Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České pohádkové léto na zámku Loučeň ve znamení Rumcajse a Večerníčka

11. 07. 2017 | Česká republika
Zámek Loučeň slaví letos 10. výročí od otevření zámku veřejnosti zážitkovým programem ČESKÉ POHÁDKOVÉ LETO, který se bude konat v loučeňském zámeckém parku, proslulém svými labyrinty, od 1. do 31. srpna 2017.  Hlavním hrdinou letošní zámecké sezóny je animovaný loupežník RUMCAJS, který letos také slaví, a to 50. let od své večerníčkovské premiéry v České televizi. Celou akci připravuje Zámek Loučeň ve spolupráci s dědici Radka Pilaře, autora animované podoby loupežníka Rumcajse, a Galerií Umění dětem (GUD) při příležitosti oslav „50. let od uvedení Rumcajse v České televizi“.

Hlavním průvodcem celodenním programem bude samotný Večerníček, který představí další animované hrdiny z dílny Radka Pilaře, kromě postav z rumcajsovských příběhů se návštěvníci setkají  například s čarodějnicí Bukukururunou nebo skřítkem Hajáskem. Součástí Českého pohádkového léta bude výstava „50 let loupežníka Rumcajse“. Výstavu lze na zámku vidět již od neděle 18.6. Zámek Loučeň se stal díky svým aktivitám, od doby svého otevření pro veřejnost, jednou z nejnavštěvovanějších památek Čech a Moravy. Zpřístupněn byl po celkové rekonstrukci 7. 7. 2007. Letos v létě tomu bude přesně deset let.


Zámek Loučeň„Konceptem dlouhodobého letního programu navazujeme na zámku na předchozí tři sezony, kdy jsme zejména pro dětské návštěvníky pořádali Léto s Robinem Hoodem, a to v roce 2014, 2015 a Dětství Karla IV. v roce 2016,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Těžko se najde v českých zemích někdo, kdo by neznal Večerníčka nebo Rumcajse.  Obě tyto animované postavičky jsou dílem výtvarníka Radka Pilaře. V roce 2017 je to již 50 let od doby, kdy Česká televize uvedla v rámci Večerníčků příběhy „O LOUPEŽNÍKU RUMCAJSOVI“, a proto chceme při příležitosti tohoto výročí tyto dětmi oblíbené a dospělými stálé milované animované postavy oživit v rámci tematického letního programu věnovaného Radku Pilařovi „POHÁDKOVÉ LÉTO NA ZÁMKU LOUČEŇ. Většinu hrdinů čerpáme z večerníčků a pohádek Radka Pilaře, ale návštěvníci se potkají i s dalšími oblíbenými pohádkovými hrdiny,“ dodává Kateřina Šrámková.

Zrod spravedlivého loupežníka Rumcajse


„Sotva dozněly oslavy jubilea Večerníčku, snad jediného pravidelného večerního pořadu pro děti v Evropě, který překročil celou polovinu století své existence, je tu další padesátník, hrdina Večerníčku i knížek, spravedlivý loupežník Rumcajs. Má hned dva otce, spisovatele Václava Čtvrtka a výtvarníka Radka Pilaře. Spisovatel jej nejdříve přivedl do svých pohádek a rozhlasových her, své charakteristické podoby nabyl ve večerníčkovském cyklu, uvedeném Československou televizí poprvé 5. listopadu 1967,“ Blanka Stehlíková, historička umění, problematice dětské ilustrace se věnuje 50 let.

Večerníček jako hlavní průvodceZámek Loučeň


Tak jako se při spuštění televize nejdříve ukáže Večerníček a uvede pohádku, bude i v zámeckém parku po celý den přítomen jako maskot a provádět celodenním programem.  Návštěvníci z řad dětí dostanou na pokladně hrací kartu a s ní budou procházet v rámci celodenní soutěže jednotlivá stanoviště a plnit nejrůznější úkoly. Po celý den bude probíhat komponovaný program na různých místech zámeckého parku. V domku zahradníka poblíž zámecké kašny bude umístěna klidová zóna pro maminky s malými dětmi, opatřena přebalovacím pultem, koutkem na kojení, mikrovlnnou troubou atd.) s dílničkou Bílé paní „Malování s Bílou paní na hlídání“.

Denní nabídku jídel samoobslužné restaurace Vtipná kaše na zámeckém nádvoří obohatí loupežnická polévka, žaludy s rajskou omáčkou, hedvábničky a káva žaludovka. V Zámeckém parku bude otevřen stánek s lesními specialitami, jako žaludové perníčky, kaštanové palačinky apod.

Každý, kdo má Rumcajse rád se může vyfotit se svými oblíbenými hrdiny. Fotopointy budou představovat Rumcajsovu rodinu, Rumcajsovy přátele i nepřátele z lesa Řáholce a města Jičína. Největší atrakcí bude zajisté všude přítomný maskot Večerníčka, který bude po celý den dětem k dispozici.

Celodenní aktivity na stálém stanovišti


1. LOUPEŽNICKÁ ŠKOLA –  střelba, lezení, sbírání žaludů, práce s uzly, lasem, bubnování apod. Součástí ležení bude lesní krčma, kovárna, případně další aktivity.
 
2. DĚTSKÉ PROHLÍDKY ZÁMKU S PANÍ KNĚŽNOU – kněžna Marie provede děti zámkem a připomene ostatní paní kněžny z pohádek.

3. SKLEPENÍ ČARODĚJNICE BUKUKURURUNY -  vaření lektvarů, kouzla a čáry, čtení pohádek

4. HAJÁSKOVA POLŠTÁŘKOVÁ DÍLNIČKA – děti si na polštářky namalují svoje motivy nebo dozdobí některý z předem připravených polštářků: knoflíky, nášivky, korálky apod.


Zdroj, foto: Zámek Loučeň


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tady bývají moc pěkné akce pro rodiny a při 10tém výročí se jistě vytáhnou.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles