Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování vlakem na vozíku

2. 01. 2015 | Vaše tipy

Dobrý den, cestování vlakem na vozíku není jen tak... Proto jsem se rozhodla podělit se s Vámi o svou zkušenost s cestováním vlakem SC Pendolino. Na konci července jsme se s mou mamkou rozhodly udělat si jednodenní výlet do Prahy a zpět. Ovšem protentokrát ne autem, nýbrž vlakem.

Na tento nápad mě přivedla má sestra, která si Pendolino velice pochvalovala. A proč ne? Když nám České dráhy nabízejí možnost přepravy, tak proč jejich nabídku nevyužít a nevyzkoušet kvalitu slibovaných služeb? A tak jsme naši výpravu nahlásily na nádraží 6 dní dopředu, zakoupily jízdenky i místenky a následující týden jsme mohly vyrazit.

Poněvadž bydlíme ve Frýdku-Místku, což není na hlavní trase Pendolina a přeprava vlakem do Ostravy by byla komplikovaná, obzvlášť ve večerních hodinách na cestě domů, rozhodly jsme se dopravit do Ostravy autem. Poté jsme auto nechaly stát na hlídaném parkovišti přímo ve stanici Ostrava hlavní nádraží. Toto parkování je sice placené, nicméně funguje  24 hodin denně a vozíčkáři platí polovinu ceny za celodenní parkování.

cestování vlakem na vozíkuJakmile bylo o auto postaráno, vydaly jsme se nahlásit na informace, je nutné nahlásit se dvacet minut před příjezdem vlaku, aby mohl personál přistavit plošinu.

Pracovnice na informacích nás osobně doprovodila až k vlaku, kde už na nás čekali s připravenou plošinou a úsměvem navíc.

Cestovala jsem na mechanickém vozíku a jako jediný vozíčkář ve vlaku tam i zpět. Z tohoto důvodu pro mě byla cesta pohodlná, jelikož jsem měla kolem sebe dostatek prostoru jak na občerstvení, které jsem si mohla položit na sklápěcí stolek k tomu určený, tak následně s pomocí doprovodu na přesednutí na sedadlo.

Ale kdyby jeli dva vozíčkáři, museli by stát těsně u sebe a to jen v případě mechanických vozíků. Elektrický vozík by podle mého názoru neprojel ani dveřmi, natož aby se vešel na místo.

Úsměv nás neopustil celou dobu, personál byl velmi příjemný, ochotný. Jejich služby neskončily ani ve chvíli, kdy Pendolino dorazilo do Prahy. Nejenže na nás čekala připravená plošina, ale stevardka nás vyvedla až před budovu hlavního nádraží. Náš výlet měl jasný cíl a sice Žižkovskou věž.

Takže z nádraží jsme zamířily rovnou na bezbariérovou tramvaj. Ta nás dovezla až k věži. Na vyhlídku z věže je možné se dostat pohodlně výtahem. A výhled na celou Prahu opravdu stojí za to. Nezapomněli ani na nezbytné bezbariérové WC. O klíč je potřeba požádat na recepci. U věže se nachází také velmi útulná zahradní kavárna.

Protože nám zbýval čas, vydaly jsme se na Václavské náměstí. Pro cestu do centra je nejlepší využít opět tramvaj, jelikož v centru nejsou bezbariérové stanice metra.

Nakonec došlo i na projížďku metrem z hlavního nádraží do stanice Můstek a zpět.

Čas se nezastaví, a proto jsme se opět musely vrátit na nádraží a hlásit se na informacích stejně jako v Ostravě. Jako doprovod k vlaku se nás ujal pán, který se velice rozčílil potom, co napomenul člověka, který i přes zákaz na informace napochodoval s kolem. A ještě více se rozlítil poté, jakmile tato napomínaná osoba spatřila mě s mým vozíkem a prohlásila:„Proč ona tady s kolama může a já ne?!“ Náš doprovod nad tímto hulvátstvím kroutil hlavou celou cestu k vlaku. My jsme si tím nenechaly zkazit náladu. Následně mě opět s pomocí plošiny naložili do vlaku a užily jsme si i cestu zpět. Po příjezdu do Ostravy nás znovu očekával personál nádraží a doprovodil nás až k čekajícímu autu, kterým jsme urazily poslední kus cesty a spokojené se vrátily domů.

Na závěr zbývá dodat: Služby fungují skvěle a tak se nebojte s vozíkem cestovat vlakem! Zážitky stojí za to!

Ann33 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cestování vlakem na vozíku:

Cestování vlakem na vozíku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zrovna to klaplo, ne vždy to tak bývá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý a poučný článok.

Zdravý človek si nevie (asi ani nemôže vedieť) predstaviť, ako sa cestuje ľuďom na vozíčkoch.
Zdravie berieme ako samozrejmú vec, kým nám slúži.

Myslím, že personál na všetkých staniciach by mal byť ochotný pomôcť nielen vozíčkarom, ale aj starším ľuďom, či ľuďom, ktorí sa možno trochu ťažšie orientujú.

Je dobré, že si sa neuzavrela pred svetom a cestuješ, aj keď to nie je jednoduché.
Prajem ti veľa krásnych výletov či už autom, vlakom alebo iným dopravným prostriedkom.
Obrázek uživatelky
profil

Konečně optimistický článek s chválou na slušné lidi u dráhy - když jsem ještě pracovala u ČSD, většinou si lidé stěžovali. To nahlášení předem sice výlety poněkud komplikuje, ale za ten hezký zážitek to jistě stojíSmajlík
Přeji ještě více tak pěkných zážitků SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přeji ještě hodně cest ..Je fajn, že jedete na výletek či dovolenou... obdivuji vás.. Přeji hodně elánu do dalších dní a letSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Milá Ann, znám to taky. Moje dcera je vozíčkářka a taky nedřepí doma, ale snaží se "užít si", jak to jen jde. No a cestování je jedna z možností. Samozřejmě ideální je auto, ale cesta vlakem má své zvláštní kouzlo,a tak i dcera ráda jezdí vlakem. Není to tak jednoduché jako u chodících (objednávání vlaku a rampy s předstihem, sem tam jedeme v poštovním voze - v létě nechtěné dobrodružství, v zimě hazard se zdravím). Ne všechna nádraží mají zvýšený peron na rampu, takže jako Vy: autem k nejbližšímu "vybavenému" nádraží a přestup na vlak... Na některých nádražích lze využít rampu jen do 19 hod. (např. Staré město u UH) kvůli nedostatku personálu v noční směně apod.
Jezdíme jak s ČD, tak i s LeoExpress, tam jsou všechny vozy bezbarierové.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek