Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bílina je místem, kde se dají vidět jak památky, tak i kus přírody

13. 08. 2021 | Česká republika

Bílina je severočeské město v okrese Teplice, přičemž zde žije něco málo přes 17 tisíc lidí. Mají zde kulturní památky České republiky a jednou z nich je Kostel svatého Petra a Pavla, kousek od místního zámku. Stavba byla trochu složitější, jelikož původně tu stál farní kostel z počátku 14. století. Ten pak ještě dvakrát přestavěli na dnešní podobu. Uvnitř je hlavní oltář z roku 1833 se sochami svatého Václava a svatého Jana Nepomuckého. K tomu je tam i obraz patronů kostela. Dalším oltářem je ten zasvěcený Panně Marii Pomocné. 

Když do kostela, tak ještě i do zámku. Bílina je název nejenom pro město, ale i pro zdejší zámek, který působí na pohled monstrózním dojmem. Původně vznikl ve 13. století, ale dnešní podoba pochází ze 17. století. Od roku 1964 je chráněný jako kulturní památka. Většina majitelů byla ze šlechtických rodů.

Všichni do pohádkového lesa. Pohádkový les je vlastně založený spolek, který nefunguje dlouho - od roku 2018. Mohlo by se zdát podle názvu, že je to jenom pro děti, ale není tomu tak.

zámek BílinaSamozřejmě je i pro děti a jejich volnočasové aktivity, dále pro dospělé či seniory. Kromě těchto aktivit se zde zaměřují i na vzdělávání, osvětu a propagaci Pohádkového lesa. V tomto lese bylo původně 130 pohádkových postaviček vyřezaných ze dřeva, které vyrobil Jaroslav Sekyra. Začalo to už v roce 1974 filmovými postavičkami. Později vznikly další atrakce - bludiště, opičí dráha nebo slon, který byl v minulosti velkým oblíbencem dětí. Časem tu vznikla ještě naučná stezka, která vedla procházkou až do zámecké zahrady. V dnešní době se tu zachovala jen třetina původních postaviček. Je to z důvodu hlavně vandalismu a také času, jelikož postavičky jsou ze dřeva a nikdo je neošetřoval. Jinak je to velmi navštěvované místo.

A nyní jak do přírody, tak i za gurmánstvím. Oboje v sobě má legendární Lesní kavárna Kafáč. V roce 1855 se v Bílině vybudoval velký lázeňský park, jelikož zdejší minerální vody jsou zdraví vysoce prospěšné. Jelikož se v té době město těšívalo velké přízni návštěvníků, tak bylo doslova nutné, aby si měli návštěvníci kde odpočinout a ochutnat něco dobrého. A tak vznikla tato kavárna, do které chodilo  velké množství lidí uspokojit své chuťové pohárky.

Když by se dalo říci, kam jít do Bíliny z tohoto výběru, pokud mají lidé děti, tak rozhodně je to ten pohádkový les. I přesto, že zdejší sochy nejsou zachovány všechny. Tady je vidět minimálně ve výčtu výše, že na dovolenou se nemusí jet vždy do zahraničí, klidně se dá vydat po vlastech českých a moravských. To je právě ta chyba, že se vždycky uvažuje způsobem, hlavně do ciziny.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda, že nemáte víc fotek
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka