Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červenohorské sedlo

10. 09. 2020 | Česká republika

Když se řeknou Jeseníky, mnohým se vybaví oblíbené lyžařské středisko nesoucí název Červenohorské sedlo. Nejde ale pouze o jakýsi lyžařský areál, ale jedná se o důležité východisko turistických tras celé oblasti Hrubého Jeseníku. Využití lze tedy nalézt nejen v zimě, ale i letní turisté si zde přijdou na své.

Pokud chceme trochu geografie, zařadíme si oblast do severní Moravy a Českého Slezska v pohoří Hrubý Jeseník. Bod se nachází na silničním tahu, který překonává hlavní hřeben masivu – nadmořská výška dosahuje 1013 metrů nad mořem. Nalezneme jej asi osm kilometrů od obce Kouty nad Desnou.

Coby lyžařského střediska můžeme oblast navštívit v období od poloviny prosince do konce března. Najdeme zde 8 vleků, 4 sjezdovky a dvě cvičné lyžařské louky. Sjezdovky se nachází v nadmořské výšce 862 až 1164 metrů nad mořem. Areál tvoří prudší severní a mírnější jižní svahy. Kromě sjezdu si zde můžeme užít také běžkování – nachází se zde strojově upravená běžecká trasa na Praděd vedoucí přes Petrovku, Velký Klínovec a chatu Švýcárnu.

Červenohorské sedloV letním období tato trasa poslouží pro turistické i cykloturistické výlety vedoucí nádhernou přírodou. Je možné zde houbařit či si nasbírat lesní plody – mezi nimi zejména borůvky, kterých je v této hornaté oblasti dostatek.

Klub českých turistů zde roku 1935 nechal vybudovat chatu, která zde slouží dodnes. Původně sloužila jako místo k odpočinku, hlavně poště a formanům, ale již tehdy jej využívali turisté, kteří dnes tvoří samozřejmě největší procento zastavivších se. Ovšem dnes již nejde o zájezdní hostinec, ale o hotel s restaurací. Mimo tuto hlavní stavbu zde najdeme i několik dalších rekreačních chat nabízejících turistům své apartmány.

Zajímavostí pak je také přírodní bohatství této oblasti – mezi sedly Skřítek a Ramzová je totiž jediné snížené místo na 30 kilometrech trasy a tím je právě Červenohorské sedlo. Proto se zde již od roku 2010 provádí pravidelné kroužkování ptáků na jejich podzimním tahu. Díky tomu známe více než stovku druhů ptáků, včetně sluky lesní.

V zimním období je pak třeba dbát na zhoršený stav infrastruktury. Díky sněhu a stavu vozovky je lepší své auto vybavit sněhovými řetězy, bez nich se výstup na parkoviště Červenohorského sedla totiž nemusí podařit. Mimo hlavní parkoviště lze využít i toho níže položeného v Koutech nad Desnou, odkud se na sjezdovku dostanete autobusovou dopravou.

A jaká zajímavá místa a památky lze v blízkosti navštívit?

·Naučná stezka Bílá Opava potěší hlavně milovníky přírody. Vede totiž krásnou horskou přírodou Jeseníků po mnoha mostcích, schodištích či lávkách podél břehu Bílé Opavy. Na řece lze pozorovat několik nádherných vodopádů, kaskád a peřejí, po cestě lze ale obdivovat nejen řeku. Úžasný je pohled také na smrkový prales či skalní útvary. Stezka je dlouhá šest kilometrů.

·Ačkoli se podle názvu nemusí úplně jevit, ale krásný pohled nabídne vodní elektrárna Dlouhé stráně, která se řadí mezi jeden ze 7 divů Česka. Jedná se o třetí největší vodní elektrárnu na světě a vůbec největší u nás. Většina objektů se nachází pod zemí, stavby nad ní jsou velmi ohleduplně začleněny do okolí přírody, takže s ní vytváří harmonický celek. Lze zajít na exkurzi, nejdříve je třeba se ale online objednat v dostatečném předstihu.

·Naučná stezka Rejvíz se nachází v národní přírodní rezervaci Hrubého Jeseníku, takže opět můžeme očekávat krásnou přírodu. Je dlouhá asi 3 km a vede k Velkému mechovému jezírku, což je největší rašeliniště na Moravě. Vybírá se zde symbolický příspěvek, který poté putuje na údržbu stezky, z níž část vede po povalovém chodníku.

·Jeskyně Na Pomezí jsou největším jeskynním systémem u nás, vznikly rozpuštěním krystalického vápence. Celková délka je asi 1400 metrů, turistům je zpřístupněna trasa o délce 390 m, které spolu s prohlídkou zaberou asi 45 minut. Průměrná teplota se pohybuje kolem 7,7 °C, takže je třeba se v letních měsících trochu přiobléct.

·Zajímavá je také rozhledna Zlatý chlum, která se nachází na kopci nesoucím stejné jméno jako rozhledna ve výšce 875 metrů. Je postavena z kamene, měří 26 metrů, na vrchol vede 145 schodů. Výhled umožňuje obdivovat krásy Hrubého Jeseníku, včetně Pradědu či Šeráku. Vidět jde také Otmuchovské jezero v Polsku či Kralický Sněžník. Veřejnosti byla poprvé otevřena 3. září 1899.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Červenohorské sedlo:

Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ano, známeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles