Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lipnice nad Sázavou

25. 08. 2014 | Česká republika
Historie města byla neoddělitelně spojena s místním hradem. Tato hlavní lipnická dominanta – zřícenina hradu pochází z roku 1316. Postaven byl na skalnaté vyvýšenině mezi dvěma kopci mocným rodem pánů z Lichtenburka a přestavěn na počátku šestnáctého století za vlády Trčků z Lípy na pozdně gotickou hradní rezidenci. Od sedmnáctého století hrad ztrácel na významu a definitivně byl opuštěn po katastrofálním požáru v osmnáctém století. Ve dvacátém století byl částečně opraven a zrekonstruován. Postupné opravy probíhají i v současnosti.

Prohlídka hradu nabízí krásnou vyhlídku do okolního kraje, sbírku gotických kamenných kachlů, gotickou a barokní hradní kapli, hradní sklepení se zbytky středověké hodovní síně, hradní studnu a bývalé vězení.

Lipnice nad SázavouLipnice je spjata se jménem Jaroslava Haška, který zde prožil poslední dva roky svého života. Pod hradními schody je socha tohoto spisovatele. V domě, kde už vážně nemocný dopisoval poslední díl Švejka, je dnes Haškův památník.  Zde si můžete prohlédnout stálou výstavu spisovatelových osobních věcí a dalších dobových dokumentů. Nedaleko odtud je hostinec U České koruny, který nyní patří spisovatelovým potomkům. Interiér hospody odpovídá podobě, kterou znal Jaroslav Hašek. Vaří tu dokonce pivo nazvané Haškův speciál. Na místním starém hřbitově je spisovatel pochován a kousek od vchodu je další Haškova socha (z roku 1988). Původně měla být v Praze, ale nakonec se ocitla v Lipnici nad Sázavou.

V okolí Lipnice se těžila a dosud těží kvalitní lipnická žula. V okolních lesích jsou zatopené staré žulové lomy. Zde naleznete Národní památník odposlechu, věnovaný obětem špiclování minulých režimů. Do žulových skal jsou vytesány tři skalní reliéfy, které s nadsázkou představují způsoby monitorování lidské činnosti a soukromí. Jde o soubor tří monumentálních sochařských prací Radomíra Dvořáka a jeho žáků z let 2005-2007.

První z nich, Bretschneidrovo  ucho (2005), je nazváno podle tajného policisty z Haškova románu o dobrém vojáku Švejkovi. Autoři jím s recesí navázali na středověké odposlouchávací zařízení – takzvané Dionýsovo ucho.  Tento tři metry vysoký ušní boltec má symbolizovat špiclování, jednu z vlastností, která provází Čechy. Další reliéf, Ústa pravdy (2006), je vysoký tři metry. Dílo je volně inspirováno reliéfem Bocca della Verita v předsíni kostela Santa Maria in Cosmedian v Římě. Do pootevřených úst museli podezřelí zloději vložit svou ruku, a pokud jim ji kat usekl, byli uznáni vinnými. Poslední z triptychu jsou Zlatý voči (2007). Trojúhelník, ve kterém jsou oči vytesány, měří přes 5,5 metrů na šířku a 2,5 metrů na výšku, je těsně nad vodní hladinou. Oční bulvy nesou zlatý nápis ENTER (vstup) a EXIT (výstup), symbol božího oka s ideou vševidoucnosti.

Zde se tedy naplnilo pořekadlo, že stěny mají nejen uši, ale i oči a ústa. Alespoň ty skalní – v lesích nedaleko Lipnice nad Sázavou.

Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lipnice nad Sázavou:

Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
Lipnice nad Sázavou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, tam jsme tedy nebyli Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na Haškovu Lipnici, letos jsem nebyla, manžel tam totiž bývá služebně, letos ale tam nebyl nikdo moc známý, nešla jsem. Jinak je tam krásně a znám se s hostinskými...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

zajímavé - moc hezky napsánoSmajlík

Fotky jsou taky krásné SmajlíkSmajlíkSmajlík

Už se tam nepodívám, ale aspoň se dovídám něco nového Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
plné hub a taky houbařů Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsme tam nebyliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík