (či aloin), díky kterému je při vnitřním užití projímavý a může zmírnit zácpu.

    • Kožní problémy jako je psoriáza a akné

Krémy s aloe mají zklidňující účinek a mohou snižovat svědění a záněty.
ZAJÍMAVOST: VĚDCI JIŽ ZJISTILI, ŽE MÁ ALOE SCHOPNOST PODPOROVAT PRODUKCI PROSTAGLANDINU E2. JDE O LIPIDY, KTERÉ HRAJÍ ROLI PŘI ZÁNĚTECH, JSOU AKTIVNÍ V MAZOVÝCH ŽLÁZÁCH A NAPOMÁHAJÍ HOJENÍ.

    • Spálení sluncem

Kdo Aloe vera zná a přiložil si její gel někdy na kůži, ten o jejím chladivém účinku již ví. Potýkáte-li se s mírným spálením a chcete si zklidnit pokožku, aloe je dobrá volba.
Zdroje dále uvádějí další potenciální možnosti přínosu této rostliny – třeba zevně na hojení ran, úlevu od pálení žáhy, snižování hladiny cukru v krvi a další. 
 


ALOE VERA PRO KRÁSU

Jestli je něčím tato rostlina známá, pak je to tím, že podporuje hydrataci a jasnost pokožky. Je bohatá na antioxidanty jako jsou vitamíny A, C a E, obsahuje 7 z 8 esenciálních aminokyselin a věhlas získaly její protizánětlivé vlastnosti.

O řešení lehčích spálenin od slunce jsme již psali. Aloe toho ale na naší kůži svede mnohem více:

    • Podporuje blednutí tmavých skvrn

Hyperpigmentace vzniká z různých důvodů – kvůli slunění, akné nebo přirozenému procesu stárnutí. Sloučenina zvaná aloesin, která je v aloe obsažená, s tím může pomoci.

    • Hydratuje

Listy Aloe vera jsou bohaté na vodu, takže pomáhají hydratovat pokožku a uzamykat v ní vlhkost (mohou za to mukopolysacharidy, které obsahuje). Aloe je proto ideální pro suché typy pleti.

    • Prospívá pokožce hlavy

Hydratační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti této rostliny ocení i kůže na naší hlavě. Použití gelu jako masky na pokožku hlavy může zklidnit podráždění, odstranit odumřelé kožní buňky, doplnit hydrataci a dokonce posílit vlasové folikuly. Osvědčuje se také pro řešení lupů a svědění hlavy. 

    • Pomáhá zmírnit známky stárnutí

Hydratovaná pleť je spokojená a zdravá. Dostatečná vlhkost navíc pomáhá zvrátit známky přibývajícího věku v podobě jemných linek a vrásek. Uvádí se, že aloe stimuluje produkci kyseliny hyaluronové a kolagenových a elastických vláken v pokožce. Místní aplikace gelu z aloe na pokožku proto vede k její pevnosti a pružnosti.

    • Může mít vliv na stav akné

Aloe by neměla nahrazovat léky na akné, problematické pleti však mohou rozhodně pomoci její antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Tato magická rostlinka je navíc přirozeným zdrojem salicylových kyselin, které s pupínky a černými i bílými tečkami umí rovněž zatočit.

    • Zklidňuje lupénku a ekzémy

Kožní záněty tohoto typu signalizují obecný zánět a narušenou kožní bariéru. Aloe pomáhá s obojím.


JAK ZÍSKAT GEL Z ALOE VERA?

Na řadu kožních problémů je účinný gel z této rostliny. Jak jej získat? Je to jednoduché. Stačí mít doma rostlinku (kterou mají v téměř každém květinářství či hobby marketu v sekci s květinami). Poté:
    • Odřízněte vnější list těsně u stonku a opláchněte ho.
    • List pak položte na prkénko (zaoblenou stranou nahoru).
    • Pomocí nože sloupněte slupku kolem okrajů.
    • Poté nožem setřete všechen gel.
    • Gel rozmixujte, nebo rozmačkejte a máte hotovo!


Zdroj, foto: Goodie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !