Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek

22. 06. 2023 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Je tady období, kdy se rodiny s dětmi začínají těšit na letní dovolenou. Mnoho z nich volí způsob dopravy autem. Ať už se vydáte na road trip nebo chcete navštívit oblíbené letovisko v Chorvatsku, je hlavně důležité zvládnout náročnou cestu. Proto se na ni neváhejte důkladně připravit, abyste místo užívání si moře a sluníčka nemuseli řešit nepříjemné komplikace.

Určitě znáte ten pocit, když při řízení zíráte na ubíhající vozovku, ale zdá se vám, že kilometry téměř neubývají. V takovýchto chvílích se může na scénu nenápadně přikrást nebezpečný mikrospánek. Ten způsobí ročně až 1/5 nehod. A některé z nich končí tragicky. Proto se na dlouhou cestu poctivě připravte a nenechejte nic náhodě.

Bageterie Boulevard

    1. Dopřejte si dostatek spánku


Na dlouhé sezení za volantem byste měli být nejenom psychicky, ale i fyzicky připravení. Věděli jste, že lidé, kteří mají před dovolenou, od které je děli stovky i tisíce kilometrů, noc před ní podstatně méně spí? Může za to balení věcí a zařizování posledních detailů na poslední chvíli. Buďte obezřetní. Připravte si vše s předstihem, ať co nejvíc eliminujete cestovní horečku. Dopřejte si zasloužený spánek a načerpejte co nejvíc energie. Mikrospánek vás může potkat nejenom v noci, ale i ve dne.


    2. Pozor na jídlo


Smažené řízky v chlebu nechte tentokrát doma. Pokud totiž nechcete, aby vás těžký žaludek ukolébal ke spánku, měli byste se sytým pokrmům vyvarovat. „Pokud máte před sebou dalekou cestu, při které se řízení nevyhnete, dbejte na to, jakou svačinku si s sebou připravíte. Měla by být lehká, aby nezatěžovala váš žaludek a nechtělo se vám kvůli ní spát, ale zároveň výživná, aby tělo mohlo nabírat sílu z živin. Řízení je fyzicky náročné, i když se to nemusí na první pohled zdát. Dopřejte si komplexní sacharidy, třeba celozrnné tortilly nebo sendviče z žitného chleba obložené šunkou a zeleninou,“ říká výživová poradkyně Lucie Nová.

Drive-in Bategerie BoulevardJedete-li i s dětmi, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou tím, že se na jídlo někam stavíte. Dle průzkumu agentury Ipsos, více než 1/3 rodin s dětmi míří na cestách do fast foodu. To však zejména pro řidiče není úplně ideální, navíc si až polovina z nich myslí, že nabídka zdravých alternativ jídel na cestách je nedostatečná. Naštěstí ale existují místa, kde je najdete. Například v drive-in Bageterie Boulevard (Českomoravská v Praze nebo D1 u Lokte) si můžete vybrat ze dvou verzí Be balanced menu, které je nejenom lehké, ale i zdravé. Energeticky vás nakopne, naladí na další úsek řízení a děti budou spokojené, že si mohly dát vynikající patatas nebo bagetu.

     Co je to mikrospánek?


     Mikrospánkem označujeme spací epizodu, která může trvat zlomek vteřiny,
     ale třeba i půl minuty.  V tomto stavu člověk nevnímá zrakové ani sluchové podněty.

     Jsou dva druhy: mikrospánek s otevřenýma očima a mikrospánek se zavřenýma
     očima. Když oči zavřete, tak zkrátka na chvíli usnete. V tu chvíli se buď můžete
     probrat leknutím nebo se dostanete až do fáze hlubokého spánku. Když vám ale
     zůstanou oči otevřené, znamená to, že jste přestali vnímat okolí a mozek odpojil
     některá svá centra.















Bageterie Boulevard    3. Dělejte si přestávky


Pokud cítíte, že na vás leze dotěrná únava, kterou se vám nedaří odehnat, udělejte si přestávku. Zastavte auto, vylezte z něj a projděte se nebo udělejte několik dřepů. Rozproudí se vám krev, zvýší tlak a čerstvý vzduch vás také trochu osvěží. Rozhodně zapomeňte na to, že máte před sebou už jen pár kilometrů, proto už zastavovat nebudete. Těch 5 minut, o které se zdržíte, by vám mohlo zachránit život.

    4. Nešetřete kofeinem


Možná se vyžíváte v dodržování zdravého životního stylu a vyhýbáte se kofeinu. Pokud by na vás ale měla při řízení přijít krize, trocha kofeinu by vás mohla hodně rychle vzpamatovat. Zastavte u benzínky a dejte si silné kafe a pokud by to bylo potřeba, vybavte se energetickými nebo kolovými nápoji.


     Příznaky mikrospánku
         • Přivírání očí, zívání
         • Pocit rezignace
         • Pocit tepla
         • Snížený pohyb volantem – na to umí některé automobily upozornit
         • Neklidné sezení a trhané pohyby hlavou












    5. Poslouchejte, mluvte, zpívejte!


Od mikrospánku vám může pomoci zaměstnání mozku posloucháním zajímavých podcastů nebo rozmanité hudby. Na pomalé ploužáky nebo monotónní druhy hudby radši zapomeňte. Pokud nejedete sami, můžete využít i své spolujezdce k tomu, aby vás drželi v pozoru konverzací nebo hrami, které se dají při řízení hrát. A co si budeme povídat, z takovýchto rodinných zábav a činností klidně může vzniknout taková malá cestovní tradice, na kterou se budete před další jízdou těšit.

    6. Držte se v chladu


Teplo je nepřítel řízení. Teplíčko vás totiž může uspat až do sladké nevědomosti, které se chcete hodně velkým obloukem vyhnout. Udržujte proto v autě chladnější teplotu. Nebojte se na sebe otevřít okýnko, aby vás chladný, proudící vzduch probral. Vaši spolujezdci se můžou třeba přikrýt dekou nebo si obléct mikinu navíc.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek:

Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek
Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek
Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek
Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek
Autem na dovolenou? 6 tipů, jak zaženete nebezpečný mikrospánek
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !