Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boom jménem kolagen, kde se vzal?

15. 06. 2021 | Krása

Naši rodiče ho neznali, dnes je všudypřítomný


Na našem těle se nenajde místečko, kde by nebyl. Tato bílkovina vyplňuje všechny prostory mezi buňkami, doslova je spojuje jako lepidlo, a proto když začne ubývat, nastávají problémy.

Kdyby někdo vyhlásil soutěž o nejdůležitější protein (bílkovinu) v našem těle, pravděpodobně by to vyhrál kolagen. Samozřejmě, všechny proteiny jsou důležité a vzájemně spolupracují. Kolagen je však „lepidlo“, díky kterému drží pohromadě svaly, kůže, chrupavky, vlasy, nehty, zuby, sliznice... „Kolagen je bílkovina s vláknitou strukturou. Jeho úkolem je zpevňovat, posilovat a regenerovat tkáně,“ říká rehabilitační lékařka.

kolagenNáhrada z oslí kůže


Je naší neodmyslitelnou součástí, a proto se vědci už léta zabývají tím, jak jej tělu dodat. I to je důvod, proč v současnosti neuběhne den, aby se nějaká informace o kolagenu nedostala do naší pozornosti. Je zmiňován v časopisech, v reklamách, narazíte na něj i v supermarketu. Než však nastal tento kolagenový boom, předcházely mu fascinující vědecké i pseudovědecké pokusy.
Například již ve staré Číně se v medicíně používalo tzv. ejiao - želatina, která se získávala z kůže osla, zejména z jeho zadku. Omlazující a léčivé účinky tohoto "kolagenu" údajně oceňovala i Yang Yuhan, taoistická mniška, manželka císaře Xuanzonga z dynastie Tchang (618 – 907), která byla považovaná za jednu ze čtyř krás Číny.

Vědecké pokusy


Naši rodiče či prarodiče si zase dělali vývary nebo huspeninu z hovězích kostí a kůží. Výraz "kolagen" samozřejmě neznali, ale věděli, že toto jídlo je chutné a zároveň pomáhá kloubům a svalům.
I evropští vědci se mnoho desetiletí snažili najít ideální zdroj kolagenu pro zdraví a krásu. Extrahovali ho různými způsoby, převážně z kůže skotu. Takto získaný kolagen měl však poškozené trojzávitnice, nebyl tedy biologicky aktivní. Přesto je u některých kosmetických aplikací užitečný, ačkoliv nemůže konkurovat biologicky aktivnímu kolagenu.
Vědci dlouhá léta hledali způsob, jak získat kolagen ve formě peptidů, což jsou bioaktivní molekuly, které organismus lépe absorbuje, a proto mají i lepší účinky.

Objev z mořských hlubin


Přelom přišel v 80. letech minulého století, kdy se vědcům v Gdaňsku podařilo extrahovat kolagen z kostí mořských ryb. Jako nejlepší metoda k jeho získání se ukázala hydroizolace, díky níž zůstával kolagen nepoškozený, a tedy biologicky aktivní. Téměř identický s kolagenem, který syntetizují organismy savců.

Ačkoliv je dnes nabídka kolagenu široká a můžeme si jej doplňovat ve formě pilulek, prášku či injekcí, podle vědců je nejúčinnější právě bioaktivní kolagen v tekuté formě. Díky tomu, že se dá pít, se ho do organismu vstřebá největší množství a peptidy kolagenu se dostanou všude tam, kde je tělo potřebuje.

Možná si teď řeknete, že stačí, abyste do jídelníčku zařadili jednou týdně tuňáka a jednou lososa. Určitě je to rozumné, ale dostatek kolagenu tím nezískáte, protože ačkoli se nachází v rybím mase, mnohem víc ho tito živočichové mají v částech, které obvykle nejíme - v šupinách, v kostech, v očních bulvách a v játrech.

Co zařadit do jídelníčku na podporu produkce a vstřebávání kolagenu?


    • Ovoce: jahody, borůvky, maliny, ostružiny
    • Zeleninu: červenou papriku, brokolici, růžičkovou kapustu, špenát, brambory, česnek, cibuli
    • Přiměřené množství masa a ryb
    • Sýry
    • Vlašské ořechy, lněná semínka, rybí tuk

Typy kolagenu


Podle toho, kde se kolagen v těle nachází, resp. jaká je jeho funkce, rozeznáváme až 12 typů kolagenu. 5 z nich patří mezi základní a navzájem se od sebe liší mírou mineralizace, což má vliv na konečnou tvrdost a pevnost kolagenu.

    • Typ I – nejrozšířenější, tvoří až 90% kolagenu v těle a nachází se v kůži, ve šlachách, vazivu a kostech
    • Typ II – potřebují klouby
    • Typ III – tvoří strukturu měkčích tkání: tělesných orgánů, svalů, tepen
    • Typ IV – tvoří vrstvu základní membrány, tedy epitelu, která se nachází nejen na povrchu kůže, ale na povrchu každého orgánu
    • Typ V – nachází se v placentě, v buněčných površích, vlasech a nehtech


Zdroj: Pharma MKL


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !