Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování za asijským jídlem

8. 01. 2012 | Asie
Není to tak dávno, co Češi mohli začít naplno objevovat kouzlo cestování, poznávat moře, hory, řeky, vodopády, divokou přírodu a naproti tomu města s jejich starobylými uličkami, chrámy, kostely, parky a typickou atmosférou. Odlehlé končiny s pár obyvateli i přelidněné metropole však spojuje jedno – regionální kuchyně, vůně zvláštních a nových pokrmů. To vše nás láká sbalit si kufry a odjet na pár dní v roce do více či méně vzdálených míst.

Soudě dle množství čínských restaurací, které jsou k nalezení snad v každém českém městě, a díky sushi, které se usadilo na seznamu mezi Čechy oblíbených cizokrajných lahůdek, lze odhadnout, že zvláštní kouzlo má pro našince právě asijská kuchyně. A zájem tuzemských obyvatel o cesty do Asie zaměřené na poznání tamní kuchyně to jen potvrzuje.

Cestování za asijským jídlem„Oblíbenou stálicí mezi gurmánskými zájezdy je u nás Čína,“ říká Miloš Podpěra, majitel cestovní kanceláře. „Z čínských restaurací u nás v Čechách jsme si vytvořili představu, že všechna čínská jídla chutnají stejně. To je ovšem zásadní omyl. V Číně rozlišujeme celkem čtyři základní kuchyně – pekingskou na severu, kantonskou na jihu, šanghajskou na východě a sečuánskou na západě. Každá je jiná a všechny jsou výborné,“ hodnotí místní kuchyni Miloš Podpěra.   

Pokrmy pekingské kuchyně jsou výživnější, a to vzhledem ke klimatu, v němž teploty v zimě klesají hluboko pod nulu. Více než kde jinde v Číně si tu pochutnáte na nudlích, plackách a knedlíčcích s různými náplněmi. Působil tu také silný vliv císařské kuchyně a jedním z nejznámějších jídel je lahodná pekingská kachna se zlatavou kůrkou a švestkovou omáčkou, kterou si odpustí jen málokterý návštěvník Pekingu. Oproti tomu šanghajská nebo spíše východní kuchyně zpracovává hodně ryb a mořských plodů. Používá méně koření a určitě se vám nestane, že byste si při ochutnávce nějakého místního pokrmu přivodili zástavu dechu z přemíry chilli. Východní kuchyni také snadno poznáte podle vzhledu, protože kuchaři si dávají záležet na náležitém estetickém dojmu.

Cestování za asijským jídlemNa cestě po Japonsku zase zjistíte, že japonské jídlo není jen sushi. Díky zkušenému průvodci můžete zapomenout na předražené restaurace pro turisty. Dostanete se tam, kde jedí místní a kde se vaří skutečná japonská kuchyně. Jakitori, rámen, udon a soba, unagi, okonomijaki, kušiage – i když vám tato slova možná zatím nic neříkají, na konci gurmánského zájezdu se změní v chutnou vzpomínku a možná i inspiraci pro vaši vlastní kuchyni. Vrcholem kulinářského programu v Japonsku je pak ochutnávka slavného a exkluzivního Kóbe beef, údajně nejlepšího a nejdražšího hovězího masa na světě.

Pekingská kachna – poklad čínské gastronomie

Víte, jak se připravuje pekingská kachna? Každá větší restaurace má svůj vlastní recept, ale základní postup je v zásadě stejný. Vykuchané kachně je pod kůži napumpován vzduch, aby se oddělila kůže od masa, pak se natře omáčkou ze směsi cukru, černého rýžového octa a sojové omáčky. Poté je kachna na několik hodin zavěšena za krk do suchého a dobře větraného místa, aby dokonale oschla. Pak se do ní nalije vroucí voda a je opět za krk zavěšena do pece. V té se při pravidelném otáčení po dobu asi 40 minut zevnitř dusí a z vnějšku peče, až se dosáhne křehkého masa a lahodně křupavé kůrky.

Zdroj, foto: China Tours



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cestování za asijským jídlem:

Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
Cestování za asijským jídlem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !