Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování se psem k moři. Pozor na nástrahy číhající na pláži

30. 07. 2021 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Dávno tomu, kdy byli psi hlídači u domu. Teď už jsou tito mazlíčci plnohodnotnými členy rodiny a mnohdy také účastníky dovolených. Pokud letos plánujete cestu k moři i vy a svého čtyřnohého parťáka berete s sebou, je potřeba zamyslet se nad možnými riziky, která mohou čekat na pláži.

Není pochyb o tom, že si psi pobyt na pláži umějí opravdu užít. Ale i tam mohou číhat různá nebezpečí, která mohou vašeho chlupáče ohrozit na zdraví. Proto byste měli svého mazlíčka v průběhu dovolené ochraňovat ještě o něco více.

Otrava mořskou solí
V případě, že se vydáte se psem na pláž, nikdy nezapomínejte na dostatek čerstvé vody a nikdy ho nenechte pít z moře. Pití velkého množstvsí slané vody může vést k otravě solí.
Mezi hlavní příznaky otravy patří nadměrná žízeň, zvracení, průjem nebo například zmatenost. Kromě tekutin je také vhodné psa po odchodu z pláže opláchnout od slané vody, kterou by si mohl vylizovat z tlapek a srsti.

Cestování se psem k moři. Pozor na nástrahy číhající na plážiPozor na písek
Někteří psi mají v návalu radosti z her na pláži tendenci jíst písek. Do tlamy se jim dostane snadno i během polehávání, sbírání hraček ze země nebo třeba kopání děr.
Pokud ale pes polkne větší množství písku a malé oblázky, může to způsobit ucpání střev. Nejčastěji se to projevuje zvracením, zácpou, bolestmi břicha, nechutenstvím nebo letargií. Tento stav je vážný a vyžaduje neodkladné veterinární ošetření.

Komáry se nevyplácí podceňovat
Pokud jste si mysleli, že komáři jsou „jen“ dotěrný hmyz, který obtěžuje nás i zvířata, zpozorněte. Komáři jsou přenašeči nemoci zvané srdeční dirofilarióza neboli srdeční červivost – nemoci, která může mít pro psa až fatální následky. Během nákazy dochází k napadení plicní arterie, což vede k ucpání malých tepen. Pokud dojde k infekci, může být pes dušný, apatický, lze u něj pozorovat příznaky horečky a kašle, a dokonce může omdlévat.

Velmi často se infikovaní komáři vyskytují v Itálii, Francii, Chorvatsku nebo Maďarsku. Stále častěji lze ale na tento problém narazit také na území Slovenska a jsou již hlášeny i případy na Moravě.
Vhodnou prevencí je pravidelná aplikace přípravků, a to v měsíčních intervalech po celé období, kdy jsou komáři aktivní. Vhodným volně prodejným veterinárním léčivým přípravkem pro psa mohou být pipety Frontline Tri – Act spot-on, které disponují repelentními účinky nejen proti klíšťatům, ale také proti bodavému hmyzu. Zakoupit je lze v lékárnách a chovatelských potřebách. Těžká infekce je jen obtížně léčitelná a může skončit smrtí psa.

Paraziti škodí i na dovolené
Nejen u moře, ale i u běžných rekreačních vod žijí mikroorganismy, které mohou pro vašeho psa představovat možné zdravotní nebezpečí. Nevyhnete se ani výskytu klíšťat a komárů. Vzhledem k tomu, že jsou rizika nejistá a špatně odhadnutelná, jsou ideální prevencí před dovolenou i po dovolené antiparazitika, která ochrání vašeho čtyřnohého mazlíčka před vnitřními i vnějšími parazity, například ve formě žvýkacích tablet v měsíčních dávkách.

„Za velmi riskantní lze považovat právě parazity skryté, tedy ty, které majitelé psů nemají šanci registrovat. A zdravotní rizika, jimž jsou mazlíčci vystaveni, jsou pak příliš vysoká. Případů takových onemocnění u nás každoročně přibývá, důvodem může být kromě změny klimatu a oteplování právě častější cestování za teplem a sluncem do zahraničí,“ dodává MVDr. Dan Sokolíček ze společnosti Boehringer Ingelheim.

Přehřátí
Zatímco mořský vánek může působit osvěžujícím dojmem, není tomu tak. Pokud zkombinujete vysoké teploty s horkým pískem a velké množství pohybu, je pravděpodobnost, že se u vašeho mazlíčka objeví úpal, velmi reálná. A proto je potřeba zajistit mu dostatek čerstvé pitné vody i možnost schovat se do stínu. Stejně tak je vhodné vyhnout se pobytu na pláži v nejkritičtějších hodinách a investovat do opalovacích krémů vyvinutých speciálně pro psy, které chrání tlapky, čenich nebo uši před nebezpečným UVA a UVB zářením.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !