Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chrápající obr Máza

7. 08. 2022 | Česká republika

Minulý týden jsme kousek od Liberce pár dní hlídali našeho vnoučka, a tak jsme vymýšleli, kam s rok a třičtvrtě starým dítětem jet.

Vzpomněla jsem si, že zde na náš web Chytrá žena kamarádka kdysi dávala fotografie nějakého obra, tak jsem ji telefonicky oslovila a poptala se, kde se toto místo nachází.

Je to v Lesoparku Horka, kousek od Světlé pod Ještědem, poradila mi. A tak jsem hledala v mobilu na internetu a místo se mi fakt líbilo.

Druhý den jsme si vyzvedli Vojtíka u dcery a vydali se s ním na výlet. Jeli jsme přes kouzelné Kryštofovo Údolí, Křižany a Osečnou směr na Světlou pod Ještědem.

Vojtík nám v autě usnul, a proto jsme jeli pomalu a kochali se krásnou přírodou, výhledem na Ještěd ze všech stran, až jsme dojeli do Rozstání. Zaparkovali jsme auto pod golfovým areálem a s již probuzeným vnoučkem jsem se vydali za spícím a prý i chrápajícím obrem.

Obra nelze minout nejen kvůli tomu, že se nachází hned u vstupu do Lesoparku Horka. Ale kdo by přehlédl třímetrová chodidla zhruba třicet metrů dlouhého ležícího obra. Betonový odlitek se vskutku obřím břichem, rukama i hlavou je vybavený pohybovými a hlukovými senzory. Stačí se k soše přiblížit a obr začne hlasitě chrápat. A pokud mu návštěvníci zařvou do ucha, obr na ně dokonce i promluví. Řekne třeba: „Co se to děje?“ nebo „Proč mě budíš?“ anebo „Nekřič mi do ucha! Nejsem hluchej!“.

Jen jsme došli k samotnému obrovi, ten začal mluvit a Vojtíkovi se to moc líbilo. Pořád chodil a volal do všech možných otvorů Halo, halo. Tím chtěl říci: „Haló, obře, probuď se.“ Ale takto ještě mluvit neumí.

O původu obra Mázy vypráví báje, podle které zde Máza žil spolu s obrem Vackem a rozhodli se v Podještědí mezi nynějšími obcemi Rozstání, Javorník a Modlibohov postavit horu, která by jim umožňovala výhled do kraje. Měli však málo kamení, a tak začali rozebírat čedičovou zeď, kterou postavili čerti. A zatím co Vacek čertím hrozbám ustoupil, obr Máza ve stavbě pokračoval, až znaven usnul a nejmocnější ze všech čertů ho nechal zkamenět.

Báje o obrech, čertech i zajímavé vlastivědné povídání najdou návštěvníci lesoparku na několika cedulích. Ty lemují zvířátky značené stezky, na kterých jsou kromě rozcestníků také tabule plné matematických úloh, logických hádanek i poučných zajímavostí. Návštěvníky zabaví i pohádková, vlastivědná nebo dospělácká abeceda. Celkem je v lese na pět set úloh. Ale také amfiteátr, kde se hrají malá divadélka a kde si děti můžou pustit audio pohádku a dospělí třeba zase klasickou hudbu.

V Lesoparku Horka přibývají každým rokem další atrakce. Už teď můžete bloudit v labyrintu ze dvou tisíc smrčků, vylézt do domečku na stromě nebo dokonce na rozhlednu na vršku. Odpočinout si můžete v několika dřevěných domcích nebo se naopak unavit v nízkém lanovém centru. 

Kousek od zábavně poučného areálu je restaurace a několik golfových aktivit.

Výlet za obrem Mázou doporučuji, a když už s dětmi pojedete přes Kryštofovo Údolí, i zde najdete místo vhodné pro trávení času s dětmi, ale o tom zase v příštím článku.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chrápající obr Máza:

Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík pěkně napsané
Obrázek uživatelky
profil
Obr je super.
Obrázek uživatelky
profil
díky za vaše slovíčka. Fotek je málo, bylo tam příliš lidí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík super
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles