Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlém

12. 12. 2011 | Česká republika
Pokud se v předvánoční nebo sváteční době vypravíte na Šumavu, nemusíte trávit čas jen v přírodě. Když zrovna nebudou optimální lyžařské podmínky a slunce se schová za těžká mračna, zkuste se vypravit třeba na netradiční zimní prohlídku hradu při svíčkách nebo se vydejte prohlédnout si jedinečný šumavský betlém.

„Šumava není jen krásná příroda, ale také území s bohatou historií a tradicemi. Návštěvníci se s nimi mohou lépe seznámit v Muzeích Šumavy v Železné Rudě nebo v Sušici, kde je před Vánocemi k vidění unikátní místní betlém,“ říká Jiří Mánek ze šumavského národního parku.

Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlémSušický betlém zobrazuje Šumavu za starých dob, od klasické dřevěné architektury přes roubenky, šumavské statky a kamenné stavby až po historické klenoty jako je židovská synagoga v Sušici nebo papírna v Prášilech, které už dnes neexistují. Betlém je tvořen ze šesti úrovní, tvoří jej kolem třiceti velkých figur v popředí a přibližně 150 pevných a 150 pohyblivých figur zasazených do krajiny Sušicka. V krajině jsou vidět klasické dominanty Šumavy - hrady Rabí, Velhartice a Kašperk nebo rozhledna Svatobor. V betlémě se pohybuje celkem 35 objektů, jako jsou mlýnská kola a vory. Hlavní expozice v sušickém muzeu je kromě betléma věnována hlavně sirkařství a sklářským výrobkům ze Šumavy.

Na netradiční vánoční prohlídku se můžete vydat na hrad Rabí o víkendu v sobotu 17. prosince. Večerní prohlídky tohoto největšího šumavského hradu budou probíhat za romantické atmosféry při svíčkách. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o vánočních zvycích ve středověku a celý večer bude zakončen vánočním koncertem v hradní konírně.

O Vánocích se otevírají i brány hradu Kašperk. Od 28. prosince do 1. ledna můžete nasát kouzelnou atmosféru místa, kde se natáčela i oblíbená pohádka Anděl Páně. Zimní prohlídky budou doplněny divadelním představením, jehož hlavním tématem je letos výročí kašpersko-horské Zlaté stezky. Návštěvníci se díky tomu humornou formou seznámí s pohledem na dávnou historii vzájemných česko-bavorských vztahů a dozvědí se, co Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlémvšechno způsobil Karel I., když nechal zbudovat novou středověkou "dálkovou obchodní silnici“ z Kašperských Hor do Bavorska.

V adventním období se na Šumavě koná také řada zajímavých adventních koncertů nebo klasických mší. Mezi nejzajímavější kostely, kam se na ně můžete vydat, patří opravená horská synagoga v Hartmanicích, kostel sv. Vintíře s unikátním skleněným oltářem a křížovou cestou v Dobré Vodě nebo kostel Panny Marie Pomocné v Železné Rudě.

Ve známém zimním středisku Železná Ruda je co dělat i bez lyžování. V místním Muzeu Šumavy se dozvíte řadu zajímavostí z historie místního sklářství a hamernictví, tradičního zpracování železa. Název toto řemeslo získalo od slova „hamr“, jak se říkalo mechanickému kladivu na vodní pohon, které bylo pro Šumavu tolik typické. Zajímavým exponátem jsou i umrlčí prkna připomínající dřívější zvyk při pohřbívání. Pokud nebožtík zemřel v zimě, byl uložen na prkno do chladného přístěnku a pohřben až na jaře, kdy bylo možné vykopat hrob. Prkno bylo po pohřbu opatřeno pamětním nápisem, případně i vyzdobeno řezbou a sloužilo jako památník zesnulého.

Až vyrazíte koncem roku na výlet na Šumavu a zrovna nebudete chtít strávit den na svahu, určitě si najdete jiný zajímavý program a rozptýlení. V těchto končinách nuda nehrozí ani v zimě.


Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlém:

Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlém
Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlém
Advent na Šumavě: večerní romantika na hradě nebo sušický betlém
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to moc daleko,ale je to nádhera.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Šumava mě moc táhne - byla jsem tam na podzim a byly to krásné dny. Asi jí mám z těch našich kopečků nejraději
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na Šumavu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..SmajlíkSmajlíkod nás je ta krása moc daleko...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles