Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běžky jsou bezpečný a levný sport aneb 4 tipy pro běžkaře

15. 01. 2021 | Fitness
Na běžky se může vydat prakticky kdokoliv. Pohyb si totiž vždy uzpůsobí vlastnímu tempu a kondici. Navíc se podívá na krásná místa a ujede větší vzdálenost, než by ušel pěšky.

Běžkování je bezpečné. Jak by měl postupovat člověk, který s běžkováním začíná, neví, jak mu půjde, jestli ho bude bavit… Měl by si lyže rovnou koupit, nebo spíš půjčit?

Určitě půjčit. Běžkování je nový sport a nevíte, zda vás osloví. Jakmile běžky vyzkoušíte, poznáte, jestli je tohle aktivita, které se chcete pravidelně věnovat. Po takovém rozhodnutí už je vhodná doba běžky zakoupit. Nejlepší pro začátečníky je, vzít si k sobě na chvíli někoho zkušenějšího, kdo vysvětlí základy.

běžky jsou bezpečný a levný sportPo krátkém přiblížení techniky může prý na běžky prakticky kdokoliv. Vše si uzpůsobí svému tempu a kondici. Běžky mám spojené s výletem. Člověk se tak vždy podívá na hezká místa, ujede zpravidla větší vzdálenost, než by ušel pěšky, a příjemně se zapotí. Navíc při tomto sportu pracují všechny svaly v těle a cítíte se být příjemně unavení z vědomí, že jste udělali něco dobrého pro své tělo. Je to zároveň velmi účinný sport pro posílení kardiovaskulárního systému.

Za jak dlouho se pak naučíte správné technice jízdy na běžkách, je prý velmi individuální a záleží to na mnoha faktorech – například, zda pravidelně sportujete, nebo jste už jezdili na lyžích. Zanedbatelná není ani ekonomická stránka tohoto sportu. Zatímco na sjezdové lyže potřebujete speciální výbavu (od přilby přes páteřní ochranu, speciální spodní prádlo i funkční svrchní oblečení), na běžky se můžete vybavit levněji, podobně, jako kdybyste se chystali na túru.


4 tipy pro běžkaře


1. Pořiďte si univerzální lyže na klasiku i skate. Na začátek volte raději kratší běžky kvůli snazší manipulaci. Pro začátečníky jsou vhodnější „šupiny“, které se nemusejí mazat a jsou šikovné i pro „stoupání do kopečků“.

2. Na běhání na lyžích si pořiďte raději také o číslo větší boty, jako se doporučuje na běh.

3. Co by měla obsahovat další doporučená výbava na běžky? Termo prádlo, tenkou čepici, tenké rukavice, tenký nákrčník a sportovní brýle. Oblečení je vždy lepší vrstvit. Více tenkých vrstev má mnohem větší efekt než jedna tlustá vrstva. Při delší trase se hodí i nosič na pití nebo malý batůžek, nejlépe s integrovanou pláštěnkou, která uchrání věci i při hustém sněžení.

4. Po jízdě v bílých stopách je důležité myslet i na váš strečink a relaxaci. Dokonalou oázu a relaxaci si užijte v někajém  wellness centru, sauně či termálních bazénech. 


Zdroj, foto: Lanterna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !