Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování a zážitky

30. 01. 2022 | Vaše tipy

Každý preferuje jiné zájmy a v tom je pestrost volby, čím si lidé prožívají radost. V tomto duchu je i mé motto: „Můžou mi ukradnout auto, peněženku, kufr atd., ale zážitky mi nikdo nevezme“.

Mnozí lidé věkem nabývají dojmu, že orientovat jejich život jen na hmotná aktiva jim nepřináší dlouhodobě vnitřní radost. To je často i důvodem, proč přehodnotí svůj smysl života a začnou se něčemu věnovat. V mnohých případech ovšem trvá dlouho, než k takovému postoji vůbec dojdou. Někteří třeba sportují, jíní čtou, další něco sbírají, poslouchají muziku či chodí na koncerty, věnují se zahradě nebo cestují. Právě poslední kategorie dává širokou pestrost námětů na zážitky dle vlastních zájmů, a to je můj smysl života.

Vidím to často kolem sebe. Lidé přehnaně šetří, omezují se a říkají „až jednou“ a přidávají různé důvody proč teď nelze to či ono. Já k tomu zaujal přesně opačný postoj. Když někam vyrazím na výlet, mám vždy radost, že něco vidím, setkám se s fajn lidmi, příležitostně popovídám a něco dobrého ochutnám. V průběhu dne hodně fotím a jak sám konstatuji, fotkami si zhmotňuji své zážitky. Obvykle za dlouhých zimních večerů si procházím fotky, kde jsem byl, co jsem tam navštívil, s kým jsem se potkal atd. Vzpomínání mi vždy připomene hezké zážitky a nabudí na plánování dalších akcí.

V České republice je dost možností, kde si užívat volný čas. Jednak navštívit hrady, zámky, jejich zříceniny, turistické trasy, skály, propasti, muzea, ochotnická vystoupení, jarmarky, ukázky řemesel, srazy veteránů i vybraných značek aut, výstavy, zažívat únikové hry, kulturní i společenské akce pořádané městem či obcí a různé další regionální zvyklosti. Mezi ně patří třeba borůvkobraní, medobraní, vinobraní, klobásobraní, gulášobraní, stejkobraní, neckyády či vodácké sjíždění řek, simulace válečných bitev, pořádání rekordů i soutěžních disciplín, fichtlfest, traktorfest a plno dalších zajímavostí.

Je super, když přijedu na hrad nebo zámek a tam kromě standardní prohlídky je něco navíc. Třeba tematická výstava v podzemí, pohádkové bytosti, doplňující výstava obrazů, keramiky, renovace objektu, fotky z natáčení pohádek, dětské divadlo, ochotníci, kejklíř, sokolník nebo dobový jarmark s domácími dobrotami, které jsou připravovány tradičními postupy. Podobně různé ukázky řemesel jako výroba svíček, ražba mincí, kovářství, keramika a třeba i felčar. Některé prostory umožňují skvělou akustiku jako třeba bývalá konírna, a tak je úžasné tam slyšet různou živou muziku.

Příležitostně se objeví i neočekávané zajímavosti, které lze navštívit jako například historický park, kde je simulace archeologických vykopávek nebo simulace bitev, ať už z třicetileté války, gotiky nebo z druhé světové. Dobové kostýmy a vybavení dokreslují realističnost minulosti a posiluje zážitek. Podobně navštívení srazu vybraných značek aut, ať už Trabant či jiné. Je tam úžasná atmosféra nadšenců, živá kapela, soutěže, slalom na čas, spanilá jízda a soutěžní trasa, kde se plní různé úkoly. Obvykle se sejdou tři druhy aut, jednak zachovalé jako původní originál, v úpravě tunning a recesní, kdy například mají na střeše vidle a sáňky.

Právě takové akce během roku jsou úžasným zpestřením běžného života, naplnění víkendového programu a studnice na čerpání zážitků. To motivuje pátrání, kde a kdy se zase bude něco konat, plánovat budoucí termíny a těšit se na další rozvoj zážitků. Příležitostně se potkávají zájmové skupiny různých žánrů, povídají si se zápalem, neboť sdílí stejný entusiasmus a spoluvytváří příjemné klima, kam se rád každý vrací, protože některé srazy mají již opakovatelnou tradici.

Analogicky je možné cestovat do světa a užívat si kulturně odlišné zážitky, navštěvovat zajímavá místa, památky, historická místa a lokální specifika. Opět platí, že na poznávacím cestování je plno dobrodružství, náhodných událostí a pestrých zážitků. Často se stává, že je v dané lokalitě nějaká slavnost, svatba či městská událost. Když jsem tam náhodně v pravý čas, mohu si to užít a samozřejmě nafotit. Je vždy lepší, když to není organizované cestovkou a člověk si sám může rozplánovat čas podle sebe. Když se mu někde líbí, může zůstat déle a není zbytečně limitován pevným návratem. Volnější forma cestování dává možnosti zahrnout neplánované události na cestách a flexibilněji se přizpůsobit, což mě o to více baví.

Kdykoliv se odněkud vrátím, hřeje mě vědomí hezky stráveného času, pěkných vzpomínek a posílení zážitků, které mi přináší radost a spokojeně určují smysl života. Těším se na jaro, až bude zase plno příležitostí na volbu k cestování a tvorbu nových zážitků.


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cestování a zážitky:

Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
Cestování a zážitky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsáno. Vy jste moje krevní skupina. A podle fotek máte opravdu hodně pestrých, zajímavých, krásných cestovních zážitků.
Přeji Vám hodně štěstí při cestováníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné povídání i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles