Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bozkov a jeho okolí – i tam jsou místa, která mohou navštívit turisté

3. 07. 2021 | Česká republika

I když je v České republice mnoho malých dědin, tak to neznamená, že by tam nic neměli. I když to nejsou velká místa, tak přesto se mají čím pochlubit.

Bozkov je maličká obec nebo tedy vesnice, kde žije 585 obyvatel, nejbližší město jsou Semily, které jsou vzdálené jen 4 km. To však neznamená, že by tu nic nebylo. Kostel navštívení Panny Marie je farní kostel, jenž je známý jako poutní místo na hory se zázračnou sochou Panny Marie Bozkovské, Královny hor. Patří mezi chráněné kulturní památky České republiky. Historie kostela se datuje ke 14. století. K dnešnímu kostelu se vážou legendy. Z Roztok se měl údajně zázračně přemístit stavební materiál na tento kostel do Bozkova. Další legenda spočívá v tom, že se tu měl ukázat sněžný zázrak.

A hned jdeme do přírody, do jeskyní coby kamenem dohodil. Pouhý jeden kilometr od obce se nacházejí Bozkovské dolomitové jeskyně. Je to nejrozsáhlejší jeskynní systém na severovýchodě Čech a navíc je jako jediný tvořený vápnitým dolomitem. Jedná se také o geologickou lokalitu významného rázu, a i proto je od roku 1999 vyhlášena jako národní přírodní památka. Byla zde objevená hnízdiště netopýra ušatého, netopýra velkého, netopýra černého a vrápence malého. Co se týká přírody okolo jeskyně, tak tu najdete smrky, modříny, břízy či bledule jarní. Prohlídka jeskyně trvá 40 minut a je zde něco málo přes 7 stupňů Celsia. Jeskyně je rozdělená na dvě části - Staré jeskyně, Nové jeskyně. Je zde například i 300 schodů. Návštěvníci mohou přijít po celý rok, avšak každé pondělí je zavřeno.

Malý kousek od centra obce je přírodní rezervace. Údolí Vošmendy musí potěšit každého milovníka přírody a zvířat. Tato přírodní rezervace se nachází v místech Bouzkov a Roztoky na ploše přes 13 ha. Jelikož je to chráněné území, tak neexistuje, aby se tu udál vandalismus. Je tu mnoho důvodů ochrany - krasové území s jeskyněmi, ponory a vývěry pozemních vod, krasové propady, paleontologické nálezy (drobní savci z mladšího holocénu), luční a lesní společenstva a hojný výskyt bledule jarní. Co se týká flóry, tak tu je smrk ztepilý, bříza bradavičnatá, vstavač májový a mnoho jiných.

Uzdravující síla Panny Marie a jejího pramene - Kaple u Matičky s pramenem Bozkov plus její okolí -  je vysoce vhodné pro odpočinek a klid. Vyvěrá zde pramen chutné vody. Když skončila třicetiletá válka, tak ke zdejší Madoně přicházely velké davy poutníků. Prameni se v té době připisovala uzdravující síla. V kapli, jenž je postavená od roku 1900, mají sochu Panny Marie.

Mnoho lidí tuto vesničku - Bozkov - asi nezná. To je škoda, protože právě Kaple u Matičky je jedním z těch turisticky nejnavštěvovanějších míst, minimálně u věřících lidí. Všichni věřící stále věří v uzdravující sílu toho pramene. K tomu se přidá ještě půvabná příroda a potom se člověk přestane divit tomu, že je to tak maličká vesnička.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles