8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kladno s medvědáriem

2. 05. 2010 | Česká republika

Vítejte v mém rodném městě Kladně.

Kladno leží asi 25 km severozápadně od Prahy a se 72 000 obyvatel je největším městem ve Středočeském kraji.

Na první pohled se může zdát poněkud neuspořádané a příliš moderní se svými sídlišti, které město obklopují. Nemáme starobylé centrum. Stará zástavba domků, kde žily generace hornických a hutnických rodin, musela ustoupit moderní výstavbě v 60. – 70. letech 20. století. Kladno bylo především průmyslové a hornické město. Ale doly v jeho okolí byly po roce 1989 uzavřeny a „rudá záře nad Kladnem“ hutí Poldi také dávno uhasla.

Pojďme teď na vycházku městem a pokusme se objevit jeho kouzlo.

Začneme ve čtvrti Rozdělov u kostela Sv. Václava, vysvěceného v roce 1927, pokračujeme hlavní třídou okolo šesti věžových domů, které tvoří dominantu našeho města. Byly vybudovány v letech 1952 – 50 a jejich třináctipatrové výšky jsou vidět už z velké dálky, když se blížíme ke Kladnu.

Okolo nemocnice dojdeme na náměstí Svobody, které tvoří park s růžovou zahradou. Obejděme ho kolem dokola a uvidíme bývalý hotel Lidový dům – dnes Česká spořitelna, bývalý OÚNZ, Dělnický dům s restaurací, Střední průmyslovou školu, bývalý Gastronom – dnes lékárna a pokračujme  přes křižovatku u bývalého kina Sokol, kolem Sokolovny k pěší zóně. Jsme v centru města zrekonstruovaném v posledních dvou desetiletích. Na hlavní ulici, kterou tvoří pěší zóna, si můžeme v klidu koupit něco pro radost i něco praktického nebo si zajít na oběd či kávu do některé z kaváren nebo restaurací.

Kolem kaple Sv. Floriána z 2. pol. 19. stol. projdeme ke kladenskému zámku, v zámecké zahradě si popovídáme se dvěma medvědy v medvědáriu nebo se z jejích hradeb rozhlédneme po otevřeném kraji a uvidíme České Středohoří. V zahradě pořádá Středočeské divadlo v Kladně v letní sezóně představení pod širým nebem, můžete se tu nechat romanticky oddat. V zámku můžeme navštívit muzeum a galerii. Po návratu na pěší zónu scházíme okolo bývalé lékárny u České koruny, jejíž fasáda je zdobena sgrafity podle předloh Mikoláše Alše, k náměstí starosty Pavla.

Otevře se nám pohled na Mariánské sousoší z r. 1741, kostel Nanebevzetí P. Marie z let 1898 – 1900 a dvoupatrovou pseudorenesanční budovu radnice – sídlo kladenského magistrátu. I náměstí bylo v nedávných letech upraveno. Dýchne  z něj na nás klid a vzpomínky pamětníků.

Hajnovou ulicí sejdeme k autobusovému nádraží a odtud už vidíme staré vily a budovy, které patřily k hutím. V jedné z nich je dnes např. Úřad práce, v další vile o něco níž je Sládečkovo vlastivědné muzeum se zajímavými expozicemi. Do hutí ale nedojdeme, zamíříme raději ke Středočeskému divadlu, skrytému v zeleni Dvořákových sadů. Nesmíme zapomenout ani na  secesní budovu gymnázia z let 1900 – 1905. V jeho tělocvičně byly v r. 1942 vězněny lidické ženy a jejich děti.

U gymnázia je stanice MHD, počkáme na autobus č. 15, který nás doveze za město ke sportovnímu areálu Sletiště uprostřed lesů a zeleně. Na Sletišti je moderní atletický ovál, dětské hřiště s prolézačkami, víceúčelová hala, basketbalové hřiště, in-line dráha, lanový park a vede tudy cyklostezka. Každý si tu najde to své – a nemusíte hned sportovat. Stačí posedět na lavičce a rozhlížet se kolem.

V sousedství máme letní koupaliště a aquapark, přes silnici zimní stadion a další sportovní haly. Po již zmíněné cyklostezce můžeme objet lesy celé město, můžeme dojet k Turyňskému rybníku, známějšímu pod jménem Záplavy. A právě jízdou po cyklostezce lesy okolím Kladna zjistíme, že původně hornické a průmyslové město leží v pěkné lesnaté krajině.

Po cyklostezce je možno dojet i do Lidic – asi 15 km směrem na Prahu a navštívit stálou expozici v celoročně otevřeném muzeu, projít Růžovým sadem a tiše postát před Pomníkem dětských obětí války. 82 dětských postav v životní velikosti nám připomene lidickou tragédii.

Z blízkého okolí Kladna vám nabídnu ještě návštěvu hornického skanzenu Mayrau v bývalém dole u Vinařic, vodního parku Čabárna a ještě jednoho koupaliště v Bažantnici.

Statutární město Kladno se svými čtvrtěmi Rozdělov, Kročehlavy, Sítná, Švermov, Dubí a Dříň a se svým zeleným okolím vás rádo přivítá.

 

Alenice51 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kladno s medvědáriem :

Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
Kladno s medvědáriem
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
milé, dobrá reklama
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, pěkně jsi to napsala, patří ti díkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlas s Daturou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu velice hezky napsaný článek a velké překvapení s medvědy!!!
Obrázek uživatelky
profil
odkud jsou opsané ty vaše články ??
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles