-Komerční sdělení-
Listopad si gurmáni spojují hlavně se svatomartinským vínem nebo husími hody. V poslední době ale domácí restaurace přichází stále častěji i s exotičtější surovinou, jejíž čas také nastává na podzim – s lanýži.
Zatímco černé lanýže můžete díky jejich dobré dostupnosti a ceně ochutnat vcelku běžně, bílé lanýže považované po kaviáru za druhou nejdražší kuchařskou surovinu světa jsou v nabídce českých restaurací stále ještě vzácností. Bílý lanýž se prodává až za sto tisíc korun za kilogram, menu v restauracích tak nebývá zrovna levnou záležitostí.
Přesto si bílé lanýže nachází své fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto vrcholnou delikatesu. Příležitost k ochutnávce letos vedle restaurací větších měst nabídne i Spa hotel Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích. Po loňské úspěšné premiéře opět chystá na čtvrtek 17. listopadu 2016 Noc bílých lanýžů.

Bílý lanýž se musí zkonzumovat do deseti dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.
Menu šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho týmu bude snoubeno s víny předního piemontského vinařství Sandrone.
Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč a dopřát během návštěvy Velkých Karlovic gurmánský i relaxační zážitek.
Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna
- Amuse bouche
- Mladé telecí z Piemontu s restovanými hříbky, zeleninový kaviár, lanýžový trhanec
- Zalévaný dýňový krém
- Piemontský tajarin s máslovou pěnou, bílými lanýži a parmezánem
- Kýta z jelena sika, pošírovaná žlutá řepa s kapustičkami, bramborové pyré s lanýži
- Oříškový fondán s lesním ovocem a vanilkovou zmrzlinou
- Petits fours
Více na www.lanterna.cz