Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bazilika Ostřihom

7. 08. 2015 | Evropa

Ostříhom je místo, které jsme při našem pobytu na Slovensku nemohli minout. Rádi navštěvujeme různé památky a nevynecháváme samozřejmě ani ty sakrální. Nemusíte být zrovna věřící, podobná místa na vás přesto zapůsobí svou výjimečnou atmosférou, zvláštním klidem a prostorem pro zklidnění a utřídění myšlenek. Alespoň na chvíli vám dají možnost odpoutat se od každodenních starostí a zůstat stát v posvátném úžasu, s pokorou a velkým obdivem k někomu, kdo něco takového dokázal vytvořit...

Esztergom – tedy česky Ostřihom – je historicky jedním z nejdůležitějších maďarských měst. V minulosti (od 10. do 13. století) byla dokonce hlavním městem tehdejšího Uherského království. Leží v severním Maďarsku, na dohled od slovenského Štúrova. Obě města od sebe dělí jen protékající Dunaj a spojení mezi nimi ještě poměrně nedávno zajišťoval pouze provizorní přívoz. Přes řeku tu byl dříve vybudován most Marie Valérie, ale ten zničila v roce 1944 ustupující německá armáda. Kvůli napjatým vztahům mezi Slováky a Maďary po 2. světové válce zničený most nebyl opraven. Změna nastala teprve v roce 2001 a po obnoveném mostě si do Maďarska dnes už můžete ze slovenské strany odskočit třeba i pěšky.

Bazilika OstřihomV Ostřihomi najdete větší množství kostelů a dokonce i Křesťanské muzeum. Nejznámější památkou a největším lákadlem pro turisty je ale bezesporu zdejší bazilika. Je to vlastně nepřehlédnutelný symbol města, tyčí se nad Dunajem na Hradním vrchu (Vár-hegy). Tuto baziliku dal postavit první maďarský král Štěpán, zakladatel státu, který se v Ostřihomi narodil – bazilika je známá také pod názvem Bazilika sv. Štěpána. Jedná se o největší baziliku v Maďarsku – má plochu 5660 metrů čtverečních, je 49 m široká, 118 m dlouhá. Vnitřní výška její kopule činí 71,6 m a průměr kupole 33,5 m. Po bazilikách sv. Petra v Římě a sv. Pavla v Londýně je třetí největší bazilikou v Evropě. Průčelí je zdobené osmi sloupy v korintském stylu. Na místě baziliky stál původně jiný kostel zničený při jednom z tureckých nájezdů. Současná bazilika se začala stavět v roce 1822, vysvěcena byla v srpnu 1856 a zcela dokončena byla v roce 1869. Vzorem při její stavbě byla římská Bazilika sv. Petra.

Bazilika má dvě boční kaple: jsou to Kaple sv. Štěpána a Bakóczova kaple, která je o 300 let starší než samotná bazilika (původně patřila ke starému kostelu, postavená byla v letech 1506 - 1511) a patří k perlám maďarské renesanční architektury. Je z červeného mramoru a pojmenovaná je podle Tamáse Bakócze, ostřihomského arcibiskupa. Nad oltářem můžete obdivovat vzácnou olejomalbu od Michelangela Grigolettiho: jak jsme se dozvěděli, jedná se o největší oltářní obraz na světě namalovaný na plátno. Originální varhany jsou dílem Ludwiga Moosera ze Salzburgu, jejich renovace probíhá od roku 1970. V podzemí pod hlavní lodí baziliky můžete navštívit kryptu s pozůstatky více než stovky biskupů a jiných církevních hodnostářů. Pokud máte chuť a štěstí na počasí, vystoupejte až na kupoli, odkud se nabízí krásná vyhlídka na město i jeho okolí (počet schodů je uveden u pokladny, takže víte předem, do čeho jdete. Úzké točité schodiště by mělo mít 413 schodů, jestli se vám chce počítat). Na poschodí baziliky se nachází arcibiskupská klenotnice se sbírkou sakrálních předmětů.

Pokud vám po prohlídce baziliky zbyde ještě trocha času, můžete se přesunout o pár metrů vedle a pokračovat prohlídkou zříceniny hradního komplexu, který na baziliku navazuje. Archeologové tu odkryli část část středověkého královského hradu, který byl zničen Turky v roce 1543. Zdejší hradní muzeum připomíná historii Ostřihomi a okolí v období tureckých nájezdů. Románská Královská kaple patří k nejcennějším částem komplexu.

Ještě přidám několik praktických informací: předpokládám, že přijedete autem jako my. Nejsnadnější přístup je ze slovenského Štúrova přes most Marie Valérie. Zaparkovat se dá na velkém placeném parkovišti přímo pod bazilikou. Zde je obsluha, které můžete zaplatit i v eurech (jinak těsně pod bazilikou jsou další prostory pro parkování, ovšem jen s parkovacími automaty, kde potřebujete forinty). Je tu ale i možnost zaparkovat ve Štúrově a most přejít pěšky, k bazilice to není vůbec daleko. Vstup do baziliky (hlavní lodi) je zdarma. Do krypty, klenotnice a výhled na kupoli si připravte forinty, v eurech se tu platit bohužel nedá. Je tedy dobré předem si peníze vyměnit, jinak máte smůlu... Zakoupit si můžete také rodinnou vstupenku nebo kombinovanou vstupenku do všech prostor baziliky. V kostele se může fotit (pro jistotu jsem se ale i zeptala, abych nebyla vyvedena). Informační centrum a pokladnu najdete přímo proti vchodu do baziliky. Domluvíte se tu německy nebo anglicky, pokud bude třeba – jinak vše kolem vstupů celkem snadno pochopíte podle vyobrazených fotografií. Brožurky o bazilice bohužel v češtině také neseženete, takže opět budete muset využít svoje znalosti angličtiny nebo němčiny. Nejkrásnější pohled na baziliku se vám naskytne ze slovenské strany, od mostu Marie Valérie. Prostor vhodný k zaparkování je tu značně omezený, takže tady je to hodně o štěstí (fotek chtivých turistů je tu rozhodně dost). Parkovat se samozřejmě dá i o kousek dál ve městě.

Tak co myslíte: přijedete se také někdy podívat?


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bazilika Ostřihom:

Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
Bazilika Ostřihom
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný typ na výlet a krásné fotky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles