8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Broumovský klášter

20. 01. 2013 | Česká republika
Broumovsko je kraj, jehož krás se jen tak nenabažíte. Však jsme ho v minulých výletech navštívili několikrát a toulali se zdejší krásnou přírodou. Aby byla mozaika úplná, opustíme tentokrát skály, soutěsky a rokliny a vydáme se za architekturou a historií do národní kulturní památky, benediktinského kláštera v Broumově.
Než půjdeme na prohlídku tohoto barokního skvostu, alespoň pár základních informací.
Benediktini jsou nejstarším mnišským řádem. Tedy ne že by se v té době (přelom 5.-6. století) už nepoflakovali po světě nějací poustevníci, vždyť samo slovo mnich pochází z řeckého "monos" - osamělý. Ale svatý Benedikt správně usoudil, že osamocenost nepřináší vždy užitek a tak shromáždil komunitu podobně smýšlejících mnichů, založil klášter v Monte Cassinu, sepsal pravidla a mottem řádu se stalo heslo „Ora et labora"- „Modli se a pracuj". Řád benediktinů se postupně rozšířil po celé Evropě a dnes i po celém světě.
Broumovský klášterDějiny broumovského kláštera jsou pestré - byl založen za Přemyslovců, obléhán husity, vliv na jeho rozvoj mělo reformní hnutí v 16. století i tvrdá represe během komunistického režimu.
Nedělejme ale ukvapené závěry, například husité Broumov obléhali, ale nezískali. Zato vypálili klášter v Břevnově, takže přesídlení opatů do Broumova mělo nesmírný význam pro kulturní a hospodářský rozvoj města a celého zdejšího kraje. Opat Mikuláš II. sem např. z Břevnova dovezl latinský rukopis Codex gigas (tzv. Ďáblova bible je od roku 1648 ve Švédsku, před několika lety byla zapůjčena na výstavu v pražském Klementinu).
Stejně tak 16. století - období označované jako doba "temna" - znamenalo pro klášter obrovský stavební rozmach, na němž se později podíleli i otec a syn Dientzenhoferové.
Řeholníci dnes v Broumově nesídlí, opatství je spravováno z pražského kláštera v Břevnově. 
V době naší podzimní návštěvy jsme měli veliké štěstí, neboť v čase prohlídky jsme byli přítomni pouze my a taková individuální exkurze se sympatickým průvodcem je vždy příjemným zážitkem.
A tak obdivujeme obrovský prostor i honosnou výzdobu opatského kostela sv. Vojtěcha, v jehož interiéru byla v roce 1999 nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651. Průvodce nám ukazuje místo nad kaplí sv. Kříže, kde byla za zlaceným štukovým věncem dřevěná schránka s plátnem a průvodní darovací listinou ukryta. Kopii plátna pak uvidíme v dalších prostorách kláštera (v refektáři) společně s výstavou bohatě zdobených mešních rouch. Dále si prohlížíme knihovnu obsahující kolem 17 000 svazků knih či sakristii se vzácným intarzovaným nábytkem. 
Průvodce zmiňuje i klášterní gymnázium, na kterém studoval první český arcibiskup Arnošt z Pardubic, pedagog a historik Bohuslav Balbín, spisovatel Alois Jirásek či politik a ekonom Alois Rašín. 
Kromě tohoto základního okruhu klášterem můžete navštívit i sklepení, v nichž je uloženo 34 mumií pocházejících z krypty farního kostela sv. Prokopa ve Vamberku, nebo se projít klášterními zahradami. V rozsáhlém areálu se nachází také Muzeum Broumovska.
Určitě se zastavte v klášterní kavárně Café Dientzenhofer; posezení v příjemném, klidném a inspirujícím prostředí je skvělou tečkou za tímto nezapomenutelným zážitkem.
V Broumově se pak projdeme historickým jádrem města s měšťanskými domy, starou radnicí a Mariánským sloupem na náměstí. 
Unikátní mezi zdejšími kostely je dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie. V sezoně je možná i prohlídka interiéru. Volně přístupný je přízemní ochoz po celém obvodu kostela, v němž jsou umístěny náhrobky ze zrušených hrobů a desky s kronikářskými zápisy. Můžeme se tak dočíst o katastrofách z přelomu 16. a 17. století, jakými byly přílet kobylek, požár, neúroda... Na další jsou ceny potravin a zboží v roce 1812.
Severně od Broumova (cca 3 km) můžete navštívit pivovar Olivětín a nahlédnout do tajemství výroby jednoho z nejstarších klášterních piv. Pochopitelně si ze zdejšího obchůdku odvážíme vzorky zdejší zajímavé produkce.
Jeden den na návštěvu nestačí, rádi bychom se sem někdy vrátili k bližšímu průzkumu barokních kostelů, které vznikly v krátkém čase v první polovině 18. století  podle plánů Kryštofa Dizenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce a jsou roztroušeny po okolních osadách, v bývalém území broumovského klášterního panství. Nebo si vylézt na Ruprechtický Špičák, nejvyšší vrchol české části Javořích hor s rozhlednou. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Broumovský klášter:

Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
Broumovský klášter
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný kraj, také tam rádi jezdíme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Broumově jsme bydleli v hotelu Praha, hned vedle kláštera,, Ostaš, Broumovské stěny i Adršpašské skály se stali cílem našich výletů. Adršpach se mi zdá turisticky už moc profláklý.
Obrázek uživatelky
profil
V klášteře jsem byla několikrát a je krásný ,jeďte tam dokuď si to nepřevezmou Benediktýni.Pak už bude pozdě.Děkujeme vládě za restituce!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Broumovský klášter je skvost..taky jsme tam před lety byli a jistě bych jela znovu..SmajlíkCelé Broumovsko je nádherný kout českaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vloni jsme byli v Broumově na dovolené a moc se nám tam líbilo. Navštívili jsme i klášter a přilehlou zahradu, hřbitov s dřevěným kostelem. Prolezli jsme okolní skály, vyjeli jsme i do Adršpašských skal atd. Je to malebný kraj, určitě se tam chceme ještě někdy vrátit. Těch našich pět dní bylo dost málo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles