Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na Šumavu za smrkem, který pamatuje objevení Ameriky

8. 12. 2011 | Česká republika
Za druhým nejstarším smrkem Šumavy se tentokrát vydáme k Plešnému jezeru. Právě na tomto milovníky přírody hojně navštěvovaném místě byl nedávno pouhou náhodou objeven památný smrk. A to ne jen tak ledajaký, v tehdejším šumavském pralese začal růst před více než 559 lety!

Tento dědeček mezi dlouholetými stromy tedy pamatoval i objevení Ameriky. Přežil mnohé - první i druhou světovou válku, změnu režimů, za oběť padl až kůrovci. Sen snad každého dendrologa si dnes můžete prohlédnout i vy. Krátce po jeho objevení byla na zážitkové trase okolo Plešného jezera - nad pařezem smrku - vztyčena informační tabule, která bude návštěvníkům připomínat sílu a stáří šumavské přírody. „Upravené výřezy z kmene tohoto Na Šumavu za smrkem, který pamatuje objevení Amerikyhistorického smrku si mohou návštěvníci prohlédnout na informačních tabulích středisek Správy NP Šumava v Nové Peci, Kašperských Horách, Stožci, Kvildě, Alžbětíně, na vimperském zámku a v administrativní budově Správy Národního parku Šumava ve Vimperku," sdělil Jiří Mánek ze Správy NP Šumava.

Přímo v lese u Plešného jezera nebo na některém z uvedených míst tak můžete sami z letokruhů posoudit, jaký měl smrk těžký život, v jakých obdobích se mu dařilo a kdy pouze živořil pod korunami svých starších příbuzných.

Za tímto druhým nejstarším smrkem Šumavy se vypravíme k ledovcové perle Šumavy – Plešnému jezeru. K tomuto populárnímu místu se můžete vydat z Nové Pece, odkud vyrazíme po žluté turistické značce tzv. jelení stezkou. O něco kratší sedmikilometrová procházka vás čeká, když vyrazíte k Plešnému jezeru již z osady Jelení. Stezka lemuje celou trasu jedné z nejznámějších šumavských pamětihodností - Schwarzenberského kanálu - až k jeho vstupnímu portálu. Ten bychom si rozhodně neměli nechat ujít. Zde odbočíme po zelené na Říjiště, kde je možno naplnit hladové břicho v sezonním bufetu.

Pokračujeme dál po zelené, až dojdeme k okraji kamenného moře. Příroda si zde nevšedně pohrála s plekejnštenskou žulou, rozpukaná skaliska jsou dnes prorostlá kosodřevinou, břízou a smrkem. Když přejdeme přes kamenné moře, staneme přímo na hrázi Plešného jezera. Právě zde se nachází jedno z nejcennějších přírodních území na Šumavě – pralesovitý komplex. Nezbývá než následovat žlutou značku a vystoupáme na vrchol Plechého. Odsud se můžeme pokochat pohledem na rakouskou stranu Šumavy. Pak již nezbývá, než se po okružní stezce vrátit zpět na začátek naší trasy.


Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je překrásná.
Obrázek uživatelky
profil
Šumava je nádherná v každém obdobíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy perfektní nabídka k víletu....nikdy sem na šumavě nebyla...díky za tip...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na šumavě je krásně
Obrázek uživatelky
profil
šumavaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles