Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bulharský mys Kaliakra

11. 12. 2021 | Evropa
Když je řeč o bulharském pobřeží, turisté a nejen ti čeští si jej nejčastěji spojují s širokými a dlouhými písečnými plážemi na Zlatých píscích nebo Slunečném pobřeží. Ale stačí odjet jen pár desítek kilometrů na sever a narazíte na úchvatné skály připomínající útesy na divokém pobřeží Atlantiku.  Toto místo se jmenuje Kaliakra (Nos Kaliakra).

Zajímá-li Vás i „jiné“ Bulharsko, pak návštěva těchto do moře se kolmo svažujících až 70 m vysokých skal rozhodně stojí za zváženou. Místní rádi říkají, že je to nejvýchodnější bod Bulharska, ale není to tak úplně pravda. V každém případě je tento kamenný útvar nejdelším mysem v Bulharsku. Vybíhá totiž do moře asi 2 km. Přímo na Kaliakře mají pevné vápencové útesy převážně načervenalou, oranžovou či hnědou barvu, jsou často protkané fialovými pramínky. Podle legend je načervenalá barva od prolité krve lidí, kteří padli v bojích s Řeky, Římany a Turky o nadvládu nad tímto územím. Směrem k jihu barva útesů světlá nejprve do béžova, šeda a u Kavarny dokonce až do běla. Útesy na jihu jsou mnohem měkčí a poréznější. Barva útesů se také během dne mění v závislosti na pohybu slunce po obloze.

Bulharský mys KaliakraNejoblíbenější legendou této oblasti je ta o 40 dívkách, které si vzájemně spletly vlasy a poté se společně vrhly ze skal do moře, aby neskončily v rukou blížících se Turků. Legendu připomíná památník.

Na ostrohu se dochovaly jen zbytky kdysi rozsáhlé pevnosti, která byla vybudována na ochranu místních lidí. Nicméně výhled odtud na sever bulharského pobřeží je úchvatný.
Oblast kolem mysu je chráněnou archeologickou rezervací o ploše asi 535 ha.

Dostat se do této oblasti veřejnou dopravou je trochu složité. Ideální je koupit si polodenní výlet od místní  cestovní kanceláře nebo si vypůjčit auto. V Balčiku nebo Kavarně si lze najmout i vůz taxi.



Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bulharský mys Kaliakra:

Bulharský mys Kaliakra
Bulharský mys Kaliakra
Bulharský mys Kaliakra
Bulharský mys Kaliakra
Bulharský mys Kaliakra
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomínám,byl jsem tam asi před 50lety, ve skalní jeskyni byla i prodejna suvenýrů.Dále pak až k Dunajské deltě pronájem území Francii.Hezké místo,díky za připomínku.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..mrknu na mapuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles